Η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Ναυτικό, σε συνεργασία με τη Γαλλική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA : Direction Générale de l’ Armement), ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν την αρχική τεχνική και επιχειρησιακή αξιολόγηση του βλήματος μεγάλου βεληνεκούς Meteor της ευρωπαϊκής MBDA, η οποία πραγματοποιήθηκε από μαχητικό αεροσκάφος Rafale F3R.

Η αξιολόγηση έγινε με τη βολή δύο Meteor, μια στις 13 και μια στις 27 Φεβρουαρίου. Η βολή που έγινε στις 13 Φεβρουαρίου έγινε κατά τις νυχτερινές ώρες, ενώ η βολή της 27ης Φεβρουαρίου συνδύασε τη βολή του Meteor με τη βολή βλήματος MICA, μικρού-μέσου βεληνεκούς.

Υπενθυμίζουμε ότι η MBDA έχει εκφράσει την πρόθεση της να πιστοποιήσει τον Meteor και στα Mirage-2000, προοπτική η οποία έχει και προφανές ενδιαφέρον για την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) και τα ελληνικά Mirage-2000. Το ζήτημα της πιστοποίησης των Meteor στα Mirage-2000 είναι μεν ένα δύσκολο τεχνικό θέμα αλλά αποτελεί μια εξαιρετική προοπτική, λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων και ικανοτήτων του βλήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ημέρες πριν είχαμε αναρτήσει την είδηση ότι η Ινδία επιθυμεί να πιστοποιήσει τους Meteor στα δικά της Mirage-2000, τόσο για επιχειρησιακούς λόγους, όσο και λόγω της άρνησης της MBDA να πιστοποιήσει τον Meteor στα ινδικά Su-30MKI και Tejas.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ινδικού τύπου η MBDA ξεκαθάρισε στο Νέο Δελχί ότι δεν θα πιστοποιήσει τον Meteor σε ρωσικής προέλευσης αεροσκάφη, αλλά ούτε στο Tejas, διότι χρησιμοποιεί ισραηλινής προέλευσης ραντάρ. Στον αντίποδα δέχτηκε να πιστοποιήσει το Meteor στο Tejas Mk.1A/Mk.2 υπό την προϋπόθεση ότι η Ινδία θα αναπτύξει και θα εγκαταστήσει στα συγκεκριμένα αεροσκάφη δικό της ραντάρ AESA.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *