Σύμφωνα με δηλώσει της Διευθύνουσας Συμβούλου της Lockheed Martin, Marillyn Hewson, το ζήτημα της αποβολής της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και την παραγωγή του, αντιμετωπίζεται επιτυχώς και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, με βάση το οποίο η απώλεια της Τουρκίας, από τη γραμμή παραγωγής του F-35 Lightning II, θα έχει αντικατασταθεί πλήρως μέχρι τις αρχές του 2020, όταν και λήγουν τα τρέχοντα συμβόλαια.

Σήμερα, οι τουρκικές εταιρίες κατασκευάζουν 937 τμήματα του F-35 Lightning II , εκ των οποίων 400 παράγονται αποκλειστικά από τις τουρκικές εταιρίες. Είναι σαφές ότι ο ρυθμός παραγωγής των αεροσκαφών θα επηρεαστεί από την αποβολή της Τουρκίας, αλλά δεν θα επιφέρει μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στην πρόοδο του προγράμματος. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις θα επηρεαστεί η παραγωγή 50-75 αεροσκαφών για μια περίοδο 1-2 ετών.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις-εκτιμήσεις στελεχών της Lockheed Martin, από τη στιγμή της αποπομπής της Τουρκίας, υπάρχει ένα περιθώριο 45-90 ημερών μέχρι να εξαντληθεί το προβλεπόμενο διατηρημένο απόθεμα ασφαλείας και να σημειωθούν οι πρώτες ελλείψεις σε ανταλλακτικά. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η απώλεια των συστημάτων που παράγει η Τουρκία, αλλά το ότι οι 3.000 περίπου προμηθευτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα F-35 αγωνίζονται να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση παραγωγής νέων αεροσκαφών, και την αυξημένη ζήτηση για ανταλλακτικά, αποτέλεσμα του όλο και μεγαλύτερου αριθμού αεροσκαφών που εντάσσονται σε υπηρεσία.