Η γερμανική Rheinmetall παρουσίασε ένα αυτοκινούμενο, τροχοφόρο σύστημα πυροβολικού, με το πυροβόλο των 155 χιλιοστών του PzH-2000 επί του νέου φορτηγού HX3 (10 x 10). Στην έκδοση πυροβολικού το HX3 ενσωματώνει το σύστημα διασύνδεσης ATI (Artillery Truck Interface). Ο πύργος ενσωματώνει αυτόματο σύστημα γέμισης, πλήρως ψηφιακό, αναχορηγία 60 πυρομαχικά και μπορεί να κινηθεί σε ολόκληρο το τόξο των 360°. Η καμπίνα είναι θωρακισμένη, ενώ το πυροβόλο μπορεί να ελέγχει από το εσωτερικό. Το μέγιστο βεληνεκές είναι συνάρτηση των πυρομαχικών, ενώ το πυροβόλο μπορεί να εκτελέσει βολές ταυτόχρονης προσβολής στόχου με πολλαπλά πυρομαχικά (MRSI : Multiple Round Simultaneous Impact). Τέλος, ενσωματώνει πλήρως ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός.

Για τη νέα σειρά φορτηγών HX3 αλλά και τις διαθέσιμες επιλογές σε αυτοκινούμενα τροχοφόρα πυροβόλα μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω άρθρα:

Comments

    1. Φυσικά. Και θα έπρεπε.
     Και έχουν και οι Γερμανοί άλλα τόσα περίπου. Αυτοί είχαν γύρω στα 55 διαθέσιμα, αλλά ήδη έχουν πάρει από αυτά 2 χώρες. Έγκλημα που δεν τα παίρνουμε. Τρομερά πυροβόλα.

   1. @gdmast

    ……….Aλλα ο Μονόχειρ δινει λεφτα μονο για πανακριβες αγορες που θα του αποφερουν παρανομο πλουτισμο, (ΜΜSC, τζιποφορτηγακια Plasan, τουφεκια Ταβορ), οχι για οικονομικες αγορες που θα ενισχυσουν πραγματικα την αμυνα της χωρας.

    Τα Ραφαλ ειναι ισως η εξαιρεση, αλλα και αυτα τα πηρε για πολιτικους λογους, μεσα στον πανικο του να διορθωσει τις ελληνογαλλικες σχεσεις, τις οποιες τραυματισε ο ιδιος με τις γκαφες του.

    Βεβαια και ο οι προκατοχοι του ηταν εξισου αδιαφοροι.
    Μονο ο πατερας του ενδιαφεροταν πραγματικα. Αν ηταν αυτος, θα τα ειχε προ πολλου «σκουπισει» τα πυροβολα.

    1. Μην δεν χάσουμε να πάρουμε και άλλα από τους Τουρκόδουλους.
     Δυστυχώς επενδύσαμε ήδη στα U214 αλλιώς ούτε βίδα δεν έπρεπε να ξαναπάρουμε απο αυτούς.

     1. Μια είναι η σύμμαχος στην Ευρώπη και λέγεται Γαλλία και το κυριότερο δεν δίνει στην Τουρκία τα συστήματα που εμπορεύεται με εμάς !

    2. Αν πάρει τις βιτζοτρατες θα πρέπει να τον ξυρίσουν να του κρεμάσουν ταμπέλα «είμαι προβλέψιμος» και να τον κλείσουν μέσα.

  1. Φθηνό δεν θα είναι προφανώς, αλλά φθηνότερο απο ένα PzH 2000 (και με μικρότερο πλήρωμα) ενώ το πυροβόλο έχει παρόμοιες επιδόσεις και μεγάλο απόθεμα πυρομαχηκών στον γεμιστήρα έτοιμα για άμεση χρήση(σε αντίθεση με το μικρότερο Donar που φέρει την μισή ποσότητα.
   Για όσους μπορούν να αγοράσουν οβιδοβόλα νέα παραγωγής ίσως να είναι μια αξιόλογη οικονομικότερη εναλακτική λύση, αφού το ερπυστριοφόρο σκάφος που φέρει το ίδιο σύστημα/πυροβόλο στοιχίζει σίγουρα αρκετά παραπάνω απο 400.000 Ευρώ που ζητάει η RM για ένα φορτηγό.

   Αν παραιτηθούν απο την εξωφρενική ιδέα να σπαταλήσουν 4+ billion‘s $ για μερικά ελαττωματικά F-35(μόνο για να χαρεί ο πρεσβης) μπορούν να εξοπλίσουν μερικές μονάδες στον ΣΞ με το νέο σύστημα πυροβολικού, και θα περισσέψουν και χρήματα για αντικατάσταση παλαιών φορτηγών με το νέο HX η το IVECO που είναι επίσης αξιόλογο φορτηγό.

   1. Για νέα PzH, ζητούν 6 και 7 εκ. Αυτό λογικά θα έχει περίπου την τιμή του Archer, περί τα 4,4-5 εκ. Αρκετά ακριβότερα από τα περίπου 3 που ζητούν οι Γάλλοι για το CAEZAR (όπου πλέον το δίνουν και με νέο βελτιωμένο όχημα).

    1. Επάνω σε φορτηγό όχημα Iveco ισως να είναι πιο φθηνό.
     Οι Γάλλοι δεν μπορούν πάντως να ζητήσουν περισσότερα χρήματα για το Caesar αφού σε αντίθεση με το γερμανικό που είναι πλήρες αυτοματοποιημένο σύστημα(που επιτρέπει στο πλήρωμα 2-3 ατόμων να το λειτουργεί υπό πλήρες προστασία απο εχθρικά πυρά και αέρια) προσφέρουν ένα χειροκίνητο σύστημα που χρειάζεται 6 άτομα πλήρωμα για την λειτουργεία που είναι όπως και στα παλιά πυροβόλα που θελουμε να αντικαταστήσουμε εκτεθημένο στα εχθρικά πυρά.

     1. Τώρα που το βάζουν στο TATRA το έχουν ενημερώσει. Έχουν νέο σύστημα ελέγχου πυρός και αυτόματο γέμισμα και θέλει 3-5 άτομα προσωπικό.

     2. Αν μιλάμε για το παρακάτω σύστημα το γέμισμα είναι μόνο σε ένα σημείο αυτόματο, για τα υπόλοιπα χρειάζεται υποστήριξη απο το προσωπικό(2 άτομα για ανεφοδιασμό του αυτόματου γεμιστή μεγα απο κάθε βολή ένας για στοχοποίηση/ρύθμιση του πυροβόλου και ένας για πυροδότηση), αυτά στο γερμανικό νομίζω ότι γίνονται όλα απο την καμπίνα χωρίς να είναι απαραίτητη η αποβίβαση του προσωπικού απο το όχημα.

      Danish troops firing CAESAR 8×8 self-propelled artillery system

      https://m.youtube.com/watch?v=eFSZigjP5ew

      Υ.Γ.
      Σε στατική θέση αρκούν και για το ερπυστριοφόρο PzH 2000 3 άτομα για λειτουργεία.

     3. Δεν θυμάμαι τώρα αλλά μάλλον στο armyrecognition νομίζω ότι το είχα διαβάσει πριν λίγο καιρό. Ναι, στους Δανούς το έβαλαν πάνω σε άλλο όχημα το ξέρω.
      Πάντως σε κάθε περίπτωση, τα πυροβόλα επί τροχών είναι φθηνότερα από τα γνωστά τ/θ ερπιστριοφόρα και επειδή έχουμε να αντικαταστήσουμε κάτι 100αδες, θα πρέπει να κοιτάξουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμα και για τα Nora όπως γράφει και ο φίλος παρακάτω. Αλλά και η συντήρησή τους και το κόστος χρήσης τους είναι φθηνότερο.
      Η τρομερή άνοδος τελευταία του π/β σε ακρίβεια και βεληνεκές, καθιστά την απόκτησή του ως εκ των ων ουκ άνευ, ιδιαίτερα για εργασίες άρνησης περιοχής.

     4. Προφανώς είναι φθηνότερα απο τα πυροβόλα επάνω σε ερπυστριοφόρα οχήματα και πιο εύκολα στην συντήρηση. Εκτός απο ακρίβεια και εμβέλεια των πυρών/πυρομαχηκών προσφέρουν όμως και αύξηση στο σημείο Rate of fire σε σύγκριση με τα παλιά συστήματα με παράλληλη μείωση του προσωπικού λόγο της αυτοματοποίησης. Έτσι μπορεί να αυξηθεί και η ισχύ πυρός μιας πυροβολαρχίας ακόμα και αν δεν γίνει αντικατάσταση 1:1 των παλιών με νέα σύγχρονα πυροβόλα.

     5. Για να δούμε και κάπως τις ανάγκες, αυτή τη στιγμή έχουμε περί τα 420 M-109A1 /A2 /A3 /Α5. Τα Α1 και Α2 τα ξεχνάμε, δεν αξίζουν καν κάποιας αναβάθμισης.
      Έτσι στην ουσία αξίζουν κάπως μόνο τα 223 Α3GEA2 (που ευτυχώς είχαν ήδη κατά την αγορά τους αναβαθμιστεί από τους Γερμανούς) που όμως θέλουν αναβάθμιση τουλάχιστον στο Αυτόνομο σύστημα Τάξης και Προσανατολισμού (AURORA) με το «ΔΙΑΣ», αφού αυτό που ήδη φέρουν δεν υποστηρίζεται και φυσικά τα 12 Μ-109 Α5.
      Κατά ας πούμε ιδανικό τρόπο, θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τα Α3 & Α5 σε Α6 (αποκτώντας πέραν των άλλων και ομοιογένεια) και να αντικαταστήσουμε τα περίπου 200 Μ-109 Α1 & Α2 με 100 αυτοκινούμενα τροχοφόρα. Η ψηφιοποίηση του π/β με αναβαθμίσεις και νέες προσθήκες είναι πλέον μείζονος σημασίας, ιδίως εάν λάβουμε υπ’ όψιν τις δυνατότητες των νέων π/μ.
      Βέβαια τίποτα από αυτά δεν θα γίνει, αλλά λέμε τώρα.

