Ιδιαίτερα εντυπωσιακή και αποκαλυπτική είναι η συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης αφού ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει ξεκάθαρα πως κέντρα κράτησης κλειστού τύπου δεν πρόκειται να υπάρξουν.

 Τη στιγμή που στη Χίο ο Στρατός κάνει αποκομιδή απορριμμάτων και τα νησιά του Αιγαίου δέχονται μια άτυπη εισβολή, έναν μαζικό εποικισμό η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα με γενικόλογες και αόριστες δηλώσεις άνευ νοήματος και ουσίας. Μάλιστα, η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και ένταση αφού όπως γράφει σήμερα το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» η Πολεμική Αεροπορία θα αναλάβει να κάνει ανακαίνιση σε χώρους όπου θα φιλοξενηθούν οι αλλοδαποί.

Το ερώτημα είναι σαφές: τι μήνυμα εκπέμπει η κυβέρνηση μέσων αυτών των πολιτικών «ανοιχτών συνόρων»; Η απάντηση ξεκάθαρη: «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Πολιτικές που ευνοούν τη μαζική έλευση αλλοδαπών. Καμία λέξη από τον Υπουργό για κέντρα κράτησης κλειστού τύπου ή απελάσεις.

Πουθενά στη συνέντευξη του ο Υπουργός δεν αναφέρεται στις πτυχές της εθνικής ασφάλειας και των ασύμμετρων και υβριδικών απειλών που προκύπτουν.  

Διαβάστε τι απάντησε ο υπουργός στην ερώτηση του συντάκτη της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ στη χθεσινή του συνέντευξη και ο καθένας εξάγει τα συμπέρασμα του:

– Πόσα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα σχεδιάζετε να δημιουργήσετε και πόσες ανοιχτές δομές θα χρειαστούν για να φιλοξενηθούν οι 20.000 αιτούντες άσυλο από τα νησιά;
– Πολύ λίγα κέντρα κάθε είδους. Είναι εντελώς ψευτοδίλημμα το ανοιχτές ή κλειστές δομές. Πολλά ξενοδοχεία και διαμερίσματα για να αποσυμφορηθούν τα νησιά αλλά να έχουν και ένα όφελος όσες περιοχές τους υποδεχθούν. Κοιτάξτε, πάμε να κάνουμε μια νέα αρχή στο μεταναστευτικό. Χωρίς πολλές κουβέντες, διαγγέλματα και άνυδρες συζητήσεις.

Εχει καταρρεύσει το σύστημα μόλις αυξήθηκαν λίγο οι ροές. Δεν είναι μόνο η Μόρια ή η Σάμος. Είναι οι δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που καθυστερούν, η αφροντισιά των δομών στην ενδοχώρα, είναι πολλά. Κι είναι κι οι δήμοι που δέχονται μετανάστες και επιβαρύνονται και είχαν αφεθεί στη μοίρα τους. Το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο είναι το πρώτο και βασικό που χρειάζεται. Να πάψει το χάος και να μπει μια λογική.

Μετά να αναμορφώσουμε τις υπηρεσίες και τη διοίκηση, προσλαμβάνουμε 400 νέους υπαλλήλους για να εξυπηρετήσουν με ταχύτητα το νέο πλαίσιο. Να είναι καθαρό ποιους κρατάμε, ποιους επιστρέφουμε. Και να μη στοιβάζουμε κανέναν. Να είναι επίσης καθαρό πως η μαζική παρουσία στην ενδοχώρα είναι βάρος για τις τοπικές κοινωνίες. Θέλουν και αξίζουν βοήθεια. Ομως, τελικά να το πάρουμε όλοι απόφαση, και εκείνοι και εμείς, πως θα ζήσουμε μαζί. Με τους νόμους και τους κανόνες μας.