Ιστορικό βήμα χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη Συμφωνία των Πρεσπών σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «Αυγή». «Με τις Πρέσπες κλείνει μια αντιπαράθεση δεκαετιών, η οποία χρησίμευε για να εκτρέφει τον εθνολαϊκισμό και την πατριδοκαπηλία και από τις δύο πλευρές», λέει και εξαπολύει σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και τον πρόεδρό, της Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό βήμα όχι μόνο για τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί εδραιώνει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και σταθερότητας σε μια συγκυρία που ο κόσμος διαρκώς αποσταθεροποιείται.

«Κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα, βάζει ένα οριστικό τέλος στην καπηλεία της ιστορίας και στον αλυτρωτισμό και ταυτόχρονα σέβεται την αξιοπρέπεια όλων των πλευρών. Η κύρωσή της αποτελεί πατριωτικό καθήκον. Και η πλειοψηφία της Βουλής θα ανταποκριθεί στο καθήκον αυτό, αφήνοντας στην άκρη πολιτικές διαφορές και μικροπολιτικά παιχνίδια σκοπιμότητας», αναφέρει.

Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «όλο αυτό τον καιρό, ο κ. Μητσοτάκης έχει επιδοθεί σε μια χωρίς προηγούμενο διγλωσσία. Στο εσωτερικό της χώρας έχει υιοθετήσει χωρίς προσχήματα την γραμμή της ακροδεξιάς, φτάνοντας στο σημείο να προσφέρει πολιτική κάλυψη ακόμα και σε απαράδεκτες πρακτικές βίας και εκφοβισμού τις οποίες αρνείται να καταδικάσει.

«Έχει παραχωρήσει την διαμόρφωση της πολιτικής γραμμής και την δημόσια εκπροσώπηση του κόμματός του στην ακραία δεξιά πτέρυγα του κ.Σαμαρά. Και αυτό κάποια στιγμή θα το βρει μπροστά του, αλλά είναι δικό του θέμα. Την ίδια στιγμή, στους Ευρωπαίους συνομιλητές του, ο κ. Μητσοτάκης στέλνει μηνύματα διαλλακτικότητας, όπως είδαμε από τις αποκαλύψεις αξιωματούχων του ΕΛΚ, αλλά και από όσα έγιναν γνωστά για τις επαφές της κας Σπυράκη με τον ίδιο τον Ζάεφ.

«Θα θεωρούσα λοιπόν εύλογο να ανησυχεί ο κ. Μητσοτάκης ότι αν κληθεί να διαχειριστεί αυτή την υπόθεση, όλο αυτό το θέατρο που έχει στήσει, θα μετατραπεί σε χάος. Ευτυχώς δεν θα χρειαστεί» καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το σημερινό συλλαλητήριο ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως σε μια δημοκρατική κοινωνία, το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά για τις απόψεις τους, είναι αδιαπραγμάτευτο. Επισημαίνει πάντως πως διαφωνεί «απόλυτα και κατηγορηματικά με θέσεις που ισχυρίζονται ότι όποιος αντιτίθεται στην Συμφωνία των Πρεσπών είναι φασίστας.

«Θεωρώ όμως ότι είναι υποχρέωση όλων να απομονώσουν τις ακραίες ομάδες που φαντάζομαι θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν και αυτό το συλλαλητήριο και να απέχουν από εκδηλώσεις και συνθήματα μίσους. Έχει υπάρξει αρκετό εμφύλιο μίσος στην ιστορία αυτού του τόπου. Φτάνει. Οι αντιπαραθέσεις πρέπει να γίνονται με επιχειρήματα και διάλογο», καταλήγει.