Τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται η άφιξη των 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior. Ήδη η Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού και η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για την υποδοχή ενός μεγάλου αριθμού ελικοπτέρων που θα συμπληρώσουν τον υφιστάμενο στόλο.

Υπενθυμίζεται πως από τα 70 ελικόπτερα τα 36 θα είναι επιχειρησιακά. Από τα υπόλοιπα 10 θα χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση στη Διακλαδική Σχολή Ελικοπτέρων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και τα άλλα 24 ως απόθεμα ανταλλακτικών. Το κόστος της αγοράς των συγκεκριμένων ελικοπτέρων, που αποσύρονται από τον στρατό των ΗΠΑ, ανέρχεται σε 47 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να τονιστεί πως τα 36 Kiowa Warrior, θα έχουν πλήρη επιχειρησιακό εξοπλισμό [σκοπευτικό ΜMS, τρείς ασυρμάτους] και αεροναυτιλιακά βοηθήματα έτοιμα προς επιχειρησιακή αξιοποίηση από την Α.Σ. Σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΣ, από τα 70 Kiowa που αποκτώνται, τα 36 μας παρέχονται πλήρη και διευκρίνισε: “Όταν λεω πλήρη: Με όλους τους ασυρμάτους όλα τα βοηθήματα αεροναυτιλίας και όλα τους τα όπλα.

Τα ελικόπτερα OH-58D δύναται να φέρουν από 4 πυραύλους AGM-116K. 

Εκτιμάται πως σε πρώτη φάση για λόγους διοικητικής μέριμνας τα OH-58D Kiowa Warrior θα υπαχθούν στο 1ο και 2ο Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων ώστε να πολλαπλασιάσουν τις δυνατότητες των AH-64D και AH-64A. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που συνηγόρησαν υπέρ της προμήθειας των Kiowa Warrior είναι οι δυνατότητες των ελικοπτέρων να συμπληρώνουν και να δρουν αρμονικά με τα Apache. Σε δεύτερο χρόνο και εφόσον αρθούν ορισμένα επιχειρησιακά κωλύματα  που αφορούν ζητήματα διοικητικής μέριμνας τα ελικόπτερα εξετάζεται να μετασταθμεύσουν στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. Ακόμα όμως και εάν δεν προωθηθούν από τον καιρό της ειρήνης τα ελικόπτερα δύναται να μετασταθμεύσουν σε προωθημένες τοποθεσίες είτε της Θράκης είτε σε νησιά – βατήρες του Αιγαίου. Ταυτοχρόνως σε δεύτερο χρόνο εξετάζεται να συγκροτήσουν δυο Τάγματα, πιθανότατα των τριών λόχων έκαστο με έξι ελικόπτερα το καθένα, οργανικά σε σχηματισμούς που καλύπτουν την άμυνα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Πηγές από το ΓΕΣ επισημαίνουν πως τα OH-58D Kiowa Warrior ήταν μια γρήγορη λύση για την ενίσχυση της ταχείας αντίδρασης. Τα ελικόπτερα από κοινού με τα Apache θα υποστηρίζουν αεροαποβατικές επιχειρήσεις σε μικρονήσια και βραχονησίδες στο Αιγαίο. Παράλληλα τα ελικόπτερα δύναται να αναλάβουν αποστολές ένοπλης αναγνώρισης, κατάδειξη στόχων στο πυροβολικό, προσβολής αποβατικών δυνάμεων και τέλος αντιαρματικό αγώνα από κοινού με τα Apache. Αιχμή του δόρατος των ελικοπτέρων είναι το σύστημα Mast Mounted Sight (MMS).

Ο Α/ΓΕΣ στην ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών έδωσε μια εικόνα σχετικά με τα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσει ο ΕΣ από την απόκτηση των Kiowa Warrior αναφέροντας: «Μας δίνουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα, με το οποίο κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπρο­στά. Αλλάζουν όλη τη μορφή του αγώνα. Οι Διοικητές των σχηματισμών, στους οποίους τα ελικόπτερα θα ενταχθούν ως οργανικά, αποκτούν άμεσα ένα οπλοσύστημα που έλειπε. Ενδεικτικά, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι το Καστελόριζο είναι 72 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο, τα ΟΗ-58D έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν εκεί μέσα σε 40 λεπτά. Μέχρι τώρα σε περίοδο κρίσηz έπρεπε να στείλουμε δυ­νάμεις από την ηπειρωτική Ελλάδα. Παράλ­ληλα ,qz δίνουν μια επιπλέον δυνατότητα στην επιτήρηση, αλλά και άλλες που θα αξιοποιήσουμε πλήρως».

Τα ελικόπτερα διαθέτουν το σύστημα Mast Mounted Sight που αναμένεται να πετύχει δραματική βελτίωση των ικανοτήτων σε θέματα επιτήρησης, κατάδειξης στόχων και γενικότερα αποστολών ISR.

Οι δύο κύριες ενστάσεις αφορούσαν την εύρεση ιπτάμενων πληρωμάτων και την επάρκεια σε πυρομαχικά για τα ελικόπτερα. Ο υφιστάμενος σχεδιασμός περιλαμβάνει τη περικοπή 20 ελικοπτέρων γενικής χρήσης UH-1H. Ως προς το δεύτερο σκέλος της εύρεσης πυρομαχικών η Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού επισημαίνει πως το απόθεμα πυραύλων και ρουκετών για τα ελικόπτερα Apache επαρκεί για να καλύψει και τα νεοαποκτηθέντα ΟΗ-58D.

Ξεκάθαρη είναι η θέση του ΓΕΣ και της Διεύθυνσης Αεροπορίας Στρατού ως προς τα ΑΗ-64 Α Apache του 1ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων. Δεν τίθεται κανένα θέμα απαξίωσης ή απόσυρσης των ελικοπτέρων με αντικατάσταση τους από ΟΗ-58D. Το δυστύχημα είναι πως τα ελικόπτερα δεν εκσυγχρονίστηκαν εγκαίρως και η λύση του εκσυγχρονισμού από το Ισραήλ φαίνεται πως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ως εκ τούτων καταβάλλονται προσπάθειες να υποστηρίζονται τα ελικόπτερα με ανταλλακτικά προερχόμενα από το απόθεμα των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής δεν τίθεται θέμα ελλιπούς τεχνικής υποστήριξης αλλά στο μέλλον εγείρεται θέμα καθώς το ελικόπτερο γερνά και κατά συνέπεια παρουσιάζει μεγαλύτερο ρυθμό βλαβών.

Ανακεφαλαιώνοντας, άποψη μας είναι πως τα ΟΗ-58D αποτελούν μια σημαντική ενίσχυση για την Α.Σ και τον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό γενικότερα σε χαλεπούς καιρούς. Σίγουρα, δεν είναι το τέλειο οπλικό σύστημα ή το υπερόπλο όπως πολλοί το παρουσιάζουν. Είναι όμως μια κρίσιμη προσθήκη με εξαιρετικά χαμηλό κόστος απόκτησης και το κυριότερο: ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ.

Δυστυχώς, όταν είχαμε χρήματα αδιαφορούσαμε ως κράτος για τον εκσυγχρονισμό των ΑΗ-64 Α Apache ή για την απόκτηση επιπλέον Apache ώστε να υπάρχουν δύο τάγματα των 18-20 επιθετικών ελικοπτέρων έκαστο. Όπως αδιαφορούσαμε για την προσθήκη των AGM-114 L Hellfire και μείναμε στους AGM-114 Κ που δεν αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες των AH-64D Logbow. Θεατές στο ίδιο έργο: όπως είχαμε αφήσει τα Leopard 2 Hel χωρίς σύγχρονα πυρομαχικά ή όπως αφήνουμε τα κορυφαία «214» χωρίς τις καλύτερες τορπίλες. Τουλάχιστον όμως στο θέμα των ΟΗ-58D υπήρξαν γρήγορα αντανακλαστικά και αυτό πιστώνεται στην ηγεσία του ΓΕΣ και της Διεύθυνσης Αεροπορίας Στρατού, ειδικότερα όμως στον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή.