Ο πρώτος ρωσικός δορυφόρος για την πρόβλεψη του καιρού και την παρακολούθηση του κλίματος και του περιβάλλοντος στην περιοχή της Αρκτικής, ο Arktika-M, προγραμματίζεται να σταλεί σε τροχιά κοντά στη Γη τον Ιούνιο του 2019, σύμφωνα με πηγή από τη διαστημική βιομηχανία.

«Η εκτόξευση του Soyuz-2.1b από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ με τον πρώτο υδρομετεωρολογικό δορυφόρο Arktika-M έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2019» ανέφερε η πηγή.

Ο εξοπλισμός που θα τοποθετηθεί στον δορυφόρο θα είναι παρόμοιος με αυτόν που υπάρχει στους επίγειους μετεωρολογικούς δορυφόρους της σειράς Elektro-L.

Ο Arktika-M θα μπει σε αρκετά ελλειπτική τροχιά, που θα του επιτρέψει να συγκεντρώνει μετεωρολογικά και υδρολογικά στοιχεία για την κατάσταση της Γης στις περιοχές των πόλων που δεν καλύπτονται επαρκώς από τον Electro-L.

Ο Arktika-M σταδιακά θα απομακρύνεται από την επιφάνεια της Γης και θα τραβάει φωτογραφίες πολλαπλής κλίμακας. Η ταχύτητα περιστροφής θα διαφέρει από αυτή της Γης προκειμένου η γωνία της φωτογράφισης να αλλάζει συνεχώς.

Μετά την εκτόξευση των δύο συσκευών το Υδρομετεωρολογικό Κέντρο της Ρωσίας θα λαμβάνει συνεχώς πληροφορίες για την ατμόσφαιρα και την επιφάνεια της Γης στους πόλους. Αυτό θα βελτιώσει την ακρίβεια των μοντέλων για την έκδοση βραχυπρόθεσμων δελτίων καιρού και θα δώσει στους επιστήμονες μεγάλο όγκο δεδομένων για να μελετήσουν την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.

Αρχικά είχε αναφερθεί ότι ο δεύτερος δορυφόρος Arktika-M είχε προγραμματιστεί για εκτόξευση το 2021. Το ομοσπονδιακό διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας για το 2016 — 2025 επίσης περιλαμβάνει να εκτοξεύσει ακόμα τρεις δορυφόρους Arktika-M το 2023, 2034 και 2025 αλλά το συμβόλαιο κατασκευής τους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Πηγή: sputniknews.com