Το Ολλανδικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει όλα τα συστήματα εγγύς προστασίας (CIWS) τύπου Goalkeeper που διαθέτει υπέρ του συνδυασμού των πυραυλικών συστημάτων RAM (Rolling Airframe Missiles) και των κατευθυνόμενων βλημάτων πυροβολικού DART των 76 χιλιοστών. To Goalkeeper, το οποίο εντάχθηκε σε υπηρεσία τη δεκαετία του 1980 βρίσκεται πλέον στη δύση της ζωής του, ενώ οι νέες απειλές απαιτούν νέες τεχνικές αντιμετώπισης επερχόμενων απειλών και προστασίας πλοίων. Τα Goalkeeper θα έχουν αντικατασταθεί από τα πλοία του Ολλανδικού Ναυτικού μέχρι το 2025. Η αντικατάσταση του θα γίνει με έναν συνδυασμό συστημάτων, τα οποία, σύμφωνα με τους Ολλανδούς, θα προσφέρουν ολοκληρωμένη προστασία κατά επερχόμενων βλημάτων κατά πλοίων και ταχύπλοων σκαφών επιφανείας. (το κείμενο συνεχίζεται μετά τις φωτογραφίες)

Ο συνδυασμός αυτός είναι τα πυραυλικά συστήματα RAM και τα βλήματα DART. Το DART, το οποίο καθοδηγείται από το σύστημα STRALES, παρουσιάζει μειωμένη οπισθέλκουσα και αυξημένη ταχύτητα, 1.100 μέτρων το δευτερόλεπτο κατά την έξοδο του από την κάνη. Κατά την πτήση ακολουθεί δέσμη ραδιοσυχνότητας, ενώ έχει τη δυνατότητα αλλαγής τροχιάς. Το DART σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει επερχόμενα βλήματα ή στόχους με δυνατότητα απότομης αλλαγής πορείας, στον αέρα ή τη θάλασσα. Το βλήμα μπορεί να εκτελέσει ελιγμούς με φόρτιση έως 40g, ενώ το μέγιστο βεληνεκές του ανέρχεται στα 8+ χιλιόμετρα. Τα RAM έχουν μέγιστη εμβέλεια 10 χιλιόμετρα, η οποία ξεπερνά την εμβέλεια του Phalanx κατά 5,3 φορές, ενώ στην έκδοση Block.2 η μέγιστη εμβέλεια έχει αυξηθεί στα 15 χιλιόμετρα.

Comments

 1. Είναι εξαιρετικά σημαντικές οι επιλογές του Ολλανδικού ΠΝ καθως παραδοσιακά ειναι πολύ επιλεκτικοί για την αυτοπροστασία των πλοίων τους.
  Ποιος αμφιβάλλει οτι το Goalkeeper ήταν ενα απο τα κορυφαια CIWS ?

   1. Υπονοεις αγαπητε οτι ο CK που μας ελεγε οτι το Phalanx ειναι καλυτερο απο strales και millenium35, δεν γνωρίζει?

    Τα RAM έχουν μέγιστη εμβέλεια 10 χιλιόμετρα, η οποία ξεπερνά την εμβέλεια του Phalanx κατά 5,3 φορές, ενώ στην έκδοση Block.2 η μέγιστη εμβέλεια έχει αυξηθεί στα 15 χιλιόμετρα.

    Ti βλεπω εδώ? Τελικα η RAM Block.2 (η rim-116 block2 για να ειμαστε πιο σωστοι) δεν εχει 20km εμβελειας που μας εγραφε συνεχεια?
    Ειναι δυνατον τα τρομερα αμερικανικα οπλα να μας λενε ψεμματα για τις εμβελειες τους?

    1. Γράψε μας ποσα Ναυτικά έχουν πάρει PHALANCS και ποσα έχουν βάλει Millenium 35??

     Ποσα Ναυτικά εksυχρονιζουν το PHALANX και το κρατάνε από πλοίο σε πλοίο?
     Οι Αυστραλοί για παράδειγμα στα νέα τους αντιτορπιλικά HOBART τι θα κοτσάρουν??
     Οι Aγγλοι στα TYPE 45 τι βάλαν?? Milenium>>

     Το PHALANX έχει μερικές εκατοντάδες units in service με ότι αυτό σημαίνει σε υποστήριξης εκπαίδευση και δυαντότητες αναβαθμίσεων
     Έχει επίσης από πίσω το Αμερικανικο Ναυτικό!!

     Το GOALKEEPER σε πόσες μονάδες υπηρετούσε συνολικά? 10?

     Οι Γείτονες με τι αντικαθιστούν τα SEA ZENITH στις MEKO??

 2. Ότι οπλικό σύστημα και αν πάρουμε πρέπει να είμαστε και αποφασισμένοι να το χρησιμοποιήσουμε.Οταν λοιπόν δεν έχεις ηγέτες και ψυχή (ο ένας παρέδωσε την Μακεδονία μας και ο άλλος ετοιμάζεται να παραδώσει το μισό Αιγαίο),τότε ας καθήσουμε σα ν καλές κοτουλες να περιμένουμε πότε θα μας πάνε………!!!!!!

 3. Στις φρεγάτες LCF έχουν απο δυο Goalkeeper(ένα επάνω απο το υπόστεγο και ένα επάνω απο την γέφυρα ακριβώς μπροστά απο τον ιστό του FCR Apar) εκείνο που είναι επάνω στην γέφυρα απορώ πως δεν το αντικαταστούν με Millenium η SeaSnake30 που χρησημοποιούν πυρομαχικά AHEAD και προσφέρουν επίσης αυτόνομη λειτουργεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *