Το Αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε την πρόθεση του να αναβαθμίσει τα τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών M-110K1, μετατρέποντας τα από τυφέκια διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών σε τυφέκια με διαμέτρημα 6,5 χιλιοστών. Σχετική πρόταση έχει καταθέσει η εταιρία Knights Armament. Σύμφωνα με την εταιρία το διαμέτρημα των 6,5 χιλιοστών θα επιφέρει αύξηση του δραστικού και του μέγιστου βεληνεκούς.

Επίσης θα διπλασιάσει την πιθανότητα επιτυχούς προσβολής στόχων στα 1.000 μέτρα, ενώ το φυσίγγιο των 6,5 χιλιοστών επηρεάζεται λιγότερο από τις ροπές του ανέμου. Συγκριτικά με το φυσίγγιο των 7,62 χιλιοστών, αυτό των 6,5 χιλιοστών έχει μικρότερη οπισθοδρόμηση, ενώ την ίδια στιγμή επιτυγχάνει την ίδια ταχύτητα με το φυσίγγιο .300 Winchester Magnum.

Comments

  1. Ενδιαφέρον μιας και έχουμε και εμείς το παραπάνω όπλο σε περιορισμενους αριθμους βέβαια.

    Αλήθεια γνωρίζει κανείς για το τουφέκι Κηφευς σε τι αριθμούς υπάρχει; Μιας και ουσιαστικά πρόκειται για αντίγραφο του SSG69 της STEYR, δεν θα μπορούσαμε με μια νέα συμφωνία συμπαραγωγής να παράγουμε και τα βελτιωμένα SSG04/08 και HS50 για τις ανάγκες μας;

  2. Και η διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων SOCOM έλαβε παρόμοια απόφαση, τροποποίησης όλων των ημιαυτόματων τυφεκίων ακριβείας από 7,62 σε 6,5.

    Το απαρχαιωμένο 7,62 φαίνεται οδεύει προς απόσυρση όσον αφορά τα τυφέκια ακριβείας αφού το 6,5 υπερέχει σε όλες τις παραμέτρους.

    Ανάλογη αντικατάσταση θα γίνει σταδιακά και στα μεγαλύτερα διαμετρήματα αφού τα νέα φυσίγγια Norma magnum υπερέχουν συντριπτικά των παλαιότερων win mag και Lapua magnun.

    1. Πάντως Αμερικάνοι που το χρησιμοποιούν και με τους οποίους συζήτησαν θεωρούν το 6,5 ως καλό Target πυορμαχικό αλλά χειρότερο από το 7,62 σε terminal ballistics. Φυσικά όλα αυτά είναι σχετικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *