Στις 7 Ιουνίου το Συμβούλιο Διαπίστευσης της Διοίκηση Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ (ASAB : NATO Air and Missile Defense Command and Control Security Accreditation Board) ενημέρωσε την Τσεχία ότι τα κινητά τρισδιάστατα ραντάρ EL/M-2084 της ισραηλινής IAI (Israel Aerospace Industries), συγκεκριμένα της θυγατρικής της Elta, τα οποία αναμένεται να ενταχθούν σε υπηρεσία από την Τσεχία μπορεί να μην είναι συμβατά και να μην ενσωματωθούν στο νατοϊκό δίκτυο αεράμυνας καθώς «δεν έχουν κατασκευαστεί από χώρα-μέλος».

Στο άκουσμα της είδησης ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Andrej Babiš, δήλωσε ότι «πρόκειται για μια ασυνήθιστη απόφαση». Ο Babiš δήλωσε επίσης ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, τον διαβεβαίωσε ότι το ραντάρ EL/M-2084 έχει χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ σε πραγματικές συνθήκες μάχης και ότι το ίδιο ραντάρ έχει προμηθευτεί και άλλη χώρα-μέλος του NATO, ο Καναδάς.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2016 η Τσεχία επέλεξε να προμηθευτεί οκτώ ραντάρ EL/M-2084, στο πλαίσιο προγράμματος αξίας $ 114 εκατομμυρίων, με στόχο την αναβάθμιση της αεράμυνας της Τσεχίας.