Με την ανάρτηση ενός video στο «YouTube» η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) ανακοίνωσε ότι οι Ειδικές Δυνάμεις του Τουρκικού Ναυτικού παρέλαβαν ένα (1) ταχύπλοο σκάφος ειδικών επιχειρήσεων και ότι εντός του 2020 θα παραλάβουν άλλο ένα (1).

Πρόκειται για το σκάφος MRTP-24U των ναυπηγείων Yonca-Onuk, μήκους 26,3 μέτρων και πλάτους 5,53 μέτρων. Η μέγιστη ταχύτητα του είναι 50+ κόμβοι (93+ χιλιόμετρα την ώρα), ενώ η εμβέλεια του είναι περί τα 500 ναυτικά μίλια (926 χιλιόμετρα) με την ταχύτητα πλεύσης.

Όπως φαίνεται στο video, το σκάφος ενσωματώνει έναν τηλεχειριζόμενο πύργο μάχης με πολυβόλο, πάνω στην καμπίνα. Ο πύργος είναι ο STAMP της Aselsan, ο οποίος μπορεί να δεχθεί πολυβόλα των 12,7 ή των 7,62 χιλιοστών ή πολυβόλο Gatling των 12,7 χιλιοστών ή αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών.

Δυστυχώς, το ελληνικό πρόγραμμα προμήθειας των τεσσάρων (4) μεταχειρισμένων αμερικανικών σκαφών ειδικών επιχειρήσεων Mark.V (Mk.V) ήδη καταγράφει μια καθυστέρηση πέντε (5) μηνών. Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2018 το ΠΝ, είχε προκηρύξει ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό για τη μεταφορά των σκαφών και του υποστηρικτικού εξοπλισμού τους από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη σύμβαση έληξε στις 31 Αυγούστου του 2019, χωρίς να έχει ανακοινωθεί παράταση ή εκπλήρωση της.

Στις 25 Οκτωβρίου, το ΠΝ προκήρυξε διαγωνισμό για την εκτέλεση εργασιών λιμενικών ευκολιών στο ναύσταθμο της Αμφιάλης. Ο διαγωνισμός αφορά στην παροχή ηλεκτρικής ισχύος, προς εξυπηρέτηση των Mk.V. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ήταν η 6η Νοεμβρίου του 2019. Από την προκήρυξη αυτή προκύπτει ότι αφενός οι εργασίες δημιουργίας της αναγκαίας υποδομής υποστήριξης των σκαφών είναι σε εξέλιξη, αφετέρου ότι τα σκάφη δεν έχουν παραληφθεί ακόμα.