Από τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, έως την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, διεξήχθη στην 118 Αεροπορική Βάση στο Mont-de-Marsan της Γαλλίας, η εκπαιδευτική άσκηση «Volfa 2020». Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις από την Γαλλία, την Ισπανία, τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετείχε με τέσσερα (4) αεροσκάφη F-16 της 347 Μοίρας από την 111 Πτέρυγα Μάχης και ανάλογο προσωπικό υποστήριξης.

Συνολικά εκτελέστηκαν περισσότερες από είκοσι (20) αποστολές Composite Air Operations (COMAO), σε σενάρια εναέριας υπεροχής, αναγνώρισης, εκδίπλωσης και προστασίας δυνάμεων και CSAR, ημέρα και νύχτα. Το διάστημα 6-9 Οκτωβρίου ο Α/ ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου ομολόγου του, General Philippe Lavigne , ενώ παραβρέθηκε στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) της άσκησης.

O Α/ΓΕΑ μίλησε σε όλους τους συμμετέχοντες στην άσκηση καθώς και στους Ιπτάμενους και Τεχνικούς της 347Μ. Επίσης, συμμετείχε σε πτήση ζεύγους αεροσκαφών Rafale όπου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει τις επιδόσεις του αεροσκάφους, εκτελώντας σενάρια αναχαιτίσεων με όλα τα όπλα Αέρος-Αέρος, κλειστής αερομαχίας (dogfight), ακροβατικών καθώς και χαμηλή ναυτιλία μάχης με terrain following και προσβολή στόχων εδάφους.

Παράλληλα, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Dassault Aviation όπου του έγινε επίδειξη των μέσων εκπαίδευσης Ιπταμένων και Τεχνικών. Επίσης, εκτέλεσε πτήση με τον εξομοιωτή πτήσεων (Flight Simulator) του Rafale. Τέλος, συναντήθηκε και συνομίλησε με την Πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία, κα Αγλαΐα Μπαλτά, στην Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι.

Comments

 1. Πάντως είναι απίστευτο το ότι ένα αεροπλάνο δεκαετιών (F-16) εξακολουθεί να είναι το πιο όμορφο (οπτικά) από όλα τα άλλα που κυκλοφορούν….

  1. Βγάλε τα Αμερικανικά γυαλιά σου (ότι αμερικανικό στα μάτια σου ειναι ομορφότερο, ικανοτερο και φτηνότερο)
   Και όλα τα γαλλικά είναι πανάκριβα μειωμενων ικανοτήτων και άσχημα.
   Έλεος με τον φιλοαμερικανισμο σου,
   Που θα πεις το F 16 ομορφότερο από το Rafale.
   Μονό σε κάτι καλλιτέχνικες φώτο από ψηλά εν πτηση με τις συμορφες δεξαμενές ομορφαίνει,
   Διαφορετικά ακόμα και με τις συμορφες στο έδαφος δεν βλέπετε.
   Το ραφαλ εχει μια τέλεια συμμετρία χάρη και στις δέλτα και στα καναρντς, και είναι πάντα πανέμορφο.

 2. Δεν ξέρω αν το F16 είναι όμορφο (γούστα είναι αυτά) παρόλα αυτά είναι ένα τεχνολογικό αιώνα πίσω σε σχέση με τη γαλλίδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *