Η νορβηγική εταιρία Nammo παρουσίασε μια βελτιωμένη έκδοση του γνωστού αντιαρματικού πυρομαχικού M-72 LAW (Light Anti-tank Weapon) των 66 χιλιοστών για χρήση εντός κλειστών χώρων (δωματίων, οικιών κ.ά.). Είναι γνωστό ότι η χρήση του M-72 LAW δημιουργεί φονικό κώνο αερίων, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε ανοιχτό χώρο.

Πρόκειται για την έκδοση M-72 FFE (Fire From Enclosure), η οποία αξιοποιεί ένα παλαιό πυρομαχικό της εποχής του Πολέμου του Βιετνάμ (τα πρώτα M-72 εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 1963, δηλαδή πριν 55 χρόνια).

Κατά τη διάρκεια της πρώτης δοκιμής, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έρημο της Αριζόνας στις 5 Ιουνίου, το M-72 FFE δοκιμάστηκε εντός δωματίου διαστάσεων 3,66 x 4,57 x 2,13 μέτρων και άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, καθώς το μόνο που άφησε πίσω του μετά την χρήση ήταν ένα παχύρευστο υγρό στο πάτωμα. Αυτό το αδρανές οργανικό υγρό είναι πρόσθετο στην απόληξη του πυρομαχικού και ευθύνεται για την «εξαφάνιση» του κώνου αερίων, κατά την εκτόξευση.

Η εταιρία ανέπτυξε το M-72 FFE κατόπιν αιτήματος των Αμερικανών Πεζοναυτών. Σύμφωνα με τον Chad Parkhill, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του Τμήματος Αντιαρματικών Όπλων της Nammo, η ανάπτυξη της έκδοσης M-72 FFE διήρκεσε 12 χρόνια και χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια της Nammo. Μόλις τον Ιούνιο του 2016 η εταιρία απέσπασε συμβόλαιο από τους Αμερικανούς Πεζοναύτες για την πιστοποίηση του M-72 FFE. Έτσι, μέχρι το Δεκέμβριο του 2017 είχαν παραδοθεί στους Αμερικανούς Πεζοναύτες 500 M-72 FFE για δοκιμές.

Ένα ακόμα θετικό σημείο του M-72 FFE είναι το χαμηλό οπτικό και ακουστικό ίχνος που παράγει κατά τη φάση της εκτόξευσης, πλεονέκτημα που, σε περιβάλλον κατοικημένης περιοχής, είναι σωτήριο για το χρήστη αφού ούτε εκτίθεται κατά τη βολή ούτε η βολή προδίδει τη θέση του.

Κατά τη διάρκεια των βολών της 5ης Ιουνίου διαπιστώθηκε ότι η λάμψη που παράγεται κατά την εκτόξευση είναι ίδιας έντασης με αυτή της βολής ενός πιστολιού διαμετρήματος 9 χιλιοστών τη νύχτα.

Αλλά και η ώση από την εκτόνωση αερίων είναι ελάχιστη, χάρις στο αδρανές οργανικό υγρό. Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η έκδοση M-72 FFE δεν προορίζεται μόνο για χρήση εντός κτιρίων. Το πυρομαχικό διατηρεί την ικανότητα του για χρήση και στο ανοιχτό πεδίο μάχης.

Το M-72 FFE ενσωματώνει και βελτιωμένο πυρομαχικό για καλύτερα αποτελέσματα, καθώς και βελτιωμένο σκοπευτικό για αύξησης της ακρίβειας βολής. Οι βελτιώσεις αυτές δεν έχουν αλλάξει το μέγεθος του M-72 (παραμένει στα 63 εκατοστά), ενώ το βάρους έχει αυξηθεί ελαφρά (από τα 2,5 στα 3 κιλά). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε μια Ομάδα μπορεί να υπηρετούν 3-6 M-72 FFE.

Δυστυχώς δεν είναι γνωστό εάν το M-72 FFE παράγεται ως νέο σύστημα ή μπορεί παλαιότερων εκδόσεων M-72 LAW να αναβαθμιστούν στην έκδοση FFE. Διότι μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να ενδιαφέρει και τον ΕΣ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΣ παρέλαβε τα πρώτα συστήματα M-72A2 LAW τη δεκαετία του 1970. Συνολικά η Ελλάδα παρέλαβε περί τις 12.000 μονάδες. Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες, το εν υπηρεσία απόθεμα έχει μειωθεί στις 10.841 μονάδες ή και περισσότερο, λόγω λήξης του ορίου ζωής.