Τρεις «ενεργειακές» ειδήσεις από την Ανατολική Μεσόγειο, μεγαλώνουν τον εκνευρισμό της Άγκυρας που μετά από πολύμηνες και εξαιρετικά δαπανηρές προσπάθειες δεν έχει καταφέρει να πετύχει τους στόχους της σε ότι αφορά το ενεργειακό τερέν της Ανατολικής Μεσογείου.

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ για το LIBERAL

Η στόχευση της Τουρκίας από την πρώτη στιγμή ήταν πολλαπλή: η ανακάλυψη φυσικών πόρων σε αναμφισβήτητα τουρκικές θαλάσσιες περιοχές, η διακοπή του ερευνητικού προγράμματος της Κύπρου και η επιβολή στις χώρες της περιοχές της συμμετοχής και της Τουρκίας στην εκμετάλλευση και εξαγωγή του φυσικού αερίου που ανακαλύπτεται στις δικές τους θαλάσσιες ζώνες.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει τις θετικές ειδήσεις που έρχονται από την Ανατολική Μεσόγειο, ως «αρνητικά τετελεσμένα» καθώς η πολιτική της την έχει οδηγήσει σε απομόνωση και συνεπώς σε αποκλεισμό από αυτόν το ενεργειακό οργασμό.

-Την Πέμπτη στην Λευκωσία έγινε ένα σημαντικό βήμα στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς μπήκαν οι υπογραφές για την Άδεια Εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Είναι η πρώτη που παραχωρείται από την Κύπρο και θέτει ακόμη και χρονικό ορίζοντα για την έναρξη παραγωγής και επομένως και της πώλησης φυσικού αερίου.

Την Συμφωνία, που υπέγραψε ο υπουργός ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπης και ο εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας Noble Energy, Shell και Delek για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος που είχε ανακαλυφθεί το 2011 προβλέπει την πώληση του αερίου και μεταφορά του στο Idku έναν από τους δυο αιγυπτιακούς σταθμούς LNG.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος προβλέπεται να ξεκινήσει η τρίτη γεώτρηση που θα είναι επιβεβαιωτική και γεώτρηση παραγωγής μέσα σε 18 μήνες ,ενώ το κόστος στην πρώτη φάση θα φθάσει τα 3 δισ. ευρώ και στην δεύτερη στα 2 δισ. Ευρώ. Βάσει των μέχρι τώρα εργασιών, οι ποσότητες ΦΑ του κοιτάσματος έχουν υπολογιστεί στα 4,1 tcf. Το έργο παραγωγής θα είναι διάρκειας 18 χρόνων με υπολογιζόμενα έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία 9,3 δισ. ευρώ ή 500 εκατ. δολάρια, κατά μέσο όρο, το χρόνο. Το ΦΑ του «Αφροδίτη» θα καταλήγει στο τερματικό της Shell στο Idku στην Αίγυπτο. Εξέλιξη που θα μετατρέψει στην πράξη την Κύπρο σε παραγωγό και εναλλακτική πηγή εφοδιασμού φυσικού αερίου της ΕΕ.

-Στην Ανατολική Μεσόγειο και στην αιγυπτιακή ΑΟΖ βρίσκεται το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είναι αυτό που έχει μισθώσει η κοινοπραξία TOTAL/ENI για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ εντός του Α΄ Τριμήνου του 2020.

Σύμφωνα με τον κυπριακό «Φιλελεύθερο» η Κοινοπραξία TOTAL/ENI έχει προγραμματίσει επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Οικόπεδο 6 στον στόχο «Καλυψώ» και γεωτρήσεις στα Οικόπεδα 2,3,8,9, αλλά και στο Οικόπεδο 7 μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία και ανάλυση των σεισμογραφικών, γεωφυσικών και περιβαλλοντικών μελετών. Θεωρείται δεδομένο πάντως ότι από τις πρώτες γεωτρήσεις θα είναι στο Οικόπεδο 6 και ίσως σε σημείο που εφάπτεται του Οικοπέδου 7, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το κοίτασμα διαχέεται και στα δυο Οικόπεδα. Και αυτή η διαδικασία έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο , καθώς στο Οικόπεδο 7 στο βορειοανατολικό άκρο του το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz επιχειρεί παράνομη γεώτρηση.

Το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» έχει κατασκευαστεί το 2013 και έχει δυνατότητες πραγματοποίησης γεωτρήσεων σε μεγάλα βάθη σε θάλασσες με βάθη μέχρι και 12.000 πόδια και να φτάνει σε στόχους γεωτρήσεων σε συνολικά βάθη μέχρι και 40.000 πόδια και έχει συνολικά 200 μέλη πληρώματος.

Αλλά και η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum, είναι έτοιμη για δυο ακόμη γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 10, επιβεβαιωτικές του κοιτάσματος «Γλαύκος» που βάσει των πρώτων αναλύσεων υπολογίζεται διπλάσιο από εκείνο της «Αφροδίτης», ώστε αμέσως μετά να αρχίσει η επεξεργασία στρατηγικής ανάπτυξης και εμπορίας του κοιτάσματος.

-Στο Ισραήλ ανακοινώθηκε ότι το γιγαντιαίο κοίτασμα Leviathan θα αρχίσει την παραγωγή του πρώτου φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο του 2019 καθώς όλες οι κατασκευαστικές εργασίες ολοκληρώνονται.

Η επικεφαλής του έργου, αμερικανική εταιρία Noble Energy, ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί το 96% του έργου και η κατασκευή του γίνεται πριν το προγραμματισμένο και με μικρότερο κόστος. Όπως ανακοίνωσε η εταιρία οι πλατφόρμες παραγωγής εγκαταστάθηκαν με επιτυχία με τους γερανούς της εταιρίας «Heerema’s SSCV Sleipnir» να επιτυγχάνουν «παγκόσμιο ρεκόρ» ανύψωσης 15.000 μετρικών τόνων

Η Noble ανακοίνωσε ότι το συνολικό κόστος μειώθηκε κατά 150 εκατομμύρια δολάρια φθάνοντας τα 3,6 δισεκατομμύρια ενώ επιβεβαίωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η απόκτηση συμμετοχής στον αγωγό EMG. Ο αγωγός αυτός συνδέει το Ισραήλ με την Αίγυπτο και θα χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα Leviathan και Tamar στην Αίγυπτο.

ΠΗΓΗ: LIBERAL