     6. Αν προσθέσουμε και τα M110 και M114 που είναι μαζί παραπάνω απο 200 πυροβόλα στα 200 Μ-109 Α1 & Α2 που ανέφερες πάμε για 400+ παλιά πυροβόλα που θα πρέπει να αντικατασταθούν, αφού τα ρυμουλκούμενα M114 είναι και εποχής του ´40(αν θυμάμαι σωστά) που είναι ντροπής πράγμα να υπάρχουν ακόμα στις μονάδες(αφού είναι σαν να είχαμε ακόμα όπλα M1 Garant).
      Απορώ πραγματικά πως δεν ντρέπονται οι υπεύθυνοι να μιλάνε ανοιχτά για αγορά F-35 όταν έχουν ΣΞ με απαρχαιωμένο υλικό που συμπληρώνεται απο σχετικά μικρό αριθμό σύγχρονων συστημάτων.
      Για τα M-109A6 Paladin είχα ρωτήσει παλιότερα σε σχετική συζήτηση γιατί δεν προτιμήθηκαν αντί για τα PzH που πήραμε, και μου απάντησαν ότι οι αμερικάνοι ζητούσαν παραλίγο περισσότερα χρήματα απο αυτά που στοιχίζει το γερμανικό που είναι πιο σύγχρονο πυροβόλο και σκάφος/όχημα.

      Ασφαλώς συμφωνώ ότι δεν θα γίνει τίποτα απο αυτά που συζητάμε.

     7. Τα Μ-114 (155mm) είναι 206 και τα Μ-101 (105mm) είναι 329. Υπάρχουν και 19 (ρ/κ) M-56PACK/105 mm (παλαιά και αυτά) τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις Ειδ. Δ. Μιλάμε τώρα για αντικατάσταση περίπου 550 περίπου μονάδων.
      Εν τω μεταξύ αυτά που έχουμε δεν διαθέτουν ούτε αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, ούτε βέβαια (απ’ ότι ξέρω τουλάχιστον) μπορούν να ενταχθούν σε σύστημα C3l.
      Επιπλέον, έχουμε ανάγκη από πολύ περισσότερα πυροβόλα των 52 διαμετρημάτων.
      Πραγματικά δεν ξέρω τι θα γίνει ή εάν έχουν κάποιο σκοπό.

     8. Πράγματι πολύ πράμα για αντικατάσταση στο πυροβολικό που φαίνεται και απαραίτητο.

    2. Για τα Μ109, ας αναβαθμιστουν στο προτυπο Μ109L47 της RDMαν σκοπευουμε να ανοιξουμε λογαριασμους με τους ολλανδους αλλιως υπαρχουν αφθονα Α5 στη Σιερρα Νεβαδα…

     1. Μ109L52 θα έλεγα, αλλιώς το M109A6 Paladin της BAE.
      Είναι πολύ βασικό να πάμε σε διαμέτρημα L52 στα 155mm.
      Στην ουσία έρχονται κοντά στα PhZ.

     2. Για τα PzH στην Reinmetall ετοιμάζουν ήδη ένα νούμερο μεγαλύτερο L60 που θα φτάνει σε αποστάσεις μέχρι 155 χλμ με πυρομαχικό ακριβείας. Πρόπερσι με το L52 στο ίδιο σύστημα πέτυχαν εμβέλεια 67χλμ με χρήση πυρομαχικών συνδιασμού Topcharge και M2005 V-LAP(σύμφωνα με σχετική αναφορά).

     3. Στην ΑΣΔΕΝ, νομίζω ότι μας είναι αρκετό (για την ώρα βέβαια) το βεληνεκές των ας πούμε 40χλμ. με CEP τα +-10m. Στοχοποιούμε σε αρκετό βάθος από τη πιθανή συγκέντρωση δυνάμεων στα απέναντι παράλια. Από εκεί και πέρα, θα στοχοποιήσεις με πυραύλους.
      Στον Έβρο όμως, θα μας ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο το μεγάλο βεληνεκές που αναφέρεις.
      Βέβαια όλα αυτά θεωρητικά, αφού δεν βλέπω να κινείται φύλλο στο πυροβολικό. Εδώ τώρα δεν έχουμε ούτε καν εναέρια μέσα για κατάδειξη και τα π/β ρίχνουν στο περίπου, οσο και κοντά να πέφτουν οι υπολογισμοί του προσωπικού.

     4. Εξαρτάται νομίζω και απο τους απέναντι αν αρκούν τα 40 χλμ εμβέλεια. Αν έχουν Firtina με K307 (HE-ER BB) στην απέναντι ακτή πρόκειται για ισορροπημένη περίπτωση, αλλά αν έχουν αυτά τα πυροβόλα με πυρομαχικό K315 (HE-ER RA/BB) εμβέλειας 50+ χλμ η ένα σύστημα με μεγαλύτερη εμβέλεια αλλάζει το πράγμα, αφού έτσι θα σφυροκοπούν ανενόχλητα εκτός εμβέλειας των ελληνικών πυροβόλων απο απόσταση ασφαλείας.
      Αν οι στόχοι είναι επάνω σε νησιά που έχουν και μικρή έκταση οι απέναντι δεν χρειάζονται και πολύ υψηλή ακρίβεια φτάνει να «σκεπάσουν» το νησί με οβίδες και ρουκέτες για να τα εξοντώσουν όλα όσα είναι επάνω.
      Γενικά πιστεύω ότι είναι πάντα χρήσιμο να έχεις ως επιλογή μια αυξημένη εμβέλεια,ακόμα και όταν δεν χρειάζεται,επειδή προσφέρει ευελιξία.

     5. Στρατηγικά εάν το κάνουν αυτό, νομίζω ότι θα έχουν πρόβλημα.
      Κατ΄ αρχήν τα μεγάλα νησιά δεν σκεπάζονται από πυροβολικό με τίποτα. Μιλάμε τώρα για τα πολύ μικρότερα. Επιπλέον τα Firtina, δεν είναι και η αφρόκρεμα του π/β σε ευστοχία. Κατά τρίτον για να το κάνουν αυτό, πρέπει να φέρουν ιδιαίτερα μεγάλη δύναμη Firtina, μην πω σχεδόν όλη. Αυτή η συγκέντρωση δύναμης γίνεται εύκολα αντιληπτή. Μια τέτοια κίνηση επίσης απαιτεί εναέρια υπεροχή, αλλιώς γρήγορα βρίσκεις που είναι και έχουν άλλα θέματα (αυτά) από τα α/φ και ίσως και από τα ε/π ή και τα ATACAMS που έχουμε (κι δεν μιλάω καν για την αεροπορία).
      Επιπλέον, δεν θα πρέπει να έχουν συγκεντρωμένο προσωπικό στα παράλια, αφού αυτόματα θα βάλλεις το προσωπικό τους, όπου οι απώλειές τους θα είναι πολύ μεγάλες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Εάν δεν το έχουν, θα είναι έως και αδύνατο να διασχίσουν θάλασσα με υ/β, exocet και ότι άλλο.
      Το ότι οι απέναντι ζητούν αφοπλισμό των νησιών, ξέρουν το γιατί το ζητούν. Η περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων της άμυνας, καθιστά κάθε κίνηση των απέναντι απολύτως άκυρη, ειδικά στην ΑΣΔΕΝ, εκτός και μιλάμε για κάποιο πολύ μικρό νησί, σχεδόν ακατοίκητο, όπου όμως και εκεί, θα είναι ευάλωτοι στο ξέφωτο σε δικά μας πυρά, ιδίως εάν δεν έχουν εναέρια υπεροχή (που δεν θα έχουν).

     6. Ειδικός δεν είμαι στα θέματα στρατηγικής, αλλά νομίζω ότι όσο πιο μεγάλη εμβέλεια θα έχει το πυροβολικό τους, θα τους επιτρέπει να τα έχουν πιο μακριά απο τα παράλια με συνέπεια να είναι πιο ασφαλή απέναντι στα αντίπαλα αεροσκάφη υπό την προστασία των αντιαεροπορικών συστημάτων και της ΤΗΚ που επάνω απο φιλικά εδάφη θα είχε το πλεονέκτημα έδρας με υποστήριξη και απο το S-400 και τα Hisar για τα οποία δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για επιδόσεις.
      Εκτός απο τα 280 πυροβόλα Firtina(που είναι αρκετά καλό σύστημα αφού εκτός απο τους γείτονες έχει επιλεχθεί και απο 7 άλλες χώρες που έχουν αίσθηση για την ποιότητα υλικού) υπαρχέι και ένα Kasirga που θα πλαισιώνει τα οβιδοβόλα, το οποίο έχει αρκετά μεγάλη εμβέλεια που ξεπερνάει τα 100 χλμ σύμφωνα με επίσημες αναφορές. Όπως και την υποστήριξη απο δορυφόρους και τα UCAV.

      Ο γεωγραφικός παράγοντας είναι άλλο ένα σημείο που ευνοεί την Τουρκία όσον αφορά τα νησιά που είναι ακριβώς απέναντι απο τα τουρκικά παράλια αλλά πιο μακριά απο την ηπειρωτική Ελλάδα.
      Πάντως, παρατηρώντας τα στοιχεία για τα συστήματα που έχει η Ελλάδα στα νησιά απέναντι απο τα Τουρκικά παράλια, δεν αντιλαμβάνομαι τους προβληματισμούς της Τουρκίας στο θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών.
      Ειδικά όταν συγκρίνω την χαοτική διαφορά σε αριθμούς στα σημεία σύγχρονων οβιδοβόλων(24+10 vs 281) και όλμων 120mm(0 vs 578) που είναι υπέρ των γειτόνων.

      https://www.defenceturkey.com/en/content/kasirga-302mm-multi-barrel-rocket-system-delivery-to-turkish-armed-forces-2545

     7. Το ανάγλυφο, στρατηγικά ευνοεί και εμάς με χαμηλές πτήσεις πίσω από τον κάθε όγκο των νησιών. Επιπλέον, θα αρκούσε μια βολή των S-400, για να βρεις τη θέση τους εάν είναι κοντά, πόσο μάλλον που η Τουρκική έκδοση δεν είναι η full της Ρωσίας. Μην ξεχνάμε και τους ATACAMS που έχουμε που μπορούν πιο εύστοχα να έχουν αποτελέσματα από τα συστήματα των δίπλα.
      Το ότι προβληματίζεται η Τ, κάτι σημαίνει. Τo Kasigra είναι πιο επικίνδυνο, αλλά έχει μεγάλο CEP και συγκεκριμένο αριθμό πυραύλων.
      Σε θεωρητικό στρατηγικό επίπεδο, ο επιτιθέμενος πρέπει να έχει αναλογία μέσων τουλάχιστον 3 προς 1 και αεροπορική υπεροχή. Η ΤΗΚ δεν πρόκειται να έχει αεροπορική υπεροχή και εκεί κάπου τελειώνουν οι φιλοδοξίες της.
      Η απόβαση, είναι πολύ περίπλοκη ενέργεια που θέλει πολλούς παράγοντες ευνοϊκούς για να πετύχει. Μην ξεχνάμε ότι και ο Χιτλερ, ματαίωσε την απόβαση στην Αγγλία, ακριβώς διότι η αεροπορία του δεν μπόρεσε να εξαλείψει την RAF, όση υπεροχή και εάν είχε στα υπόλοιπα.
      Όχι ότι θα μας χάλαγε το πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές ακόμα και στην ΑΣΔΕΝ, απλά επειδή δεν γίνεται να αγοράσουμε πολλά ακριβά πυροβόλα, καλύτερα να δοθούν στον Έβρο και στην ΑΣΔΕΝ ας κάνουμε την αναβάθμιση (και των RM) που πρέπει.
      Εάν είχαμε τους πόρους, φυσικά και θα έπρεπε να έχουμε ότι καλύτερο μπορούσαμε παντού.

   2. @WTF

    Να παραιτηθουν και απο την αλλη εξωφρενικη ιδεα, αυτην των φρεγατων του 1 δισ. , και να παρουν οικονομικα πλοια. Μονο ετσι θα περισσεψουν λεφτα και για τον Στρατό. Διαφορετικα, σε λιγο οι μεταφορες θα γινονται με μουλάρια, οπως στους Βαλκανικους πολεμους, διοτι τα Σταγιερ δεν αντεχουν αλλο.

    1. @NF
     Πόσο οικονομικά να είναι τα νέα πλοία, όταν ζητάνε ακόμα και οι αμερικάνοι χαλαρά 1 δις για τα LCS επειδή προσθέτουν ένα στοιχείο VLS στο πλοίο(που είναι φαβορί στην μικρή λίστα των υποψηφίων);

 1. Εξαιρετικη περιπτωση, με κοστος κτησης ομως εφαμιλλο της ερπυστριοφορας εκδοσης, αν και λογικα το κοστος χρησης θα ειναι αισθητα χαμηλοτερο οσον αφορα τον φορεα. Θα ηταν ευχης εργον η ενισχυση των αριθμων των Ελληνικων Phz oμως προεχουν αλλες αναγκες για το π/β.Κυριως αναβαθμισης των υπαρχοντων συστηματων. Περαν αυτου ισως θα επρεπε να δουμε και την περιπτωση προμηθειας συγχρονων συστηματων α/κ ολμων των 120mm, επι «ελαφρων» οχηματων σαν μια λυση για τις ιδιαιτερες γεωμορφολογικες συνθηκες τοσο στον Εβρο οσο και στα νησια σαν αντιαποβατικη απαντηση, εκει δηλαδη οπου ευνοειται η χρηση οπλων βαλλιστικης τροχιας, μικρου σχετικα βεληνεκους…

 2. Ο νηστικος καρβελια ονειρευεται…
  Ας κοιταξουμε να καπαρωσουμε τα γερμανικα και ολλανδικα πλεονασματικα ΡΖΗ καταρχην και για μετα εχει ο Θεος.
  Τα ολλανδικα ΡΖΗ θελουν πιστοποιητικο τελικου χρηστη απο την γερμανια για να μας δωσουν;

  1. Εγώ αγαπητέ φίλε, λέω κάποτε να γίνουμε σοβαροί.να εξετάσουμε τις δυνατότητες του Νορα επί οχήματος ΜΑΝ,που προσφέρεται στον αμερικανικό στρατό και να το παράγουμε κατόπιν άδειας στην Ελλάδα.
   Όλοι οι αγαπημένοι σύμμαχοι μας θέλουν σκληρό συνάλλαγμα και ακριβές τιμές.με τους σερβους και φτηνή τιμή θα πάρουμε και μέρος (η`και όλο το ποσο)μπορούμε να το αποπληρώσουμε με αγροτικά προϊόντα και τουριστικές υπηρεσίες. Εκτός αυτών δεν πρέπει να υποτιμούμε την στρατηγική συμμαχία που έχουμε απόλυτη αναγκη να χτισουμε στα βαλκανια που οποια πετρα κι αν σηκωσεις βρίσκεις την διείσδυση της Τουρκίας, ειδικα στην αχάριστη,αλλά πάντα επικίνδυνη Αλβανία. Μια ζωή πελάτες είμαστε μας μαδανε οι δυτικοί,προκοπή δεν είδαμε, ποτέ θα βάλουμε μυαλό να γίνουμε στρατηγικοί εταίροι???

   1. Το πρόβλημα είναι πολύ απλό θέλουν οι κυβερνώντες να αγοράσουν το συγκεκριμένο όπλο ή για να το πω καλύτερα θα μας επιτρέψουν οι φίλοι και σύμμαχοι να το αγοράσουμε;

    1. Ότι θέλουμε παίρνουμε από Γιούγκους, δεν υπάρχει θέμα.
     Άλλωστε υπάρχουν και PhZ Ολλανδικά και Γερμανικά που είναι ακόμα καλύτερα και ούτε αυτά παίρνουμε.
     Τελικώς δεν παίρνουμε γιατί απλά δεν θέλουμε να πάρουμε, όχι ότι δεν υπάρχουν ή υπάρχουν άλλα κωλύματα.

     1. Αγαπητέ φίλε, δεν θα διαφωνήσω για το οτι το pzh2000, είναι το καλύτερο α/κ πυροβόλο σήμερα.τα πυροβολα όμως που αναφέρεσαι βρίσκονται σε αποθήκευση στην Γερμανία και Ολλανδία και δεν ξέρουμε αν πωλούνται. Με δεδομένο ότι το νατο αναβιώνει τον Ρωσικό κίνδυνο και τις αργές αλλά σταθερές κινήσεις επανεξοπλισμου του γερμανικού στρατού,τα γερμανικά δύσκολα θα τα δούμε και αν τα δούμε οι τιμές θα είναι Τσούχτερες.τα ολλανδικά τώρα.εδω το δύσκολο είναι η γερμανική συνεναιση για την πώληση τους.αν επιλέξουμε τις ολλανδικές φρεγάτες έχουμε κάποιες ελπίδες,αλλά προσωπικά πιστεύω ότι θα ήταν μεγα λαθος να προτιμήσουμε τα πυροβολα αντί να βαλουμε τους ολλανδους να τσιμπησουν και τις δυο Μ του Βελγίου. Σκεψου 4 Μ αμεσα ,οι ΜΕΚΟ να εκσυχρονιζονται,σε δυο χρονια δυο 10514 και τις 11515 να ναυπηγουνται ,λυσαμε το προβλημα του στολου!μην χασουμε τετοια ευκαιρία για μερικα πυροβολα, που μπορούμε να προμηθευτουμε καινουργια απο τους σερβους, με ολα τα πλεονεκτήματα που αβεφερα παραπανω.

     2. Διατίθενται και μάλιστα έχουν δώσει και τιμή. Νομίζω ότι θα βρεις την τιμή στην Πτήση.

   2. @C.p.
    Για όσους έχουν πρόθεση, υπάρχουν λύσεις που είναι και πιο οικονομικές, αν θέλουν να έχουν το πυροβόλο του PzH επάνω σε φορτηγό.
    Ένα παράδειγμα είναι και το παρακάτω που προτείνει η KMW ως ανταγωνιστής της RM με το ίδιο πυροβόλο επάνω σε φορτηγό 8×8 Iveco που θα είναι μάλλον πιο φθηνό στην αγορά απο το θηρίο HX.

    https://www.kmweg.de/systeme-produkte/radfahrzeuge/artillerie/agm-iveco-8×8/

   3. Αμαν πια με τα σέρβικα ρε @Cp.
    Σε λιγο θα μας πεις να παρουμε και μαχητικα Super Galeb.
    Ειπαμε, η φθήνια τρώει τον παρα……….

    1. Αγαπητέ φίλε,13μελλοθανατοι σε κάθε Μ110,μας ικανοποιεί?
     Όσο για τα super galeb,σε ευχαριστώ που μου θύμισες τα νιάτα μου και τη δεκαετία του 80…

 3. Η τεχνολογια προχωράει με φρενήρεις ρυθμούς,δυστυχως για μας με την νοοτροπία και τον σχεδιασμό που έχουμε….
  M-109 Βιετνάμ
  ΠΑΟ-106 m-40 Βιετνάμ
  Ολμος 4,2’ 2ΠΠ
  M-113 Βιετνάμ
  Μουσειακό στράτευμα την ψηφιακή εποχή…
  Νοσταλγικά συγκινητικό όπως ο τελευταίος σαμουράι που επιμένει στο σπαθί την εποχή του πολυβόλου….
  Ξέρουμε το τελος της ταινίας…
  Απίστευτοι όλοι τους μετά τα δις ευρώ που ξεζούμισαν και καταχρέωσαν τον Ελληνικό λαό…
  Ντροπή τους…οι χειρότερες γενιές της ιστορίας…
  Με εκτίμηση στην αγωνία και αγάπη για την
  Πατρίδα.

 4. Παιδια ειναι ακριβο αυτο το πυροβολο. Δεν νομιζω οτι συμφερει να το παρει κανεις επι φορτηγου, οπου δεν θα εχει δυνατοτητα shoot & scoot. H την κλασσικη εκδοση, δηλαδη Α/Κ ερπυστριοφορο, ή καθολου.

  1. Ακριβό θα είναι προφανώς το συγκεκριμένο, αλλά η δυνατότητα S&S δεν επιρεάζεται απο την εγκατάσταση του πυροβόλου PzH επάνω σε τροχοφόρο όχημα.

 5. με βάση την αλματώδη εξέλιξη και σμίκρυνση των INS είναι ανοησία να επενδύεις σε πανάκριβα συστήματά πυροβόλων. Το μέλλον είναι σε πυραυλικό πυροβολικό.

 6. Αυτα τα συστηματα ειναι για ευκολη μεταφορα κ να αναπτυσονται σε συνθηκες χαλαρες…πχ εναντια σε καναν ταλιμπαν …
  Η Ελλαδα θελει αυτοκινουμενα πυροβολα τα οποια θα μπορουν να αντεξουν σε συνθηκες σοβαρης πιεσης στον εβρο κ στα νησια…οπου θα δεχθουν αρκετα πυρα με διαφορα οπλα…
  Η καλυτερη ενεργεια τωρα ειναι να περναμε μεταχ PzH …τουλαχιστον 20-30 μοναδες απο γερμανια-ολανδια….κ 40-50 κοματια MLRS απο USA ..

  Επισης συστηματα που μπορουμε να βρουμε σε χαμηλες τιμες κατα 100αδες δεν χρειαζεται να μπουμε στην διαδικασια να παραγουμε στην Ελλαδα ..οπως πχ θωρακισμενα τροχοφορα…
  Εδω πρεπει να ασχοληθουμε με τεχνολογιες συστηματων ανιχνευσης-διασυνδεσης -καποια συστηματα ρανταρ -αιστητηρες κλπ που με μεταφορα τεχνολογιας θα μπορουμε να παραγουμε

 7. Η απόσυρση όλων των M110A2 έπρεπε να είχε γίνει χθές. ( Ας τα δωρήσουν στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν …δεν θα έχουν πρόβλημα οι Αμερικάνοι).
  H Χρήση των διαμετρήματων στο πυροβολικό να περιοριστεί στα 155mm και 105mm, για να μην πω μόνο στο 155mm…καθώς σύγχρονοι αυτοκινούμενοι όλμοι των 120mm θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν και το πυροβολικό των M101A1 105mm .
  Τα M119Α3GEA2 πρέπει να γεμισουν τα κενά στα νησιά. Η αποκτηση βλημάτων αυξημένου βελινεκούς πρέπει να είναι προτεραιότητα διότι είναι σημαντική για την επιβίωσή του πυροβολικού και του προσωπικού.
  Τα μεταχ PzH-2000 πρέπει να προτιμηθούν αν και εφόσον πωλούνται λόγω της ταχείας ένταξης στις μονάδες του Έβρου καθώς είναι σύστημα που ήδη υπηρετεί εκεί.

 8. H Toυρκια κανει πολλη παιχνιδι με την διπλωματια των εξοπλισμων.
  Και εμεις.
  Αλλα παντα ξεχναμε την Κυπρο. Πολυ περιεργο, μαλλον υποπτο ολο αυτο.
  Για να βαλουμε κατω τα δεδομενα λοιπον:
  α) η Κυπρος πηρε Nora. Συνεπως αν θελουμε ομοιοτυπια με την ΕΦ, που ΘΕΛΟΥΜΕ, η επιλογη μας ειναι μονοδρομος
  β) αν ειναι να μην παμε στην αυτονοητη λυση, οι Γερμανοι τι προσφερουν; Δινουν το δικο τους συστημα στην ΕΦ? Ειναι απαλλαγμενο απο καθε αμερικανικο υποσυστημα που θα δημιουργησει προβλημα με το αμερικανικο εμπαργκο? Ποια ειναι η εξασφαλιση οτι δε θα δουμε το ιδιο συστημα στα Κατεχομενα τουλαχιστον αν οχι στην αλλη πλευρα του Εβρου; Τι ενεργειες θα κανει η Γερμανια για να φυγουν τα Leo2 από τα Κατεχόμενα;
  Ας απαντηθουν με ικανοποιητικο τροπο αυτα και συζηταμε μετα με τους Γερμανους και για το τεχνικο και οικονομικο σκελος.

  1. Ήμουν νιος και γέρασα. Μια ζωή εμπάργκο ,η`απειλη εμπάργκο, γίνεται όταν εμείς πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε κάτι,όταν χρησιμοποιούν οι Τούρκοι δεν γίνεται τίποτα.τωρα η`Στο πηγάδι……….,η`είμαστε τα κορόιδα της παρεας(=Ε.Ε.+νατο)

 9. Άχρηστα όπλα για την εποχή μας. Μόνο για βεδουίνους κάνουν. Μπαίνουμε στην εποχή των laser και θα ασχοληθούμε με αυτό ; Δεν έχει δύναμη πυρός. Τσάμπα καύσιμα καίει. Τσάμπα προσωπικό. Ένα κορνετ ή javelin σε βάρος του και τέλος το κανόνι αυτό . Αφού ανήκουμε στη δύση μόνο mlrs , atacms κλπ τίποτα λιγότερο. Επίσης εξοσετ σε κρήτη, κάσο, ρόδο, καστελόριζο. Δογμα αμοιβαίας καταστροφής αλλά ΕΣΣΔ – ΗΠΑ, μόνο αυτό θα μας σώσει σε κόντρα με την Τουρκία. Μια αντίστοιχη ισορροπία του τρόμου.

  1. Κάνεις λάθος.
   Σε περίπτωση που γίνει κάτι, ούτε οι δίπλα, ούτε εμείς έχουμε την οικονομική δυνατότητα για εξ’ ολοκλήρου πυραυλικό πόλεμο. Ούτε καν για την αναπλήρωση του φόρτου. Ούτε καν οι υπερδυνάμεις έχουν τέτοια ικανότητα. Και μπαίνουν και θέματα χρόνου αναπλήρωσης.
   Άλλο πράγμα η αναβάθμιση και η βελτίωση και άλλο η κατάργηση των βασικών όπλων με τα οποία ακόμα και σήμερα γίνονται οι πόλεμοι.

   1. Βασικό όπλο ήταν κάποτε και η σφεντόνα και η ξιφολόγχη ; Να πάρουμε και τέτοια ; Φιλικά το λέω. Το έχω γράψει πολλές φορές. Αν δεν γίνουμε Ισραήλ στο μέτρο του δυνατού….δεν. Ο πόλεμος των 6 ημερών πρέπει να γίνει δίδαγμα από το δημοτικό σχολείο. Δεν πρέπει να πάμε σε πόλεμο φθοράς. Δεν έχουμε ούτε βάθος εδαφών, ούτε συμπαγή πληθυσμό πλέον, ούτε χρήμα, ούτε πληθώρα στρατιωτών για σκότωμα στα χαρακώματα. Οι απέναντι άμεσα ή έμμεσα (μουσουλμανικά κράτη) τα έχουν (αυτά περί κρυπτοχριστιανών και κούρδων που θα ξεσηκωθούν είναι προπαγανδιστικά ανέκδοτα). Χρειαζόμαστε καταιγισμό τέτοιας έντασης, σε τέτοιο χρόνο που οι απέναντι να το φυσάνε και να μην κρυώνει και να υποχωρήσουν άμεσα. Το Ισραήλ στον αντίστοιχο πόλεμο δεν κατέκτησε όλα τα γύρω αραβικά κράτη, αλλά τους επέφερε τέτοια πλήγματα που δεν το ξανασκέφτηκαν για πολλά χρόνια. Συν ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του νέα εδάφη.

 10. Κοιτάζω το HX3 και σκέφτομαι ότι ακόμη και το HX θα ήταν υπερσύγχρονο σε σχέση με τα steyr! Από εκεί και πέρα όσον αφορά το πυροβόλο, οι αρμόδιοι δεν έχουν δείξει στην απαραίτητη σοβαρότητα σε σχέση με το πυροβολικό, την εξέλιξη του όπλου και το περιβάλλον του Αιγαίου που ευνοεί αυτήν την εξέλιξη! Μτχ pzh, mlrs, με νέα βλήματα και
  ρουκέτες, καθώς και νέα συστήματα τύπου jorabia, lynx, loitering, kamikaze drone κτλ όλα με αναβάθμιση και πυρομαχικά αυξημένου βεληνεκούς, νομίζω πως πρέπει να πάρουν σειρά (μαζί με το ΣΑΕ) μετά την επιλογή των νέων φρεγατών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *