Αφορμή για το άρθρο αποτελεί η είδηση ότι προχωράει κανονικά το πρόγραμμα προμήθειας βοηθημάτων MVR (Muzzle Velocity Radar) και ενσωμάτωσης τους στους όλμους Cardom-10, της ισραηλινής Elbit, από το Στρατό της Δανίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποφασίστηκε-ανακοινώθηκε στα τέλη του 2019 και, κατά την άποψη μας, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προοπτική για τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ), υπό την έννοια ότι τέτοια βοηθήματα, μικρού κόστους παράγουν πολλαπλάσιο αποτέλεσμα, δηλαδή μεγαλύτερη ακρίβεια στις βολές όλμων.

Τα βοηθήματα MVR χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες στο πυροβολικό, αλλά όχι στους όλμους. Η Δανία είναι από τα πρώτα κράτη που επιλέγουν την ενσωμάτωση τους σε όλμους και συγκεκριμένα στους 15 όλμους Cardom-10 των 120 χιλιοστών, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε οχήματα Piranha. Το MVR που επέλεξε η Δανία είναι το MVR-700SC (Sub-Compact) της Weibel, το οποίο χρησιμοποιείται από τα πυροβόλα PzH-2000, στην έκδοση MVR-700C. Τα MVR-700 χρησιμοποιούν ραντάρ Doppler με δυνατότητα ψηφιακής επεξεργασίας σημάτων.

Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «Mortar Systems Conference 2020» ο Lars Krogh Vammen, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Weibel, παρουσίασε το MVR-700 και τα επιχειρησιακά του οφέλη. Όπως είπε, οι βαλλιστικές συνθήκες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του όλμου κατά τη βολή ευθύνονται για το 70% της αστοχίας και της διασποράς των πυρομαχικών. Αν οι όλμοι εκτελούν βολές άρνησης περιοχής, τότε η διασπορά αυτή είναι το ζητούμενο, αλλά να ο στόχος είναι ένας και συγκεκριμένος, δηλαδή πρέπει να γίνει βολή ακριβείας, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Εδώ είναι που εισέρχεται στην εξίσωση το MVR-700, η χρήση του οποίου εξαλείφει πολλές βαλλιστικές αρνητικές επιρροές και επιφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στις βολές των όλμων, χωρίς την ανάγκη χρήσης κατευθυνόμενων πυρομαχικών. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η διασπορά επηρεάζεται και από το βεληνεκές, δηλαδή όσο μεγαλύτερη η απόσταση του στόχου, τόσο μεγαλύτερη και η διασπορά, καθώς εκτός των εσωτερικών παραγόντων επιδρούν και οι εξωτερικοί στη βαλλιστική συμπεριφορά των πυρομαχικών.

Η χρήση των βοηθημάτων MVR από το πυροβολικό έχει αποδείξει ότι μειώνει τις επιπτώσεις που έχουν η θερμοκρασία εντός της κάννης, η πίεση, η υγρασία και η γενικότερη κατάσταση του όλμου και του πυρομαχικού στη βολή. Στη διαδικασία της βολής, το ραντάρ Doppler του MVR παράγει παλμό ισχύος 0,5 Watt για ένα δευτερόλεπτο και σε 13 διαφορετικές συχνότητες για να μετρήσει την ταχύτητα εξόδου του πυρομαχικού από την κάννη. Έτσι προσδιορίζεται η απόκλιση της πραγματικής απόστασης που βρίσκεται ο στόχος, απ’ αυτήν που προσδιορίζει το σύστημα ελέγχου πυρός, επηρεαζόμενο από τους παραπάνω παράγοντες.

Τα δεδομένα που συλλέγει το MVR από την πρώτη και κάθε επόμενη βολή διαβιβάζονται στο σύστημα ελέγχου πυρός, το οποίο τα λαμβάνει υπόψη του στις επόμενες βολές, οι οποίες είναι και πιο εύστοχες. Έτσι υπάρχει οικονομία στα πυρομαχικά, ενώ ο χρόνος έκθεσης του όλμου στο εχθρικό πυρ αντί-πυροβολικού μειώνεται. Σύμφωνα με τη Weibel το MVR-700 μειώνει την Πιθανότητα Κυκλικού Σφάλματος ενός πυρομαχικού όλμου των 120 χιλιοστών στα πέντε (5) μέτρα για βολή στα 10 χιλιόμετρα.

Τα συστήματα MVR ζυγίζουν περί τα 5 κιλά και μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα και γρήγορα σε όλμους όλων των διαμετρημάτων (120, 107, 81 και 60 χιλιοστών). Κατά την άποψη μας είναι ένα σύστημα-βοήθημα, το οποίο είναι οικονομικά προσιτό και θα μπορούσε να αποκτηθεί από τον ΕΣ. Έτσι θα αυξανόταν η ακρίβεια των βολών των όλμων, άρα και η ισχύς των Ταγμάτων, μιας και οι όλμοι είναι εντεταγμένοι στους ΛΥΤ (Λόχοι Υποστήριξης Τάγματος) και η παροχή επιτυχημένων πυρών υποστήριξης σ’ ένα Τάγμα Πεζικού αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στη μάχη.