Ο Aμερικανικός Στρατός προχωρά στην απόκτηση πρόσθετων αυτόματων εκτοξευτών βομβίδων (πολυβομβιδοβόλων) Mk 19, σύμφωνα με ανακοίνωση της Federal Business Opportunities που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η Συμβαλλόμενη Διοίκηση του Στρατού, εξ ονόματος της PM Soldier Weapons, ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνες αγοράς για τον εντοπισμό πιθανών πηγών που μπορούν να υποστηρίξουν και να παράσχουν το Mk 19 MOD 3.

Το Mk 19 σχεδιάστηκε αρχικά το 1966, ενώ η παραλλαγή Mod 3 υιοθετήθηκε από τον Αμερικανικό Στρατό το 1983 και παραμένει σε υπηρεσία μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα αξιόπιστο και φορητό όπλο, που είναι καταλληλότερο όμως για οχήματα ελαφρού πεζικού και επί τρίποδα.

Το MK 19 MOD 3 είναι ένα αερόψυκτο, αυτόματο όπλο που τροφοδοτείται με ταινία βομβίδων. Μπορεί να εκτοξεύσει διάφορες βομβίδες 40mm. Μεταξύ των οποίων και την βομβίδα M430 HEDP 40mm, η οποία δύναται να διατρήσει θωράκιση πάχους έως 50χιλ RHA και να παράγει θραύσματα για να εξουδετερώσει προσωπικό μέσα σε κύκλο ακτίνας 5 μέτρων και να τραυματίσει προσωπικό μέσα σε 15 μέτρα από το σημείο πρόσκρουσης.

Η βέλτιστη τακτική χρησιμοποίηση τέτοιων όπλων είναι για άμυνα, σύμπτυξη, περιπολίες, ασφάλεια περιοχών ΔΜ κι εφεδρειών, ειδικές επιχειρήσεις, και επιχειρήσεις εντός κατοικημένων τόπων.

Ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποιεί περιορισμένο αριθμό Μk19, αφού το κύριο πολυβομβιδοβόλο του είναι το Γερμανικό GMG. Πρόκειται για ένα σύγχρονο όπλο, μικρότερου βάρους και με πιο σύγχρονα «βασικά» σκοπευτικά εν συγκρίσει με το Mk19.