Η απόκτηση οπλικών συστημάτων από το πλεονάζων αμερικανικό υλικό αποτελούσε πάντα μια πηγή ενίσχυσης του ΕΣ και ειδικά σε χαλεπούς καιρούς. Άλλοτε υπήρξαν επιτυχείς προμήθειες όπως με τα ελικόπτερα Kiowa και άλλοτε ατόνησαν ελέω του υψηλού κόστους όπως με τη περίπτωση των Αρμάτων Μάχης Μ1 Abrams όπου το κόστος για 400 άρματα έφτανε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Μια αμφιλεγόμενη περίπτωση είναι τα τελευταία Chinook που θα σχολιάσουμε παρακάτω.

Γενικότερα, η απόκτηση αυτού του υλικού είναι συνάρτηση της τεχνικής αρτιότητας, της παλαιότητας των αμερικανικών συστημάτων, των ελληνικών αναγκών και φυσικά των πόρων. Τις περισσότερες φορές το κόστος δείχνει αρχικά χαμηλό έως και εξαιρετικά χαμηλό αλλά υπάρχουν πολλαπλά κρυφά κόστη λόγω της κατάστασης του υλικού και της παλαιότητας αυτού. Συνεπώς, ούτε ως ευκαιρία χαρακτηρίζεται ούτε ως αποτυχία. Άποψη μας είναι πως χρειάζεται πολύ προσοχή και μετριοφροσύνη στο να χαρακτηριστεί κάτι ως καλή περίπτωση προς απόκτηση ή ακόμα ως ευκαιρία.

 Που βρισκόμαστε όμως σήμερα;

Τη δεδομένη χρονική στιγμή όπως μας επιβεβαιώνουν πηγές του ΓΕΣ και της ΓΔΑΕΕ ενδιαφέρον υπάρχει για τα Bradley. Το γράφουμε πολύ προσεκτικά γιατί θέλουμε να αποφύγουμε τυχόν παρεξηγήσεις και παρερμηνείες και να είμαστε σοβαροί σεβόμενοι τους αναγνώστες μας χωρίς να καλλιεργούμε ευσεβείς πόθους. Συνεπώς, αυτό που υφίστανται είναι απλώς μια αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος. Οι Αμερικανοί δεν έχουν απαντήσει ακόμα πόσα ΤΟΜΑ διαθέτουν προς τεχνική αξιολόγηση, ποιας χρονολογίας είναι αν και προφανώς μιλάμε για τις πρώτες εκδόσεις του Bradley.

Υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να καθοριστεί αριθμός ΤΟΜΑ βάσει των ελληνικών αναγκών και με γνώμονα την τεχνική κατάσταση των Bradley που πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν από κλιμάκιο του Τεχνικού και να συνταχθεί μια ολοκληρωμένη τεχνική μελέτη με όλα τα κόστη από τη προμήθεια τους μέχρι τη μεταφορά τους. Σίγουρα από τη λύση των Μ113 τα Bradley είναι καλύτερη περίπτωση αλλά και πάλι δεν είναι λογικό τα Bradley να αποκτηθούν σε τέτοιους αριθμούς ώστε να αντικατασταθεί το σύνολο των ελληνικών Μ113. Η σκέψη είναι τα Bradley να είναι στις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες σε πρώτο χρόνο εάν και εφόσον αποκτηθούν. Ακόμα υπάρχει μια αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Για το θέμα των MRAP ο Ελληνικός Στρατός δυστυχώς δεν έχει δείξει ενδιαφέρον όπως μας διαβεβαιώνουν οι αρμόδιες πηγές αλλά από την άλλη και οι Αμερικανοί δεν έχουν προσφέρει κάτι μέσω κάποιας επίσημης προσφοράς προς τη Διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προμηθειών του ΓΕΣ. Προφανώς, υπάρχει μεγάλος όγκος πολλών τύπων από MRAP που θα μπορούσαν να καλύψουν ανάγκες αλλά δεν υπάρχει κινητικότητα.  

Επίσης, για τα UH-60 Black Hawk οι Αμερικανοί σε αυτό το θέμα έχουν ήδη απαντήσει πως είναι διαθέσιμα από το 2022 και μετά εν αντιθέσει με τα Bradley που η ελληνική πλευρά περιμένει ακόμα σαφή απάντηση. Στις 22 Αυγούστου 2019 υπάρχει αναλυτικό μας άρθρο. (https://defencereview.gr/apantisan-oi-amerikanoi-gia-ta-uh-60-black-hawk-dia/)

Εκεί που θα έπρεπε να υπάρξει κινητικότητα κατά την άποψη μας και που δεν υπάρχει δυστυχώς είναι στο θέμα των μεταχειρισμένων M-270 MLRS καθώς και των M901 ITV για την αντικατάσταση των Ρωσικών Fagot των οποίων τα βλήματα λήγουν. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να εξεταστούν λύσεις ενίσχυσης του Πυροβολικού και συγκεκριμένα της 116 Αερομεταφερόμενης Μοίρας της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας με ρυμουλκούμενα πυροβόλα M198 καθώς και για τις Διοικήσεις Άμυνας Νήσων της ΑΣΔΕΝ που αξιοποιούν παρωχημένα ρυμουλκούμενα πυροβόλα Μ101. Όμως είναι γεγονός πως τα ρυμουλκούμενα έχουν περιορισμένη επιβιωσιμότητα οπότε το θέμα παίρνει δευτερεύον ρόλο για τα εξοπλιστικά του ΓΕΣ.

Ας κινηθούμε να ζητήσουμε AN/TWQ-1 Avenger γιατί τα OSA είναι στα όρια τους.

Φυσικά εκεί που πρέπει να δοθεί το απόλυτο βάρος είναι στα μεταχειρισμένα Apache σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ένα άλλο θέμα είναι τα αμφίβια ΤΟΜΑ AAV-7 αλλά όπως βλέπετε το κόστος σε αυτά είναι αρκετά μεγάλο. Ο σχετικός φάκελος βρίσκεται στο γραφείο του ΥΕΘΑ προς εκτέλεση.

Δυστυχώς, το υλικό που έχουμε αποκτήσει απαξιώνεται μέρα με τη μέρα και προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες με λύσεις από τις ΗΠΑ που συχνά μας βγαίνουν πολύ «αλμυρές». Η περίπτωση των τελευταίων 10 CH-47D μας κόστισε 120 εκατομμύρια δολάρια όταν τα ΝΗ90 ακόμα υποφέρουν από τραγικά ανεπαρκείς διαθεσιμότητες.

Ακόμα και η λύση των Black Hawk δεν είναι καθόλου απλή καθώς η έκδοση που δίνουν οι ΗΠΑ είναι UH-60Α που θέλει πακέτο αναβάθμισης. Το καλύτερο Αμερικανικό ελικόπτερο Chinook είναι το χειρότερο ελληνικό Chinook αναλογικά με το πόσες ώρες έχει.

Η ελληνική εξοπλιστικά απραξία απόρροια εγκληματικών πολιτικών από το σύνολο του πολιτικού κόσμου με συνένοχες της ελληνικές στρατιωτικές ηγεσίες έχουν συνηγορήσει στον αφοπλισμό της χώρας. Ως εκ τούτων, ο διψασμένος οάσεις ονειρεύεται.

Το έχουμε γράψει και κυριολεκτικά μάλλιασε η γλώσσα μας. Να υποστηρίξουμε, να αξιοποιήσουμε με εκσυγχρονισμούς τα υφιστάμενα μέσα και να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες ανάγκες και ελλείψεις σε πυρομαχικά. Ένα μεγάλο τέτοιο ζήτημα είναι τα αντιαρματικά και τα όρια ζωής των βλημάτων.

Αντί να ονειρευόμαστε Μ1 Abrams ας δούμε πρώτα τους φόρτους μάχης των αρμάτων Leo 2HEL. Αντί να ονειρευόμαστε MRAP ας εφοδιάσουμε τα Kiowa με συστήματα αυτοπροστασίας που είναι γυμνά. Ας προμηθευτούμε νέες κατευθυνόμενες ρουκέτες. Ας εξετάσουμε ένα πακέτο εκσυγχρονισμού για τα ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΙΙ ή για ορισμένα Μ113 συνδυαστικά με την προοπτική των Bradley.

Αυτές είναι οι σκέψεις μας και οι προσωπικές μας πεποιθήσεις εν όψει των ελληνοαμερικανικών εξελίξεων. Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία πήγε και υπέγραψε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ και δεν έχει τεθεί κανένα σαφές αντάλλαγμα πλην από κάποιες αναβαθμίσεις υποδομών, μετασταθμεύσεις αμερικανικών ελικοπτέρων, τη βελτίωση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης κτλ. Εμείς πάντως ρωτήσαμε και ξανά ρωτήσαμε τους αρμόδιους τι ακριβώς πήραμε. Συγκεκριμένα όμως. Ή πιο σωστά τι ζητήσαμε αν ζητήσαμε. Σιγή ιχθύος.

Comments

 1. Basika ego blepo to geniko problhma, oti gia ypourgos amynas , ta mona katalhla atoma gia na analaboun tetoia kathikonta, prepei na proerxontai apo tis seires ton enopleon dynameon, diet mono ekei yparxh h gnosh ton anangon kai oi antistoixes texnikes gnoseis

  Apo the stigmh pou mpainoun se authn thn thesh politika atoma, blepo megalo problhma «systhmatos»
  Synhthos tetoia atoma mpainoun ekei gia logous Karieras, kai den exoun idea apo to thema, proton, kai deuteron
  einai kai englobismenoi se kommatika/politika plaisia, me taseis symbibasmou

  Dysthxos, ta themata amynas den mporoun na antimetopistoun me tetoio «kommatiko» tropo.

 2. Avenger γιατί τα OSA παιδιά είναι άλλη κατηγορία…
  Επίσης τα CH-47D ηταν καλή περίπτωση και έχει γραφεί ότι κόστισαν αρκετά λιγότερο με το ποσό που αναφέρεται.
  Μ2 πάντως είναι μονόδρομος σε ότι κατάσταση και να βρίσκονται. Νεότερα M-113 και Skyker το περίεργο ειναι γιατί δεν ζητάμε.

 3. Κρατάω το …εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και δεν ξεχνάω ότι επί Εθνάρχη Καραμανλή είχε γίνει κοσμογονία Ήρθαν μετά ο Παπαντζας και τα κοπρόσκυλα του και είδαμε το αποτελεσμα

 4. Λογικότατες οι θέσεις!

  Αλλα όταν ακούW 70 MIL για …12 μεταχειρισμένα AAV71 και με τόσες άλλες δραματικές ελλείψεις μάλλον η λογική δεν έχει θέση στους ελληνικούς εξοπλισμούς!

 5. Τα Μ-2 θα πρέπει για εμένα να πάνε στην ΑΣΔΕΝ πλην των 3 ταγμάτων που συνοδεύουν τα Leo-2 HELL. Έτσι σε κάθε μεγάλη διοίκηση (5 ΑΔΤΕ και μια ΣΔΙ) να δοθούν από 2 μηχανοκίνητα τάγματα Μ-2(μόνο ως ΤΟΜΑ και με συνοδεία Μ-113) που θα επιτρέψουν την μείωση σειράς οχημάτων όπως απομάκρυνση ITV, Μ-113 ΤΟΜΠ, ΒΜΡ-1, ΒΜΡ-1/zsu-23, ΛΕΩΝΙΔΑΣ( να πάνε Κύπρο) αλλά και να μειωθούν οι αριθμοί των αρμάτων σε μια 20δα ανά νησί θα αρκεί(θα μπορούσαν να είναι τα Μ-60Α3 ώστε τα MOLF να ενισχύσουν με ανταλλακτικά τα Leo-1A5) που σημαίνει πολύ μικρό λογιστικό αποτύπωμα. Στα δε μικρότερα νησιά να γίνει η προμήθεια των Μ-1117 για ειδικούς λόχους άμυνας ενώ θα καλύψουν σε κάθε σχηματισμό του ΕΣ τις ανάγκες αναγνώρισης και στρατονομία(συν όσα μπορούμε για να καλύπτουν αμυντικά και αεροπορικές και ναυτικές βάσεις). Εννοείται όσα περισσότερα μπορούμε MLRS(για να φύγουν τα RM-70-κοινό σασί με Μ-2), avenger(στη θέση των OSA), TPQ-36/37/MPQ64. Έτσι θα πρέπει να γίνει η προμήθεια και των των AAV(πρέπει να πάμε σίγουρα σε 36 οχήματα) με ομοιογένεια και εδώ συστήματος κίνησης με Μ-2 και πυργίσκο με Μ-1117

  1. Σκληρή η πρόταση σου… Αλλά με βρίσκει σύμφωνο.
   2 σημεία. Το 1ο: δεν συμφωνώ είναι η απόσυρση (αν εννοείς κάτι τέτοιο των RM-70). Για το συγκεκριμένο σύστημα, πιστεύω πως, μια αναβάθμιση σε λογικά πλαίσια, του ΣΕΠ και μια τυχόν κατασκευή (ή συμπαραγωγή) «χαζών» ή έξυπνων πυραύλων που θα αυξήσουν την εμβέλεια, από ΕΑΣ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ειδικά στην περιοχή του Έβρου.
   το 2ο : έχω μεγάλη αμφιβολία για την χρησιμοποίηση αμφίβιων μέσων για απόβαση και γενικότερα την χρήση των ΠΖΝ. Αντ αυτού προκρίνω την προμήθεια θωρακισμένων σκαφών, όπως πολλάκις έχει αναφερθεί σε άρθρα αυτού του site. CB-90, RAPTOR, M18 κλπ

   1. Σωστή η πρότασή σου για τα RM-70 απλά θεωρώ ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι για αναβάθμισή τους ενώ υπάρχουν πολλές χαμηλού κόστους προτάσεις. Με αυτό κατά νου προτείνω την αντικατάστασή τους από MLRS γιατί απλά θα τα διατηρήσουμε πολύ περισσότερο και μπορούν να εκτελέσουν βολές ATACMS αν απαιτηθεί. Εννοείται ότι είμαι υπέρ κάποιου από τα αναφερόμενα πιο πάνω σκάφη αλλά για τις ΜΑΚ/ΕΤΕΘ. ΤαAAV έχουν την δική τους χρησιμότητα ( και προφανώς σε ορισμένους αριθμού δεν είναι πανάκεια για την Ελλάδα) ενώ με βάση το ως άνω σχέδιο όπως το γράφω και πάλι μιλάμε για πολύ ευκολότερη εισαγωγή σε υπηρεσία αν γίνει η προμήθεια των Bradley/M1117 συν MLRS( κοινό σκάφος, κινητήρα, ερπύστριες κτλ, οπλισμό)

    1. Τα RM-70, είναι τρομερά όπλα άρνησης περιοχής που εξαπολύουν καταιγισμό π/μ. Είναι υπεραπαραίτητα. Στο κόστος ενός ATACAMS (που είναι και για άλλη δουλειά βασικά), είναι πολύ πιο αποτελεσματικά (στην εμβέλειά τους βέβαια). Μάλιστα, αν επιβεβαιωθεί και η συλλογή EPIK των Ισραηλινών, μιλάμε για ένα όπλο σχεδόν εμπνευσμένο για ….εμάς.
     Να ψάξουν καλά τις τσέπες τους και να βρουν τα χρήματα για την αναβάθμισή τους.
     Και φυσικά ΧΘΕΣ να πάρουν ΚΑΙ τα 40 MLRS που μας προσφέρονται.

    2. Απλά στο μυαλό μου τα MLRS τα χω ως πιο στρατηγικά όπλα, ενώ τα RM-70 ως πιο τακτικό- τοπικό όπλο, συμπληρωματικά του α/κ ΠΒ. ΟΤΙΔΗΠΟΤΕμπορέσουμε να πάρουμε από αμέρικα θετικό θα ναι….

     1. Δεν διαφωνώ. Απλά και τα RM είναι πολύ βασικά. Γιατί με μια μοίρα, κάνεις μια περιοχή σουρωτήρι. Και με το βεληνεκές που έχουν πλέον, καλύπτεις πολύ χώρο στο Αν. Αιγαίο ή και στον Έβρο. Υπεραπαραίτητα και τα MLRS. Μάλιστα είναι και θέμα προτεραιότητας η αναβάθμιση των υφιστάμενων. Το να μας δίνουν άλλα 40 και να κοιτάμε τον ουρανό, είναι αδιανόητο (και ανόητο).

 6. Η κυβέρνηση υπέγραψε μια νέα συμφωνία με τους Αμερικάνους για Σούδα και βάσεις σε ολόκληρη την επικράτεια και τα ανταλλάγματα οπλικών συστημάτων και πέρα από τα επικοινωνιακά σόου του τίποτα τα αποτελέσματα ήταν μηδαμινά.

  Να θυμίσω μόνο πως αρχές του 90 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (πατέρας του Κούλη) υπέγραψε μια συμφωνία μόνο για τη Σούδα και τα ανταλλάγματα σε οπλικά συστήματα ήταν τα εξής:

  4 αντιτορπιλικά Adams

  60 αεροσκάφη βομβαρδιστικά A7 Corsair

  30 αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου F4

  Εκατοντάδες άρματα M60 και Μ48

  Τροχαίο υλικό και διάφορα πυρομαχικά.

  Και τονίζω τα παραπάνω ανταλλάγματα οπλικών συστημάτων δόθηκαν από τους Αμερικάνους μόνο για τη Σούδα.

  Εν αντιθέσει με την τωρινή νέα συμφωνία της κυβέρνησης που εκτός από τη Σούδα περιλαμβάνει και βάσεις σε ολόκληρη την επικράτεια.

  Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με το χειρότερο τρόπο τη νέα συμφωνία και έδειξε πόσο ανίκανη είναι σε αυτό το θέμα.

  Θα έπρεπε να ζητήσει επιτακτικά μεταξύ των άλλων (και στα πλαίσια των ανταλλαγμάτων για τη νέα συμφωνία) 2+2 Arleigh Burke MLRS Black Hawk Bradley και πιθανός Abrams για την αντικατάσταση των M48 MOLF.

  Σε πρώτη φάση τουλάχιστον τα 2+2 Arleigh Burke.

  Η αγορά των δύο μόνο Belharra ακόμα και αν αφορά άλλες δύο φρεγάτες και με παράδοση το 2024-25 δεν καλύπτει τις ανάγκες μας.

  Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη ενδιάμεση λύση.

  Αξιόπιστη λύση είναι τα Arleigh Burke.

  Σύμφωνα με πολλά αξιόπιστα ρεπορτάζ (όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά) οι Αμερικάνοι έδωσαν το πράσινο φως για την παραχώρηση των Arleigh Burke στην Ελλάδα και τώρα η κυβέρνηση ξεψειρίζει τη μαιμού προβάλλοντας προφάσεις περί κόστους και βάζοντας ως μπροστάρηδες την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού να μιλούν για το κόστος και για χρήματα που δεν υπάρχουν για την παραλαβή τους.

  ΥΣ Το κόστος παραλαβής 400 Abrams διογκώθηκε τεχνητά ώστε να μην πραγματοποιηθεί η αγορά τους.
  Στο κόστος προστέθηκε και το κόστος κύκλου ζωής των αρμάτων για να δικαιολογήσουν επικοινωνιακά την μη παραλαβή τους.
  Σε όσες αγορές έκανε διαχρονικά οπλικών συστημάτων η Ελλάδα ποτέ δεν έβαλε μέσα και το κόστος κύκλου ζωής αυτό έγινε για πρώτη φορά με τα 400 Abrams προκειμένου να αυξηθεί κατακόρυφα και τεχνητά το κόστος ώστε να δικαιολογηθεί επικοινωνιακά η η παραλαβή τους.

  1. Αγαπητέ Μιχάλη. Το κόστος των Abrams ήταν μεγάλο. Μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ήταν μόνον για τους φόρτους των αρμάτων μάχης. Για τα Arleigh Burke δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα κάτι. Οι Αμερικανοί δεν αποσύρουν πλοία ή εάν τα απέσυραν υπάρχουν άλλες χώρες στενότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ που εντάσσονται και στην αντιπυραυλική ασπίδα. Εκτίμηση μου είναι πως τα Arleigh Burke αποπροσανατολίζουν την κουβέντα.

   1. Αγαπητέ Γιάννη καλησπέρα.
    Σίγουρα τα 400 Abrams δεν ήταν δωρεάν και σίγουρα υπήρχε κόστος.
    Λογικό είναι μιλάμε για 400 Abrams!
    Από την άλλη όμως αυτό που λέω και δεν είναι αυθαίρετο ή φήμες είναι πως το κόστος των 400 Abrams διογκώθηκε τεχνητά προσθέτοντας στο συνολικό κόστος και το κόστος κύκλου ζωής των αρμάτων δηλαδή τα 25-30 έτη.
    Βρείτε μου ένα οπλικό σύστημα ή μια αγορά διαχρονικά που έκανε η Ελλάδα και στο κόστος να έβαλε εξ αρχής και το κόστος κύκλου ζωής.
    Μόνο στην περίπτωση των 400 Abrams έγινε αυτό με σκοπό να εκτοξευτεί το κόστος τεχνητά και να δικαιολογηθεί επικοινωνιακά η μη παραλαβή τους.
    Σχετικά με τα Arleigh Burke η Ελλάδα έχει καταθέσει αίτημα εδώ και μια δεκαετία τώρα η συγκυρία είναι ευνοική.
    Πληθώρα ρεπορτάζ το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνουν πως οι Αμερικάνοι πλέον έχουν δώσει το πράσινο φως ή ότι είναι θετική στην παραχώρηση των Arleigh Burke.
    Το ρεπορτάζ για το θέμα έχει κάνει και ο Ιγνατίου Hellas Journal και να ξέρετε πως ο Ιγνατίου έχει καλές πηγές χρόνια στο ρεπορτάζ εξ Αμερικής και πάντα λέει λιγότερα από όσα ξέρει.
    Η δική μου εκτίμηση είναι πως η αγορά δύο ακόμα και τεσσάρων Belharra δεν λύνει το πρόβλημα.
    Ο στόλος είναι γερασμένος.
    Ακόμα και αν προχωρήσουμε στην αγορά των Belharra η παράδοση θα γίνει το 2024-25 δηλαδή σε έξι χρόνια.
    Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε αξιόπιστη ενδιάμεση λύση μέχρι τότε.
    Αξιόπιστη λύση είναι τα Arleigh Burke.
    Και επειδή έχω πάψει εδώ και πολλά χρόνια να εμπιστεύομαι πλέον το εδώ πολιτικό προσωπικό είμαι πλέον σίγουρος πως το πρόβλημα δεν είναι η πλευρά των Αμερικανών που δεν μας τα παραχωρούν αλλά η πλευρά των εδώ πολιτικών που δεν τα ζητούν.
    Είναι παντελώς ανίκανο το πολιτικό προσωπικό εκεί είναι το πρόβλημα.

   2. Tα ABRAMS ηταν τοσο ακριβα οσο εμεις θελαμε ..
    Τι περιμεναμε δηλαδη να παρουμε ενα συγχρονο αρμα μαχης με ψιχουλα και με αναβαθμισμενο κινητηρα επιπεδουTIGER ?
    Η αξια του πακετου ηταν πολλαπλασια και θα μπορουσαμε σταδιακα να ενεργοποιουμε μοναδες αφου τα παιρναμε ολα …
    Υπηρχε τροπος και προγραμματισμος διαθεση για σοβαρη αμυνα δεν υπαρχει αφου καποιοι πιστευουν οτι ολα λυνονται με διαλογο.
    Και μονο η ποσοτητα που αποδεσμευτηκε τα λεει ολα αλλα που μυαλο..
    Ας μεινουμε με τους τενεκεδες σειρας Μ ..
    Λυπαμαι αλλα ετσι ειναι ..
    Ποσο στοιχιζει η αξια του ελληνα στρατιωτη η η απωλεια ενος νησιου?
    Σημασια εχει τι θα παιρναμε και τι αποτρεπτικη αξια αυτα θα εξασφαλιζαν σημερα εαν υπηρχαν διαθεσιμα..
    Την ελευθερια σου την πληρωνεις σημερα με χρηματα και σκληρη αληθοφανη εκπαιδευση αλλιως αυριο με αιμα και χαμενα εδαφη ..
    Τα ΑΒ ειναι συμπληρωματικη αγορα και οχι ανταγωνιστικη οποιασδηποτε αλλης ..
    Ειμαστε ηδη περαν του σημειου μηδεν..
    Αδιανοητο να συζηταμε ατερμονα ακομη για το εαν ηταν χρησιμα η αναγκαια καποια συστηματα.

   3. Ειναι απολυτως ανακριβες αυτο που γραφετε για τα Abrams. O σχολιαστης Μιχαλης εχει απολυτο δικιο. Τα αρματα ηταν δωρεαν. Ολα δειχνουν οτι τα Αμπραμς τα τορπιλλισε ο Αντωνακης Σαμαρας επειδη του εβαλλαν χερι οι Γερμανοι.
    Το επιχειρημα οτι απαιτούντο λεφτα για τους «φορτους» (=πυρομαχικα) ειναι σαθρο. Τα ιδια λεφτα απαιτουντο και για τα Leopard-2, που τοτε δεν ειχαν σχεδον καθολου πυρομαχικα 120 mm, και ακομα και σημερα εχουν λιγα.

    Υπαρχει το προηγουμενο με τα Μ60 αλλωστε. Οταν τα παρελαβε ο Στρατος απο τις ΗΠΑ, αφαιρεσε τα καλυμματα και το γρασσο συντηρησης, εβαλλε νεα λαδια και μπαταριες, και ω του θαυματος, τα αρματα δουλεψαν αμεσως, και υπηρετησαν επι χρονια χωρις το παραμικρο προβλημα. Ο Στρατος των ΗΠΑ συντηρουσε ανεκαθεν πολυ καλα το υλικο του.
    Αφου μας ξινιζαν και μας βρωμαγαν τα Αμπραμς, ας μεινουμε με τα 340 Leopard-2 και κατα τα αλλα ας βολευτουμε τωρα με τα μΜ48 και τα Leopard-1, ηλικιας 50-70 ετων.

    1. Εδώ τα Leo 2 δεν έχουν αρκετά πυρομαχικά των 120 mm!!

     Οι αριθμοί των αρμάτων είναι υπερβολικοί για τα οικονομικά μας δεδομένα και την απειλή που αντιμετωπίζουμε

     Τα Leo 2στο Εβρo και κάποια από τα Leo 1στα νησιά

     Όλα τα αλλα απόσυρση και υποστήριξη των Leo1,2

     Αρκετές μονάδες /σχηματισμοί στρατόπεδα διατηρούνται μονο και μονο για να δικαιολογουvτai οι θέσεις ανωτατων και ανωτερων

     Κοίτα ποσα MBT διατηρούν το UK η Γερμανία η Γαλλία και η Ισπανία

     Δεν μπορούμε να διατηρούμε340+400 MBT των 120mm !
     Περισσότερα από ότι έχει oλη η Δυτική ευρώπη μαζί!!

     Και για να αντιμετωπίσουμε ικανούς αριθμούς ALTAY θα περάσουν πολλά χρονια!

     1. Το δύσκολο είναι να πάρεις τα άρματα. Τα π/μ αν ή όταν το αποφασίσεις, μπορείς να τα πάρεις και εύκολα και γρήγορα και στις ποσότητες που θέλεις. Το θέμα δεν είναι τα 50 εκ. (χονδρικά) που θες για να πάρεις 12-15 χιλ. πυρομαχικά ή 100 εκ. για να γεμίσεις φόρτους. Άρματα όμως δεν βρίσκεις κάθε μέρα διαθέσιμα.

     1. Δεν μας πειθετε. Τα θυμαμαι παραπ πολυ καλα. Ο εξαιρετικος Α/ΓΕΣ Φ. Φραγκος που ειχε κανονισει τη δουλεια και προφανως ειχε υπ’ οψιν του τις οποιες εκθεσεις του ΓΕΣ, ηταν αναφανδον υπερ της αποκτησης των Αμπραμς.
      Και ο Κωσταρακος οταν πηγε με τον Αβραμό στις ΗΠΑ τον Απριλιο του 2012 και συζητησαν για τα Αμπραμς με τους Ντεμπσεϊ- Πανεττα, προφανως γνωριζαν τη γνωμη της ΔΤΘ/ΓΕΣ. Αποκλειεται αυτη να ελεγε για «2 δισ. » και για «τεραστιο κοστος», αλλιως το θεμα δεν θα εμπαινε καν στην ατζεντα.

      Και μετα τον Ιουνιο του 2012 ηλθε ο Αντωνακης ο Σαμαρας, και εθαψε τα Αμπραμς. Για να μην του τις βρεξουν οι Γερμανοι……….

      να ελεγε αυεπισης ειχαν υπόψιν τον

 7. «Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία πήγε και υπέγραψε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ και δεν έχει τεθεί κανένα σαφές αντάλλαγμα πλην από κάποιες αναβαθμίσεις υποδομών, μετασταθμεύσεις αμερικανικών ελικοπτέρων, τη βελτίωση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης κτλ. Εμείς πάντως ρωτήσαμε και ξανά ρωτήσαμε τους αρμόδιους τι ακριβώς πήραμε. Συγκεκριμένα όμως. Ή πιο σωστά τι ζητήσαμε αν ζητήσαμε. Σιγή ιχθύος»

  Εδώ βρίσκεται όλη η ουσία.

 8. Τα αναφερθέντα οπλικά συστήματα δεν αποτελούν ανταλλάγματα για τη νέα συμφωνία.

  Τα αναφερθέντα οπλικά συστήματα είναι πλεονάζον υλικό που η ΗΠΑ παραχωρούν κατά καιρούς και συνεχώς σε συμμαχικές χώρες.

  Ανταλλάγματα σοβαρά για τη νέα συμφωνία για Σούδα και βάσεις σε ολόκληρη την επικράτεια θα ήταν σε πρώτη φάση τουλάχιστον 2+2 Arleigh Burke.

  Βέβαια για να τα πάρεις πρέπει κάποιος να διαπραγματευτεί σκληρά.

  Και αυτός ο κάποιος να διαπραγματευτεί σκληρά δεν υπάρχει εκ των πραγμάτων άλλωστε όλοι εκ του αποτελέσματος κρίνονται.

 9. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με το άρθρο σας. Λέτε αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο σε όλους τους Κλάδους εδώ και δεκαετίες: πρώτα εκμεταλλεύομαι πλήρως το υπάρχων υλικό (π.χ. διαθεσιμότητες, συντήρηση, αναβάθμιση) και μετά προχωρώ σε απόκτηση νέου.

  Πάντως από τους Αμερικανούς μπορούμε να προμηθευτούμε πολλά υλικά, με σχετικά μικρό κόστος απόκτησης, αφομοίωσης στο σύστημα ΔΜ και συντήρησης. Δεν μπορώ να ξέρω το πραγματικό κόστος, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι τα πιο κάτω βρίσκονται εντός των δυνατοτήτων μας (ΑΝ σοβαρευτούμε μπροστά στην απειλή και δεν βρίσκουμε δικαιολογίες του στυλ «ζητιανεύουμε για τα μεταφορικά»…). Για παράδειγμα:

  – MRAP, M1117 και HMMWV (Hummer) διαφόρων εκδόσεων (για τις Μηχανοποιημένες Ταξ., τη Στρατονομία, φορείς βαρέων όπλων, διοικητικά, ασθενοφόρα και άλλα καθήκοντα, κτλ)
  – Φορτηγά HET και ΗΕΜΤ.
  – Βαρέα Όπλα ΠΖ, Τεθωρακισμένα Οχήματα και Πυροβόλα (π.χ. 66 όλμους Μ327 EFSS (ΜΟ120-RT) που απέσυρε το Σώμα Πεζοναυτών, πολυβομβιδοβόλα Mk19, TOW, Μ577, Μ981 FISTV, M901 ITV, MLRS, Μ109Α5/Α6, Μ119)
  -Φορητός οπλισμός (π.χ. Τυφέκια Μ16Α2/Α3/Α4, Πολυβόλα Μ240 και/ή Μ249, Τυφέκια Ακροβολιστών και/ή Ελεύθερων Σκοπευτών, Πιστόλια) μαζί με παρελκόμενα συντηρήσεως, ίσως με αριθμό πυρομαχικών και σκοπευτικά βοηθήματα.
  -Κράνη, εξαρτύσεις / φορείς θωρακίσεων, ατομικές συσκευές νυκτερινής όρασης.
  – Τακτικά UAV
  -Υλικά μηχανικού, διαβιβάσεων και υγειονομικού.

  Στη λίστα μπορούμε να προσθέσουμε ένα σωρό υλικά. Το Ισραήλ μέχρι τραπέζια και καρέκλες (!) προμηθευόταν προ ετών από τους Αμερικανούς. Με στοχευμένες επιλογές, μπορούμε να πετύχουμε σοβαρή αναβάθμιση των δυνατοτήτων μας.

  ΥΓ: Μάλλον για την 116 ΜΠΠ εννοείτε τα Μ119, όχι τα Μ198. Όσο αξιόλογο και να είναι το τελευταίο, πιστεύω δεν χρησιμοποιείτο σε αερομεταφερόμες επιχειρήσεις.

 10. τι ενοουμε νεα συμφωνια? αφου την συμφωνια που ειχαμε εχουμε κ απλα επεκτειναμε της μετασταθμευσεις δεν θεωρειται κατι καινουργιο,και απο οτι καταλαβα το μονο ανταλαγμα ειναι οι αναβαθμισεις των βασεων και οι συνεκπαιδευσεις,ουτως η αλλως υλικο οπως μεχρι κ το 90 δε προκειται να ξαναδωσουν.
  ΥΓ. το θεμα ειναι να εχεις τα λεφτα κ να πεις θελω κυριοι 300 μ2 α2 κοστος τοσο φερτο ολα τα αλλα ειναι παπατζιλικια ουτως η αλλως προσβαση σε υλικο αποσυρσης παντα ειχαμε αλλα τοσα χρονια ενα σκαφος μεταφορας υλικου η ενα αντιστοιχο αεροπλανο δεν αξιοθηκαμε να παρουμε και παρακαλαμε εφοπλιστες να βαλουν βενζινα.

 11. Νομίζω πως ένας μικρός αριθμός MRAP με τον ανάλογο εξοπλισμό θα ήταν ότι πρέπει για μονάδες συνοριοφυλακής στον Έβρο για αποτροπή λαθρομεταναστών.
  Απο εκεί και πέρα για ακόμη μια φορά θα γράψω! «Πάρτε τα mlrs».

  1. Αστειευεσαι προφανως ..Μακρυα ..
   Εδω εχουμε δοκιμασμενες λυσεις και θα παρουμε απο ..Ρωσια ενα αγνωστο συστημα που δεν εχει καν εισαχθει καλα καλα σε υπηρεσια σε σοβαρους αριθμους στον Ρωσικο στρατο περαν τις πολιτικες προεκτασεις του θεματος ?

 12. Συμφωνώ 100% με το άρθρο σας! (Πρώτη φορά μου συμβαίνει!)

  Μόνο να πω ότι 120 εκ. είναι πολλά για την οικονομία μας, αλλά καλή τιμή για Chinook και καλά κάναμε που τα πήραμε. Καθήστε να δείτε τι θα ζητήσουν για τα UH-60Α…

  Για τα MRAP, προβληματίζομαι. Από την μία είναι σίγουρα κοστοβόρα (και άχρηστα αν δεν έχεις να αντιμετωπίσεις νάρκες) και γι’ αυτό οι Αμερικάνοι τα ξεφορτώνονται. Από την άλλη, είναι μικρής ηλικίας και έχουν καλύτερη θωράκιση από Μ-113 και ΛΕΩΝΙΔΑΣ , οπότε θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε κάποιον αριθμό (όλα στον Έβρο, για λόγους υποστήρηξης και άλλους), απελευθερώνοντας κάποια ΛΕΩΝΙΔΑΣ. Τα οποία ΛΕΩΝΙΔΑΣ θα μπορούσαν:

  – Να μετατραπούν σε SPAAG (τύπου…) με προσθήκη Η/Ο (made in Greece) και αξιοποίηση των ΑΡΤΕΜΙΣ 30 που σαπίζουν στις αποθήκες. Η ενσωμάτωση (έστω μονού) Stinger ή TOW μου μοιάζει εύκολη υπόθεση αν πετύχει όλο το άλλο. Αντι-drone ή αντιαποβατικό.

  – Να δωθούν στην Κύπρο που θα μπορούσε να τα αναβαθμίσει σε οχήματα κρούσης προσθέτοντας πυραύλους Α/Α ή Α/Τ + παρελκόμενα από Ισραήλ … Πως με βρίσκετε;

  1. Μόλις είδα αυτό:
   https://doureios.com/thorakismana-m1117-guardian-4×4-prosferoun-oi-ipa-ston-elliniko-strato/
   «το M1117 Guardian δεν μπορεί να θεωρηθεί αντικαταστάτης του Μ113 σε ρόλο ΤΟΜΠ γι’ αυτό και σκοπός του ΓΕΣ είναι να τα χρησιμοποιήσει σε αποστολές Επιτηρήσεως – Αναγνωρίσεως»
   Το προηγούμενο σχόλιό μου καταστράφηκε … είπα κι εγώ, θα έδιναν τζάμπα κάτι χρήσιμο οι Αμερικάνοι;

 13. Δεν μπορω να αντιληφθω πως θεωρουν καποιοι φιλοι οτι θα διαφυλαχθουν τα μετοπισθεν του ΕΣ στον Εβρο και οι γραμμες ανεφοδιασμου του απο τους »γνωστους αγνωστους» αν οχι απο ενισχυμενη στρατονομια και Εθνοφυλακη με οχηματα MRAP.Το αυτο και στα νησια με τους λογης λογης »μουσαφιρηδες»…

  y.g.Καλα τα πολιτικα οχηματα μας που εθελοντικα προσφερουμε στην Εθνοφυλακη αλλα ειναι ατυτο ακριβως….
  πολιτικα…

 14. Και συστήματα που έχουμε με αναβάθμιση γίνονται εξαιρετικά και πλεονάζον υλικό υπάρχει που αν το αναβαθμίσουμε θα γίνει εξαιρετικό και γενικά υπάρχουν ένα σωρό επιλογές (ακόμα και καινούργια με συμπαραγωγές κ.λπ.). Το πρόβλημα δεν είναι στο τι υπάρχει ή όχι, αλλά στο τι ΑΚΡΙΒΩΣ θέλουμε (ή δεν θέλουμε) εμείς.
  Το άρθρο βέβαια εξαιρετικό, πολύ διαφωτιστικό και πολύ προσγειωμένο.

 15. Ελα ντε τοσα που πηραμε κατα καιρους αχρηστα ηταν προφανως για εσενα ..
  Διαβασε το αρθρο καλυτερα και δες τι γραφει οτι δεν ενδιαφερομαστε ανεξηγητα να ζητησουμε MRAP οποτε το τι σου προτεινουν οι ΗΠΑ ειναι δικη τους υποθεση μετα .
  Και πως εβγαλες το συμπερασμα οτι τα Μ1117 δεν ειναι χρησιμα?
  Μηπως στα νησια για εξουδετερωση προγεφυρωματων η αποβατικων θυλακων η στον Εβρο η οπου αλλου θα δημιουργηθουν συνθηκες αστικου πολεμου αφου φροντισαμε εμεις για αυτο?
  Δηλαδη πλεον σε ολη την Ελλαδα ?
  Εκτος και αν θεωρεις τα τζιπακια με την καναβινη οροφη η τα Σταγιερ καταλληλοτερα ..
  Ενω το αρθρο που εδωσες τον συνδεσμο του δεν λεει τιποτα τετοιο?

  1. Μάλλον απαντάς στο δικό μου σχόλιο…
   Χρήσιμα θα μπορούσαν να είναι τα MRAP, τα οποία ήθελε και το ΓΕΣ σύμφωνα με προηγούμενο άρθρο και αυτό λέω κι εγώ. Αυτά όμως δεν είναι MRAP, είναι οχήματα για τα μετόπισθεν. Δεν αντικαθιστούν κανένα όχημα, προσθέτουν ένα νέο τύπο υψηλού κόστους στον ΕΣ. Για αναγνώριση/επιτήριση έχουμε τα VBL που έχουν κυριολεκτικά το μισό μέγεθος (απ΄ αυτά θέλουμε κι άλλα).
   Εσύ από το άρθρο του συνδέσμου κατάλαβες ότι το ΓΕΣ θέλει να αντικαταστίσει τζιπακια και Σταγιερ με Μ1117;
   Και θέλεις να πλημμυρίσουμε την χώρα με Μ1117 για να αντιμετωπίσει τον «εσωτερικό» εχθρό μέσα στις πόλεις;
   Άστο, δεν πειράζει…

   1. Καταλαβα..
    Οταν τα βαζεις το εσωτερικο σε εισαγωγικα δεν χρειαζεται να πουμε κατι αλλο για το επιπεδο αντιληψης των προκλησεων ασφαλειας της χωρας.
    VBL δεν σου δινει κανεις δωρεαν.
    Και ειναι αγνωστο εαν τα δινουν καν.
    Αυτα περι υψηλου κοστους δεν τα υποθετω οπως εσυ.
    Χωρις στοιχεια δεν υποθετω τιποτα. Οι ρολοι δε που θα αναλαβουν σημερα αναθετονται σε οχηματα που ανεφερα μεταξυ αλλων.
    Αυτα ειναι καλυτερα;
    Τα περι μετοπισθεν αφορουν την χρηση του στρατου των ΗΠΑ λογω αλλων βρυτερων οχηματων .
    Μπορει δε να μην ειναι MRAP αλλα εχουν ανωτερο επιπεδο προστασιας απο τα υπολοιπα.Eναλλακτικες δεν εχουμε ειτε αρεσει ειτε οχι..

 16. Τα Bradley είναι αρκετά ωραία, αν αλλάξει το δόγμα… Αυτά κατά την άποψη μου. Δεν ξέρω τιμή, αλλά εάν είναι καλή σε περίοδο όπως αυτή μάλλον να τα πάρουμε.

  Θέλω περισσότερα Chinook προσωπικά. Λόγω αριθμού μεταφερομένων στρατιωτών. Πολλά.

  Τα Patriot υποφέρουν από εμβέλεια σε σχέση με άλλα και έχουν περιορισμένο τόξο και μάλλον είναι ακριβά. Αλλά τα έβγαλαν ισως τα χρήματά τους. Προσωπικά θα τα πουλούσα για να μπω σε άλλη εποχή.

  Θέλω MLRS με κατάλληλα πυρομαχικά. Πολλά. Τα άρματα των ΗΠΑ είναι πολύ καλά, αλλά προτιμώ LEO 2. Για λόγους ομοιογένειας. Δεν είμαι σίγουρος όμως. Δεν είμαι Αρματιστής.

  Οπότε αγοράζω ότι μου κάνει… ας πούμε 70% των προτάσεων και όλα καλά.

  Γενικά πρέπει να μπούμε στη λογική του πουλάω / αγοράζω. Ας πούμε θα έκανα εορθολογισμό και θα αγόραζα ακριβώς ότι μου έκανε μετά από πολύ σκέψη.

  Δεν πρέπει να απαιτείται από τους Αμερικάνους και άλλους εκσυγχρονισμός για παραχώρηση ούτε εκβιαστικά διλλήματα.

  Ότι είναι καλό να το πάρουμε όμως. Εάν δεν βρεθεί λύση με τους S-400 τών απέναντι θα ήθελα ΑΜΕΣΑ όμως F-35 με AARGM. Υπάρχουν και άλλες πιθανές λύσεις όμως.

  Στρατηγικά θα έπαιρνα και 20 F-35 αν είχα πολλά χρήματα για να τους αναγκάσω να ξοδευτούν σε ραντάρ. Θα τους λέιψουν από επιθετικά όπλα.

  Προτιμώ ΡΑΦΑΛ όμως προσωπικά με ειδικά όπλα. Μπερδεμένο το πράγμα. Πες μου τι χρήματα έχουμε και πότε να σου κάνω το βέλτιστο σχέδιο.

 17. Υπάρχουν χρηματοοικονομικά μοντέλα και τεχνικές για μέγιστο αποτέλεσμα με το δυνατόν μικρότερο κόστος.

  Τώρα επειδή είναι τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο στη μέση… που πρόκειται για τρις… όποιος μου πει τι χρήματα έχω διαθέσιμα μπορώ να προτείνω το βέλτιστο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *