Ο Καναδάς εξέδωσε Αίτημα για Προτάσεις (RFP : Request for Proposals) για την προμήθεια 88 νέων μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα εν υπηρεσία F/A-18 Hornet (CF-18/CF-188 σε καναδική υπηρεσία). Το αίτημα στάλθηκε στη σουηδική Saab για το JAS-39 Gripen-E, στη Μεγάλη Βρετανία, για το Eurofighter Typhoon και στις ΗΠΑ για τα F-35 Lightning II και F/A-18E/F Super Hornet της Lockheed Martin και της Boeing αντίστοιχα.

Οι εταιρίες θα πρέπει να καταθέσουν μια «πρόταση ασφαλείας» έως το τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ θα πρέπει να καταθέσουν την αρχικής του πρόταση το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με το αίτημα «όλοι οι συμμετέχοντας θα αξιολογηθούν με τα ίδια κριτήρια, στα τεχνικά χαρακτηριστικά (60% της συνολικής αξιολόγησης), στο κόστος (20% της συνολικής αξιολόγησης και τα οικονομικά οφέλη (20% της συνολικής αξιολόγησης)».

Επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καταθέσουν οικονομικά οφέλη για τον Καναδά ίσου κόστους με το κόστος της προμήθειας με κορυφαίο όφελος αυτό της βιομηχανικής συμμετοχής. Μετά την τελική επιλογή, τα αεροσκάφη θα πρέπει να αρχίσουν να κατασκευάζονται το 2022 και η παράδοση του πρώτου αεροσκάφους θα πρέπει να ξεκινήσει το 2025. Το κόστος του προγράμματος έχει προϋπολογιστεί με $ 14,5 δισεκατομμύρια.