Όπως δήλωσε ο Γραμματέας του Πολεμικού Ναυτικού, Thomas Modly, στις 9 Ιανουαρίου, το Αμερικανικό Ναυτικό παραμένει σταθερό στην θέση του για στόλο 355 πολεμικών πλοίων: «Τα προηγούμενα χρόνια, η συζήτηση για τον ορισμό του τι αυξάνει τη ναυτική μας ισχύ έχει επικεντρωθεί στη λύση του στόλου των 355 πολεμικών πλοίων», δήλωσε ο Modly.

«Σήμερα αυτός είναι ο στόχος μας … Εργαζόμαστε για να πετύχουμε αυτό το στόχο τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχουμε καταφέρει σε επίπεδο επίτευξης του στόχου εντός λογικού και στρατηγικά σχετικού χρονοδιαγράμματος. Έτσι, έχω ζητήσει από το Ναυτικό και τους Πεζοναύτες να καταρτίσουν σχέδιο επίτευξης αυτού του στόχους εντός δεκαετίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Modly.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι αμυντικές δαπάνες για του Αμερικανικού Ναυτικού. Σήμερα ο προϋπολογισμός του Αμερικανικού Ναυτικού επαρκεί για την υποστήριξη 305-310 πολεμικών πλοίων, και μάλιστα με την προϋπόθεση ότι το κόστος απόκτησης και υποστήριξης των νέων πολεμικών πλοίων θα μειωθεί ή θα παραμείνει σταθερό (στη χειρότερη περίπτωση) και ότι θα υπάρξει γενίκευση της χρήσης μη-επανδρωμένων συστημάτων.

Σύμφωνα με μελέτη του Ναυτικού (2019) για να επιτευχθεί ο στόχος των 355 πολεμικών πλοίων, η υπηρεσία θα πρέπει να δαπανήσει, μόνο για τη ναυπήγηση των σκαφών, $ 660 δισεκατομμύρια συν άλλα $ 40 δισεκατομμύρια που θα πρέπει να δαπανά ετησίως για την υποστήριξη τους (σήμερα η δαπάνη είναι $ 30,8 δισεκατομμύρια).

Στις αρχές Οκτωβρίου το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου υπολόγισε ότι τα $ 660 δισεκατομμύρια που υπολόγισε το Ναυτικό δεν είναι ακριβές και ότι το κόστος της ναυπήγησης μόνο θα ανέλθει στα $ 865 δισεκατομμύρια με ελάχιστη ανάγκη εκταμίευσης $ 22-29 δισεκατομμυρίων το χρόνο.