Τη Πέμπτη στα ναυπηγεία της Λοριάν αναμένεται να λάβει χώρα η έναρξη των ναυπηγικών εργασιών για το πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων γαλλικών πλοίων Belh@rra του προγράμματος FDI. Θα λάβει χώρα τελετή με την έναρξη της κοπής ελάσματος για τη ναυπήγηση των πλοίων. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του προγράμματος του Γαλλικού Ναυτικού.

Οι νέες ψηφιακές φρεγάτες θα αντικαταστήσουν τις πέντε φρεγάτες Lafayette του Γαλλικού Ναυτικού. Στόχος για τη Γαλλική πλευρά είναι ως τα τέλη του 2019 ή αρχές του 2020 να έχει υπογραφεί η σύμβαση με την ελληνική πλευρά για 2+2 πλοία.

Το ΠΝ όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Παρίσι θα μπορεί να πάρει ακόμα και το πρώτο πλοίο που ξεκινάει η ναυπήγηση του μεθαύριο στη Λοριάν.

Στη τελετή θα παρευρεθεί ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ ο οποίος θα παρασημοφορηθεί από το Γαλλικό Ναυτικό. Σήμερα πετάει για Παρίσι.

Οι πληροφορίες μας από το πεντάγωνο αναφέρουν πως αυτές τις μέρες είναι στην Ελλάδα η DGA και σήμερα συγκεκριμένα βρίσκεται στη Διεύθυνση Εξοπλισμών του ΓΕΝ έχοντας επαφές με το κλιμάκιο του ΠΝ με προϊστάμενο τον Υποναύαρχο (Μ) Γ.Ν. Μπαμπλένη ΠΝ. Καταλυτικός είναι και ο ρόλος του συμβούλου εθνικής ασφάλειας που ενημερώνει τον πρωθυπουργό για τη πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η ηγεσία του ΠΝ έχει δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μολονότι υπάρχει κωλυσιεργία από πλευράς ΓΔΑΕΕ.

Θα ακολουθήσει εκτενές φωτορεπορτάζ.

Αναλυτικά για τις δυνατότητες των πλοίων: