Η βελγική FN Herstal παρουσίασε το νέο της πολυβόλο FN EVOLYS, το οποίο είναι ελαφρύτερο, σε σχέση με το Minimi και συνδυάζει την ικανότητα τροφοδοσίας ταινίας με την εργονομία και την ισορροπία ενός τυφεκίου εφόδου. Το EVOLYS μπορεί να παραχθεί στο διαμέτρημα των 5,56 ή των 7,62 χιλιοστών με δυνατότητα εναλλαγή διαμετρήματος επί του πεδίου και σε ελάχιστο χρόνο. Στην έκδοση των 5,56 χιλιοστών το EVOLYS ζυγίζει 5,5 κιλά (8 κιλά ζυγίζει το Minimi), ενώ στο διαμέτρημα των 7,62 χιλιοστών 6,2 κιλά (8,8 κιλά ζυγίζει το Minimi). Το χαμηλό βάρος επιτρέπει την ευκολότερη χρήση του, τη βολή από οποιαδήποτε θέση βολής και τη μικρότερη κόπωση του χειριστή.

Ο χειρισμός του είναι εξίσου εύκολος από δεξιόχειρες και αριστερόχειρες. Το κοντάκιο μπορεί να προσαρμοστεί σε μήκος και σε ύψος, ανάλογα τον χειριστή. Σύμφωνα με την FN Hesrtsal το EVOLYS έχει μικρότερη οπισθοδρόμηση, σε σχέση με το Minimi, ενώ με τη χρήση σιγαστήρα μειώνει το ηχητικό του ίχνους και καθιστά την αποκάλυψη της θέσης του δύσκολη για τα ακουστικά συστήματα εντοπισμού πυρών. Το μήκος του πολυβόλου είναι 925 χιλιοστά ή 1.025 χιλιοστά με πλήρη ανάπτυξη του κοντακίου. Η μέγιστη ταχυβολία του είναι 750 φυσίγγια το λεπτό, ενώ μπορεί να δεχθεί, εκτός της ταινίας, και γεμιστήρες των 50 φυσιγγίων. Το μέγιστο δραστικό βεληνεκές του είναι τα 1.000 μέτρα.

Comments

 1. Είναι απλα τέχνη!
  Η FN για αλλη μια φορά δείχνει την απόσταση που έχει από τους υπόλοιπους στον φορητό οπλισμό.
  Επιστροφή στην δίκη μας πραγματικότητα.
  Η αναφορά στο άρθρο για την πενηνταρα γεμιστηρα είναι κάτι που θα έπρεπε να έχουμε εμείς για τα HK-11.
  Θα έδινε αλλη ουσία στο όπλο σαν υποστήριξη ομάδας…
  Αφού ο μηχανισμός για ταινία είναι ακριβούτσικος στο ελεύθερο εμπόριο ,τουλάχιστον η 50αρα θα του έδινε αλλη πνοή.
  Και επαναγεμιζει και γρήγορα…
  Με εκτίμηση

   1. Έτσι. Απλά λέω ότι εάν αποφασίσουμε, υπάρχει και αυτή η αβάντα που μας ξέρουν, τους ξέρουμε και έχουμε και το know how.

   2. Ευτυχώς που δεν είχαν λεφτά να αγοράσουν και τυφέκια 5,56 παρά μόνο σε μικρούς αριθμούς, έπειτα ήρθε το Αφγανιστάν και φάνηκε η ακαταλληλότητα του 5,56 και δεν νομίζω ότι σκέφτεται κανείς να κάνει την αλλαγή τώρα.

    1. Προσωπικά για νέο τυφέκιο όταν αναβαθμίσουμε και πουλήσουμε τα g3 θα προτιμούσα σε διαμέτρημα 6,8 το ΑΚ-19 αλλά μάλλον μόνο σε όνειρα θα τα δούμε αυτά.

 2. @thrilosg
  Και πού να φανταστεί κανείς πειραματισμούς με εναλλάξιμες κάννες σε SCAR … αν είχαμε … 5,56 για ελεύθερους σκοπευτές 😂 7,62 για CQB 😂 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *