Η τουρκική Aselsan ανακοίνωσε ότι παρέδωσε το 13ο και τελευταίο σύστημα εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας Korkut στον Τουρκικό Στρατό. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο İsmail Demir, Πρόεδρος της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB). Υπενθυμίζουμε ότι το συμβόλαιο, συνολικού ύψους € 500 εκατομμυρίων, για την προμήθεια 13 συστημάτων Korkut (13 οχημάτων διοίκησης και 39 πυροβόλων) υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2016, ενώ η κατασκευή τους ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2017. Το κόστος του κάθε συστήματος (1 όχημα διοίκησης και 3 πυροβόλα) ανήλθε στα € 38,5 εκατομμύρια περίπου.

Κάθε σύστημα Korkut περιλαμβάνει ένα (1) σταθμό πρόσκτησης στόχων και ελέγχου πυρός και τρείς (3) αυτοκινούμενες μονάδες πυρός με δίδυμα πυροβόλα KDC-02 των 35 χιλιοστών επί τεθωρακισμένων οχημάτων ACV-30 της FNSS (έκδοχο του Μ-113, ίδιο με το αμφίβιο όχημα μηχανικού ZMA-30). Το πυροβόλο KDC-02 επιτυγχάνει μέγιστη ταχυβολία 1.020 μέτρα το δευτερόλεπτο και μέγιστο βεληνεκές 12,5 χιλιόμετρα (μέγιστο δραστικό βεληνεκές: 4 χιλιόμετρα). Το Korkut προορίζεται για την προστασία των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων δυνάμεων του Τουρκικού Στρατού. Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του İsmail Demir οι συνολικές απαιτήσεις του Τουρκικού Στρατού ανέρχονται σε 40 συστήματα.

Το όχημα διοίκησης ενσωματώνει τρισδιάστατο ραντάρ έρευνας, ανίχνευσης και πρόσκτησης στόχων μέγιστου βεληνεκούς 70 χιλιομέτρων (έρευνα) ή 30 χιλιομέτρων (πρόκτηση στόχων). Επίσης ενσωματώνει σύστημα IFF, καθώς και ηλεκτροπτικό σύστημα. Η θωράκιση των οχημάτων είναι επιπέδου 4 (STANAG 4569 Level 4) κατά πυρών όπλων μικρού διαμετρήματος και επιπέδου 2 (STANAG 4569 Level 2) κατά εκρήξεων (πρακτικά τα οχήματα επιβιώνουν από έκρηξη έξι κιλών ύλης TNT. Ο κινητήρας των οχημάτων είναι μέγιστης ισχύος 600 ίππων, ενώ διαθέτουν και δύο υδροπροωθητές (water jet), κάτι που τα καθιστά πλήρως αμφίβια (η μέγιστη ταχύτητα στην ξηρά είναι 65 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ στο νερό είναι 6 χιλιόμετρα την ώρα).

Τα πυροβόλα χρησιμοποιούν το τουρκικής σχεδίασης και ανάπτυξης πυρομαχικό ATOM, διαμετρήματος 35 x 228 χιλιοστών, τεχνολογίας πυροδότησης στον αέρα (ABM : Air-Burst Munitions). Το πυρομαχικό έχει αναπτύξει η Aselsan, σύμφωνα με την οποία το ATOM μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως πυρομαχικό εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας και C-RAM όσο και ως πυρομαχικό υποστήριξης, δηλαδή μπορεί να εμπλέξει αεροπορικούς στόχους, όπως βλήματα cruise, κατευθυνόμενες βόμβες, αεροσκάφη, ελικόπτερα, UAV, αλλά και στόχους εδάφους, όπως άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, οχυρώσεις κ.ά.

Έκδοση του Korkut αποτελεί και το σύστημα εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας πλοίων (CIWS) Korkut-D, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και σε καθεστώς δοκιμών. Σύμφωνα με την τελευταία γνωστή δοκιμή, τον Μάιο του 2018, που έγινε επί πλοίου, το σύστημα κατέστρεψε επερχόμενη πυραυλική απειλή, κινούμενη λίγο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με ταχύτητα 700 χιλιόμετρα την ώρα. Σε σχέση με το Korkut, το Korkut-D ενσωματώνει ένα (1) και όχι δύο (2) πυροβόλα KDC-02.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *