Τον προβληματισμό τους για την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» εκφράζουν εκπρόσωποι του Πενταγώνου καθώς τόσο οι χερσαίες επιχειρήσεις των Τούρκων όσο και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν αναγκάσει τους Κούρδους του SDF να διακόψουν τις επιχειρήσεις τους κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο συνταγματάρχης, Ρόμπερτ Μάνινγκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε πως οι Κούρδοι έχουν σταματήσει τις επιθέσεις κατά στόχων του ISIS αλλά ευτυχώς δεν έχουν χάσει εδάφη που είχαν καταφέρει να ανακτήσουν.

Ωστόσο αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι οι μαρτυρίες ότι πολλοί μαχητές του SDF αποχωρούν από τα σημεία των συγκρούσεων με το Ισλαμικό Κράτος για να πάνε στο Αφρίν και να πολεμήσουν τους Τούρκους.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε ότι εκατοντάδες μαχητές των SDF έχουν αποχωρήσει από το μέσο τμήμα της κοιλάδας του Ευφράτη Ποταμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Την περασμένη εβδομάδα ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή (CENTCOM) υπογράμμισε ότι η τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν αποσπά την προσοχή από τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: HELLAS JOURNAL (ΑΠΕΜΠΕ, Reuters)