Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle σε νέα αποστολή: πρόκειται για την 14 η κατά σειρά, με διάρκεια από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2022. Επί του σκάφους: 1200 ναύτες, 22 Rafale, 2 αεροσκάφη επιτήρησης Hawkeye, 3 ελικόπτερα. Στο πλευρό του αεροπλανοφόρου, αναπτύσσεται η αεροναυτική δύναμη συνοδείας του: 3 φρεγάτες, ένα σκάφος ανεφοδιασμού και ένα πυρηνικό υποβρύχιο. Αποδεικνύοντας τη διαλειτουργικότητά της με τις συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις, η αεροναυτική δύναμη θα συμπεριλάβει πολυάριθμα ξένα σκάφη κατά τη διάρκεια της αποστολής.

Από την 1 η Φεβρουαρίου, η Γαλλία αναπτύσσει την αεροναυτική δύναμη που συγκροτεί την Task Force 473 (TF 473), γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και τα αεροσκάφη του. Η αεροναυτική αυτή δύναμη θα επιχειρεί έως τον Απρίλιο του 2022, στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της αποστολής CLEMENCEAU 22.

Αδιαμφισβήτητο εργαλείο προβολής ισχύος και αυτόνομης εκτίμησης της κατάστασης, η αεροναυτική δύναμη θα αναπτυχθεί σε ένα περίπλοκο στρατηγικό περιβάλλον με αυξανόμενες περιφερειακές εντάσεις. Η ανάπτυξη της στρατιωτικής αυτής δύναμης, μοναδικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζει τη σημασία που επιδίδει η Γαλλία στην ελευθερία δράσης και κυκλοφορίας στη θάλασσα και στους αιθέρες.

Συσσωρευτής διεθνών δυνάμεων εκ φύσεως, η αεροναυτική δύναμη θα εντάξει σκάφη από συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις εντός της ΕΕ (Ελλάδα, Βέλγιο, Ισπανία) και του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Καναδάς). Η συμμετοχή τους προσφέρει μια ευκαιρία συντήρησης και εξέλιξης της ικανότητας μας να επιχειρούμε από κοινού με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ευρώπης, την ώρα που η Γαλλία έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για έξι μήνες. Η αποστολή CLEMENCEAU 22 αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας της Γαλλίας με τους παράκτιους συμμάχους της στη Μεσόγειο.

Σε συνέχεια των προηγούμενων αποστολών της, η αεροναυτική δύναμη θα συμμετάσχει στην επιχείρηση CHAMMAL, το γαλλικό σκέλος της επιχείρησης INHERENT RESOLVE, και θα συνεισφέρει στη μάχη κατά της ανασυγκρότησης του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή. Τέλος, θα είναι σε θέση να ενισχύσει τις επιχειρησιακές δεσμεύσεις της Γαλλίας στο πλαίσιο της ΕΕ (EUNAVFORMED IRINI), του ΝΑΤΟ και της περιοχής ευθύνης του SACEUR (Supreme Allied Command for Europe), ή μιας άλλης συμμαχίας.