Σύμφωνα με πληροφορίες του «DefenceReview.gr» τον προσεχή Μάρτιο, δηλαδή σε τέσσερις μήνες από σήμερα, θα παραληφθεί το σύνολο των 70 ελικοπτέρων ένοπλης αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior, τα οποία παραχωρούνται στην Ελλάδα, από τις ΗΠΑ, έναντι χαμηλού τιμήματος και τεράστιου αποθέματος ανταλλακτικών. Υπενθυμίζουμε ότι από τα 70 ελικόπτερα, τα 36 θα είναι πλήρως εξοπλισμένα, τα υπόλοιπα 24 μερικώς ενώ τα τελευταία 10 θα χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση. Κι αυτό είναι μια καλή εξέλιξη δεδομένου πως ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για παραδόση το φθινόπωρο όπως σας είχαμε ενημερώσει. 

Ήδη το πρώτο ελικόπτερο φόρεσε τα ελληνικά χρώματα! Ήδη στην 651 Αποθήκη Βάσεως Υλικού Πολέμου (ΑΒΥΠ), φτάνει συνεχώς υλικό που αφορά ένα πραγματικά τεράστιο απόθεμα ανταλλακτικών που θα επιτρέψει στα ελικόπτερα να έχουν εξαιρετικές διαθεσιμότητες δεδομένου πως ήδη έχει βρεθεί ένας ικανός αριθμός πληρωμάτων πάντα σε συνδιασμό με τεχνική υποστήριξη. 

Τα ελικόπτερα OH-58D θα αναβαθμίσουν κατακόρυφα τις δυνατότητες της Α.Σ και του Ε.Σ γενικότερα:

Στον αντιαρματικό και αντιαβακικό αγώνα. Χαρακτηιστικά αναφέρουμε πως τα ελικόπτερα OH-58D δύναται να φέρουν από 4 πυραύλους AGM-116K.

Στη ελάφρυνση έργου από τα κορυφαία Apache

Στην μεγιστοποίηση των επιχειρησιακών πλεονεκτημάτων από τα Apache αφού δύναται να επιχειρούν από κοινού. 

Στη τακτική αναγνώριση

Στη συλλογή πληροφοριών

Στις ειδικές επιχειρήσεις

Έτσι, με κόστος μόλις $ 49 εκατομμύρια, η Αεροπορία Στρατού αναβαθμίζει τις ικανότητες της σε πολλαπλά επίπεδα, δεδομένου ότι η συνολική ονομαστική αξία του πακέτου των ανταλλακτικών καθώς και των ελικοπτέρων ανέρχεται στα $ 580 εκατομμύρια. Τα ελικόπτερα κατασκευάστηκαν από το 1991 έως το 2011 και ο μέσος όρος των ωρών πτήσης είναι 5.800.

Σε οργανωτικό επίπεδο, σε πρώτη φάση, τα ελικόπτερα θα υπαχθούν στα Τάγματα Επιθετικών Ελικοπτέρων (ΤΕΕΠ) ώστε να πολλαπλασιάσουν τις δυνατότητες των AH-64D και AH-64A. Άλλωστε, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των OH-58D Kiowa Warrior είναι οι δυνατότητες τους να δρουν αρμονικά με τα AH-64 Apache. Σε δεύτερο χρόνο, αναμένεται ότι κάθε μείζον σχηματισμός της ΑΣΔΕΝ θα αποκτήσει, οργανικά, ικανό αριθμό ελικοπτέρων, στη βάση των επιχειρησιακών αναγκών.

Αυτή η έντονη τάση ενίσχυσης της ΑΣΔΕΝ δεν είναι τυχαία. Τόσο ο Α/ΓΕΣ, όσο και το επιτελείο του, έχουν αντιληφθεί την αξία της ευελιξίας και της ταχυκίνησης στο περιβάλλον της ΑΣΔΕΝ. Λόγω της πληθώρας των νησιών, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο η Τουρκία διαθέτει το επιχειρησιακό πλεονέκτημα της επιλογής του πλήγματος, ιδιαίτερα σε επίπεδο χώρου.

Συνεπώς ο αμυντικός σχεδιασμός χρειάζεται δύο πράγματα: Επίγνωση της κατάστασης και ταχυκίνητες δυνάμεις, έτοιμες να επέμβουν ανά πάσα στιγμή, σ’ ολόκληρη την Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. Στόχος του ΓΕΣ είναι η δημιουργία ευέλικτων και ταχυκίνητων δυνάμεων, ικανών να αντιδρούν αποτελεσματικών, οι οποίες θα συγκροτούνται από επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού και πλωτά μέσα. Με βάση αυτή την επιχειρησιακή αντίληψη τα Kiowa Warrior προσφέρουν μεγάλο πλεονέκτημα, ένα βήμα μπροστά για την Αεροπορία Στρατού.

Με τα OH-58D Kiowa Warrior αλλάζει η μορφή του αγώνα στο Αιγαίο, διότι πλέον οι Διοικητές των σχηματισμών, στους οποίους τα ελικόπτερα θα ενταχθούν ως οργανικά, αποκτούν άμεσα ένα σύστημα που έλειπε. Για παράδειγμα, από τη Ρόδο ένα Kiowa Warrior θα μπορεί να βρίσκεται στο Καστελόριζο σε 40 λεπτά.

Και δεν είναι μόνο το ζήτημα της κρούσης. Τα OH-58D Kiowa Warrior είναι μια άμεση λύση για την ενίσχυση της ταχείας αντίδρασης, δεδομένου ότι τα ελικόπτερα, από κοινού με τα AH-64 Apache, θα μπορούν να υποστηρίζουν αεροαποβατικές επιχειρήσεις σε μικρονήσια και βραχονησίδες στο Αιγαίο. Παράλληλα τα ελικόπτερα δύναται να αναλάβουν αποστολές ένοπλης αναγνώρισης, κατάδειξη στόχων στο πυροβολικό, προσβολής αποβατικών δυνάμεων και τέλος αντιαρματικό αγώνα από κοινού με τα AH-64 Apache.

Tα OH-58D Kiowa Warrior αποτελούν μια έξυπνη και φτηνή λύση για την ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης. Οι πρωτοβουλίες του Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή επέτρεψαν στην Α.Σ μια κατακόρυφη αναβάθμιση σε πολλαπλά επίπεδα όπως αναφέραμε παραπάνω. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως σε Ευρώπη και ΗΠΑ υπάρχει μια αξιόλογη δεξαμενή μεταχειρισμένου υλικού που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Όπως έγινε με τα Kiowa Warrior πρέπει να συνεχιστεί και με άλλα οπλικά συστήματα όπως με μεταχειρισμένα Phz 2000GR, MLRS, TOW κτλ. 

Για όλες τις εξελίξιες στην Αεροπορία Στρατού σας καλούμε να δείτε το παρακάτω αφιέρωμα, στον ακόλουθο σύνδεσμο https://defencereview.gr/apokleistiko-i-aeroporia-stratoy-se-trochia-ragdaion-exelixeon/ 

καθώς και εδώ: https://defencereview.gr/aeroporia-stratoy-i-exelixi-tis-ischyos-oi-prokliseis-kai-oi-prooptikes-toy-mellontos/