Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση, ύψους € 410 εκατομμυρίων, με τη νορβηγική Kongsberg για την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων NASAMS και την αναβάθμιση των εν υπηρεσία NASAMS II που αποκτήθηκαν το 2003. Δεδομένου ότι η παραγωγή του NASAMS αφορά στην έκδοση NASAMS III η Ισπανία πιθανότατα θα αποκτήσει την τελευταία έκδοση και θα αναβαθμίσει τα εν υπηρεσία συστήματα στο ίδιο επίπεδο.

Το NASAMS είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Raytheon και της Kongsberg. Από το 2019 η παραγωγή του συστήματος αφορά στην έκδοση NASAMS IΙI Στις εκδόσεις NASAMS και NASAMS II το σύστημα χρησιμοποιεί πυραύλους AIM-120 AMRAAM, ενώ το NASAMS III μπορεί να χρησιμοποιήσει και τους πυραύλους AIM-9X Block.ΙΙ/ΙΙ+. Το μέγιστο βεληνεκές του συστήματος είναι συνάρτηση της έκδοσης του AIM-120 και είναι μεταξύ 15-25 χιλιομέτρων (με AIM-120B/C5/C7) ή 50 χιλιόμετρα (με AMRAAM-ER).

Η διαφορά μεταξύ του NASAMS και του NASAMS II είναι η ενσωμάτωση συστημάτων ζεύξης δεδομένων Link-16/Link-11 και η υιοθέτηση του βελτιωμένου ραντάρ AN/MPQ-64F1 Improved Sentinel. Η έκδοση NASAMS III προσθέτει την ικανότητα εκτόξευσης των AIM-9X, ενώ ενσωματώνει και βελτιωμένους εκτοξευτές.