Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε στη Σομαλία σκότωσε 52 ισλαμιστές αντάρτες, που είχαν επιτεθεί σε σομαλική στρατιωτική βάση.

Ο αεροπορικός βομβαρδισμός είχε στόχο μέλη της οργάνωσης Σεμπάμπ, η οποία πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, που εισέβαλαν σε στρατιωτική βάση κοντά στην Τζιλίμπ, 370 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Μογκαντίσου.

Εικόνες από το σημείο που τραβήχτηκαν μετά την επιδρομή, οι οποίες περιήλθαν σε γνώση του Reuters, εμφανίζουν ένα καμένο φορτηγό και γύρω απανθρακωμένα πτώματα.

Η τζιχαντιστική οργάνωση έχασε τον έλεγχο των περισσότερων πόλεων της χώρας αφότου δύναμεις της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, της AMISOM, εξώθησαν τους εξτρεμιστές ισλαμιστές μακριά από την Μογκαντίσου το 2011.

Ωστόσο, οι αντάρτες εξακολουθούν να επιχειρούν και διατηρούν ισχυρή παρουσία στο νότιο και κεντρικό τμήμα της Σομαλίας. Την Παρασκευή έστησαν ενέδρα σε μια οχηματοπομπή του στρατού της Αιθιοπίας 80χλμ βόρεια της Μπαϊντόα στην κεντρική Σομαλία. Η Σεμπάμπ ισχυρίστηκε ότι σκότωσε «περισσότερους από 57 Αιθίοπες εισβολείς».

Το υπουργείο Άμυνας της Αιθιοπίας ανέφερε ότι χρησιμοποίησε επιθετικά ελικόπτερα και «αντέκρουσε επιτυχώς την επίθεση» ενάντια στην οχηματοπομπή, η οποία συνέχισε την πορεία της. Την Τρίτη αντάρτες της Σεμπάμπ επιτέθηκαν σε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα στην γειτονική Κένυα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 21 ανθρώπους. Ο αμερικανικός στρατός εκτίμησε ότι δεν υπήρχαν απώλειες ή τραυματισμοί αμάχων στην επιδρομή του Σαββάτου.