Αποφασισμένοι να παίξουν καθυστέρηση με κινήσεις τακτικισμού φαίνεται ότι είναι οι Τούρκοι στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης μετά τη σύλληψή τους την Πέμπτη στον Έβρο από τουρκικό περίπολο.

Η υπόθεση δείχνει να έχει εμπλακεί στα χρονοβόρα γρανάζια της τουρκικής Δικαιοσύνης, δίνοντας στην Άγκυρα  τη δυνατότητα με λεκτικούς ακροβατισμούς να διατηρεί ένα ομιχλώδες τοπίο για τις προθέσεις της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ, δήλωσε πως οι Έλληνες στρατιώτες κατηγορούνται μόνο για την παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη,  αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί  ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την αλλαγή του κατηγορητηρίου  καθώς όπως είπε γίνονται έρευνες  στα κινητά τηλέφωνα των δύο στρατιωτών.

Με δεδομένο ότι τα κινητά των δύο Ελλήνων είναι από την περασμένη Πέμπτη στα χέρια των τουρκικών αρχών, και λογικά ο έλεγχος θα πρέπει να είχε ολοκληρωθεί, δημιουργεί ερωτήματα η συνεχής  αναφορά στο θέμα,  και οι  αόριστες νύξεις περί κατασκοπείας. Βέβαια ένα τέλος σε όλα αυτά  αναμένεται να δώσει  η έκθεση του εισαγγελέα που θα υποβληθεί στο δικαστήριο πριν από τη δίκη. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό.

Το θέμα Θεωρείται βέβαιο ότι θα απασχολήσει το σημερινό άτυπο Κυβερνητικό Συμβούλιο που συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις, ότι το θέμα είναι τυπικό και ότι θα είχε λήξει σε λίγα 24ωρα δεν επαληθεύονται και η κυβέρνηση θα πρέπει να επανασχεδιάσει τις κινήσεις της κάτω από τα νέα δεδομένα.

Οι αμφίσημες δηλώσεις του Τούρκου εκπροσώπου

«Αυτοί οι στρατιώτες, συνελήφθησαν φυσικά και ανακρίνονται για τις κατηγορίες της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και της στρατιωτικής κατασκοπείας και κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα προφυλακίστηκαν με την κατηγορία της εισόδου σε στρατιωτικά απαγορευμένη περιοχή. Η έκδοση στην Τουρκία των πραξικοπηματιών στρατιωτικών είναι ένα θέμα στο οποίο η Τουρκία έχει το δίκιο με το μέρος της», είπε χαρακτηριστικά ο Μποζντάγ, όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ.

Οι ακροβατισμοί όμως του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου, δεν σταμάτησαν μόνο στο θέμα των κατηγοριών. Συνεχίστηκαν και για το ζήτημα της ανταλλαγής των Ελλήνων με του Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.

Ο κύριος Μποζντάγ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει ανταλλαγή “αφού δεν τη ζητά ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία”. Επεσήμανε μάλιστα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να το ζητήσει  αφού  κάτι τέτοιο θα μείωνε την αξία του αιτήματός της.

Ωστόσο ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις μεταξύ των δύο κρατών συμφωνίες και μάλιστα χρησιμοποιώντας την έκφραση «σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει».

«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το Ειρηνοδικείο Ανδριανουπόλεως αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Πηγή: HELLAS JOURNAL