Ο Ρωσικός Στρατός θα παρουσιάσει, στην καθιερωμένη παρέλαση για τη νίκη στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια νέα έκδοση του πολλαπλού συστήματος εκτοξευσης ρουκετών TOS-2 Tosochka, η οποία θα είναι τροχοφόρα. Η νέα έκδοση συνδυάζει το τροχοφόρο όχημα Ural-63706-0120 και τον εκτοξευτή της αναβαθμισμένης έκδοσης TOS-1A.

Το σύστημα TOS αποτελείται από την έκδοση TOS-1 (με 30 σωλήνες των 220 χιλιοστών) και την έκδοση TOS-1A (με 24 σωλήνες των 220 χιλιοστών). Αμφότερες οι εκδόσεις είναι τοποθετημένες στο σασί αρμάτων μάχης T-72 και χρησιμοποιούν μη-κατευθυνόμενες ρουκέτες μήκους 3,7 μέτρων με θερμοβαρική πολεμική κεφαλή (τα πρώτα TOS-1A άρχισαν να παραδίδονται στον Ρωσικό Στρατό στα τέλη του 2017).

Τα TOS-1A, τα οποία αποκαλούνται «φλογοβόλα» στον Ρωσικό Στρατό, όπως και τα TOS-1, έχουν αναβαθμιστεί ριζικά, τόσο σε επίπεδο οπλισμού όσο και σε επίπεδο ηλεκτρονικών συστημάτων, σε σχέση με τα TOS-1. Σε επίπεδο οπλισμού τα TOS-1A ενσωματώνουν πλέον νέο εκτοξευτή, ενώ τα οχήματα ανεφοδιασμού φέρουν νέο γερανό ανύψωσης φορτίου. Το TOS-1A υπηρετεί στον Ρωσικό Στρατό σε επίπεδο παροχής πυρών υποστήριξης.

Η χρήση του δεν στηρίζεται στη χρήση κατευθυνόμενων βλημάτων, αλλά στην καταστροφική ισχύ των θερμοβαρικών ρουκετών. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύστημα παροχής πυρών σαρωτικού βομβαρδισμού, όχι στοχευμένων πυρών, αλλά μαζικών πυρών στο μέτωπο που εκτείνεται σε εμβαδόν 40.000 τετραγωνικών μέτρων και σε αποστάσεις έως και 6 χιλιόμετρα, μπροστά από τις φίλιες δυνάμεις (επιπέδου Τάγματος), είτε αυτή αμύνεται είτε επιτίθεται.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία το TOS-1A επιτυγχάνει 100% επιτυχία σε χώρο εμβαδού 40.000 τετραγωνικών μέτρων, υπό την προϋπόθεση της εκτόξευσης του συνόλου των 24 ρουκετών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός της Ρωσία το TOS-1/-1A βρίσκεται σε υπηρεσία και από την Αλγερία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράκ και το Καζακστάν.