Οι τουρκικές Aselsan και FNSS ανακοίνωσαν ότι το πρωτότυπο αναβαθμισμένο M-113 του Τουρκικού Στρατού είναι έτοιμο προς αξιολόγηση και δοκιμές. Πρόκειται για το πρόγραμμα, ύψους $ 153 εκατομμυρίων, για την αναβάθμιση 133 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης M-113 (ACV-15), από τα 1.201 ACV-15, που διατηρεί σε υπηρεσία ο Τουρκικός Στρατός. Κατά τη διάρκεια της αναβάθμισης τα οχήματα θα υποστούν πλήρη εργοστασιακό έλεγχο και συντήρηση ώστε οι επιδόσεις και οι προδιαγραφές τους να επανέλθουν σε εργοστασιακό επίπεδο.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης αφορά στην εγκατάσταση: (1) Του τηλεχειριζόμενου πύργου μάχης Nefer της Aselsan, αντί του United Defense-25 με διατήρηση του οπλισμού, δηλαδή του πυροβόλου KBA-BO2 των 25 χιλιοστών και του συζυγούς πολυβόλου MAG-58 των 7,62 χιλιοστών (2) Συστήματος προειδοποίησης δέσμης λέιζερ (3) Συστήματος επιτήρησης εγγύς απόστασης (4) Νέου συστήματος όρασης για τον οδηγό (5) Νέου συστήματος πλοήγησης (6) Νέων οθονών πολλαπλών ενδείξεων για τον αρχηγό της μεταφερόμενης ομάδας και του πληρώματος (7) Νέου κλιματιστικού συστήματος (8) Νέου αυτόματου συστήματος κατάσβεσης πυρκαγιάς και (9) Επιπλέον θωράκισης και αντιναρκικής προστασίας δαπέδου. Τις προσθήκες 1-6 θα πραγματοποιήσει η Aselsan, ενώ τις προσθήκες 7-9 και τις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης θα πραγματοποιήσει η FNSS

Οι εργασίες αναβάθμισης θα πραγματοποιηθούν από την FNSS η οποία είναι και η κατασκευάστρια εταιρία των οχημάτων. Σύμφωνα με την Aselsan ο τηλεχειριζόμενος πύργος μάχης Nefer, ο οποίος θα αντικαταστήσει τους United Defense-25, παρέχει δυνατότητα αυτόματης ανίχνευσης στόχου και αυτόματων διαδικασιών βαλλιστικών υπολογισμών. Υπενθυμίζουμε ότι στη δεκαετία του 1990 η Τουρκία κατασκεύασε συνολικά, μέσω συμπαραγωγής, 2.031 τεθωρακισμένα οχήματα M-113, στις εκδόσεις ACV-15 (τεθωρακισμένο όχημα μάχης) και ACV-19 (τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού).