Αφορμή για το άρθρο αποτελεί η είδηση ότι προχωράει κανονικά το πρόγραμμα προμήθειας βοηθημάτων MVR (Muzzle Velocity Radar) και ενσωμάτωσης τους στους όλμους Cardom-10, της ισραηλινής Elbit, από το Στρατό της Δανίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποφασίστηκε-ανακοινώθηκε στα τέλη του 2019 και, κατά την άποψη μας, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προοπτική για τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ), υπό την έννοια ότι τέτοια βοηθήματα, μικρού κόστους παράγουν πολλαπλάσιο αποτέλεσμα, δηλαδή μεγαλύτερη ακρίβεια στις βολές όλμων.

Τα βοηθήματα MVR χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες στο πυροβολικό, αλλά όχι στους όλμους. Η Δανία είναι από τα πρώτα κράτη που επιλέγουν την ενσωμάτωση τους σε όλμους και συγκεκριμένα στους 15 όλμους Cardom-10 των 120 χιλιοστών, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε οχήματα Piranha. Το MVR που επέλεξε η Δανία είναι το MVR-700SC (Sub-Compact) της Weibel, το οποίο χρησιμοποιείται από τα πυροβόλα PzH-2000, στην έκδοση MVR-700C. Τα MVR-700 χρησιμοποιούν ραντάρ Doppler με δυνατότητα ψηφιακής επεξεργασίας σημάτων.

Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «Mortar Systems Conference 2020» ο Lars Krogh Vammen, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Weibel, παρουσίασε το MVR-700 και τα επιχειρησιακά του οφέλη. Όπως είπε, οι βαλλιστικές συνθήκες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του όλμου κατά τη βολή ευθύνονται για το 70% της αστοχίας και της διασποράς των πυρομαχικών. Αν οι όλμοι εκτελούν βολές άρνησης περιοχής, τότε η διασπορά αυτή είναι το ζητούμενο, αλλά να ο στόχος είναι ένας και συγκεκριμένος, δηλαδή πρέπει να γίνει βολή ακριβείας, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Εδώ είναι που εισέρχεται στην εξίσωση το MVR-700, η χρήση του οποίου εξαλείφει πολλές βαλλιστικές αρνητικές επιρροές και επιφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στις βολές των όλμων, χωρίς την ανάγκη χρήσης κατευθυνόμενων πυρομαχικών. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η διασπορά επηρεάζεται και από το βεληνεκές, δηλαδή όσο μεγαλύτερη η απόσταση του στόχου, τόσο μεγαλύτερη και η διασπορά, καθώς εκτός των εσωτερικών παραγόντων επιδρούν και οι εξωτερικοί στη βαλλιστική συμπεριφορά των πυρομαχικών.

Η χρήση των βοηθημάτων MVR από το πυροβολικό έχει αποδείξει ότι μειώνει τις επιπτώσεις που έχουν η θερμοκρασία εντός της κάννης, η πίεση, η υγρασία και η γενικότερη κατάσταση του όλμου και του πυρομαχικού στη βολή. Στη διαδικασία της βολής, το ραντάρ Doppler του MVR παράγει παλμό ισχύος 0,5 Watt για ένα δευτερόλεπτο και σε 13 διαφορετικές συχνότητες για να μετρήσει την ταχύτητα εξόδου του πυρομαχικού από την κάννη. Έτσι προσδιορίζεται η απόκλιση της πραγματικής απόστασης που βρίσκεται ο στόχος, απ’ αυτήν που προσδιορίζει το σύστημα ελέγχου πυρός, επηρεαζόμενο από τους παραπάνω παράγοντες.

Τα δεδομένα που συλλέγει το MVR από την πρώτη και κάθε επόμενη βολή διαβιβάζονται στο σύστημα ελέγχου πυρός, το οποίο τα λαμβάνει υπόψη του στις επόμενες βολές, οι οποίες είναι και πιο εύστοχες. Έτσι υπάρχει οικονομία στα πυρομαχικά, ενώ ο χρόνος έκθεσης του όλμου στο εχθρικό πυρ αντί-πυροβολικού μειώνεται. Σύμφωνα με τη Weibel το MVR-700 μειώνει την Πιθανότητα Κυκλικού Σφάλματος ενός πυρομαχικού όλμου των 120 χιλιοστών στα πέντε (5) μέτρα για βολή στα 10 χιλιόμετρα.

Τα συστήματα MVR ζυγίζουν περί τα 5 κιλά και μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα και γρήγορα σε όλμους όλων των διαμετρημάτων (120, 107, 81 και 60 χιλιοστών). Κατά την άποψη μας είναι ένα σύστημα-βοήθημα, το οποίο είναι οικονομικά προσιτό και θα μπορούσε να αποκτηθεί από τον ΕΣ. Έτσι θα αυξανόταν η ακρίβεια των βολών των όλμων, άρα και η ισχύς των Ταγμάτων, μιας και οι όλμοι είναι εντεταγμένοι στους ΛΥΤ (Λόχοι Υποστήριξης Τάγματος) και η παροχή επιτυχημένων πυρών υποστήριξης σ’ ένα Τάγμα Πεζικού αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στη μάχη.

Comments

 1. 1. Μπορεί με μικρό κόστος να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των όλμων, αλλά δυστυχώς δεν αναφέρεται (ή δεν το βλέπω) το κόστος για να κρίνουμε.

  2. Έτσι όπως προχωράει η πυραυλική τεχνολογία, το πυροβολικό κτλ, μήπως οι όλμοι αρχίζουν να είναι ξεπερασμένοι?

  3. Άσχετο με τα παραπάνω, και ξέρω ότι εδώ και 5 χρόνια λέμε ότι στους επόμενους μήνες η Τουρκία πάει για οικονομική κατάρρευση, αλλά μήπως πια πλησιάζει η ώρα?

  (ένα άρθρο ότι του τελείωσαν τα συναλλαγματικά αποθέματα και παρακαλάει την FED, σιγά μην του δώσει για να αγοράσει και άλλα S-400, και δεύτερο άρθρο ότι οι μισθοφόροι στην Λιβύη είναι όπου φύγει φύγει καθώς δεν έχουν ούτε τσιγάρα να αγοράσουν αφού δεν τους στέλνουν λεφτά οι Τούρκοι)
  https://www.newmoney.gr/roh/diethni/game-over-gia-erntogan-oute-dolario-sta-apothemata-tou-parakala-ti-fed-gia-dolaria/
  https://www.defence-point.gr/news/oyte-tsigaro-oi-misthoforoi-toy-tagip-sti-livyi-theloyn-na-fygoyn-tora

  1. Θα πρεπει να υπολογιζεις 5-6 εκατομυρια εβρω για καθε οχημα Piranha 5 μαζι με το MVR-700SC και τα πυρομαχικα, εξαρτωμενο απο την ποσοτητα που θα αγοραστει.

   http://www.army-guide.com/eng/product4198.html
   https://www.newdelhitimes.com/denmark-orders-15-mortar-systems-for-its-piranha-5s123/
   https://esut.de/en/2020/03/fachbeitraege/ruestung/19377/weibel-mvr-700-sc-muendungsgeschwindigkeitsradare-fuer-moerser/

   Ενας αριθμος 12-14 μοναδες για τα νησια και ιδιαιτερα για το συμπλεγμα Μεγιστης (ενα στη Στρογγυλη, ενα στην Ρω και δυο στο Καστελοριζο) εινα αρκετα να προστατεψουν τα νησια απο τους γειτονες, αν αποτολμησουν να κανουν αποβαση.

  2. Οι όλμοι είναι απαραίτητοι. Δεν γίνονται όλες οι συμπλοκές από 10χλμ και πάνω ούτε από 4-5χλμ. και άνω. Είναι εύκολα μεταφερόμενοι, πάνε σε δύσβατες περιοχές που είναι σχεδόν αδύνατον να πάει το πυροβολικό, είναι πολλοί και μπορούν να καλύψουν περιοχή όπου δεν μπορεί να είναι πανταχού παρών το πυροβολικό ενώ οι βολές τους είναι πολύ πιο οικονομικές.
   Μην ασχολείστε με τα οικονομικά της Τουρκίας. Οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες, είναι ένα σχεδόν συγκεκριμένο ποσό, το οποίο και διατίθεται ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Είτε πάει καλά και καλύπτει π.χ. το 2-2,5% του ΑΕΠ, είτε πάει χάλια και καλύπτει το 4 ή 5% του ΑΕΠ. Οι δίπλα, αυτό που είναι να κάνουν στρατιωτικά θα το κάνουν. Μια περίπτωση υπάρχει, του ΔΝΤ και εάν και πάλι δεν θα πέσουν πολύ τα νούμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *