Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη τριμερής συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συντονιστικό Κέντρο ΖΗΝΩΝ στη Λάρνακα.

Προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των τριών υπουργών, Σάββα Αγγελίδη, Πάνου Καμμένου και Avigdor Liberman και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας καθώς και τρόποι περαιτέρω αναβάθμισης των σχέσεων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, ειδικότερα σε ότι αφορά τη στρατιωτική συνεργασία όπως η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών χωρών και υιοθετήθηκε Σχέδιο Δράσης με Κοινές Δραστηριότητες για τα έτη 2018-2019.

Επίσης, χθες και σήμερα, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης, διεξήχθη στην Λευκωσία διημερίδα αμυντικής βιομηχανίας εστιασμένη σε θέματα ασφάλειας συνόρων και κυβερνοάμυνας. Στη διημερίδα παρέστησαν και προλόγισαν οι Υπουργοί άμυνας των τριών χωρών.

Από ελληνικής πλευράς παρέστησαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ συνοδευόμενος από επιτελείς του, τα Προεδρεία των συνδέσμων ΣΕΚΠΥ και ΕΛΕΑΑ καθώς και οι εταιρείες ALTUS, MILTECH, HAI, INTRACOM DEFENSE ELECTRONICS , ISI, THEON SENSORS, ATESE, TERRA SPATIUM, SPACE HELLAS και COSMOS SOLUTIONS. Συμμετείχαν επίσης δώδεκα Κυπριακές και είκοσι έξι Ισραηλινές εταιρείες.

Σκοπός της διημερίδας ήταν η διερεύνηση συνεργειών των εταιρειών των τριών χωρών στους ανωτέρω τομείς.

Εντωμεταξύ, χθες, Πέμπτη 21 Ιουνίου, ο Πάνος Καμμένος είχε συνάντηση, στο πλαίσιο της Μόνιμης, Σταθερής και Αναβαθμισμένης Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου και μετά διευρυμένων αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων, του ΓΕΕΦ και του ΓΕΕΘΑ, με τον Κύπριο ομόλογο του, Σάββα Αγγελίδη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν όλα τα διμερή θέματα αρμοδιότητας τους σε επίπεδο περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας, αμυντικής διπλωματίας και στρατιωτικών επιχειρησιακών προγραμμάτων-ασκήσεων. Εξετάστηκαν επίσης και μέτρα που απαιτούνται για κοινή αντιμετώπιση κινδύνων.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Πάνος Καμμένος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «εμείς θέλουμε μια Τουρκία η οποία να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο, το δρόμο της Ευρώπης, το δρόμο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον δρόμο της ειρήνης. Αυτό θα είναι προς το καλό όλων των λαών. Αν όμως τολμήσει οποιαδήποτε στιγμή να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πρέπει να ξέρει ότι η απάντηση θα είναι συντριπτική».

Μετά την συνάντηση, ο Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, πραγματοποίησε πτήση με ελικόπτερο, κατά μήκος της προκεχωρημένης γραμμής άμυνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (Α/ΓΕΕΦ), Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη.

Ακολούθως ο Α/ΓΕΕΘΑ, επισκέφθηκε τη Ναυτική Βάση «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» στο Μαρί και την Αεροπορική Βάση «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ», στην Πάφο, όπου ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητες τους. Κατά την παραμονή του στη Ναυτική Βάση, ο Α/ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε το Μνημείο πεσόντων της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου του 2011.

Σήμερα, ο Α/ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε επίσκεψη στο ΓΕΕΦ και συναντήθηκε με τον Α/ΓΕΕΦ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.