Σύμφωνα με δήλωση του Αντιπροέδρου Επιχειρηματικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της Lockheed Martin και εκπροσώπου της εταιρείας στην Ελλάδα, Ντένη Πλέσσα, η οποία έγινε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ, την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 ελληνικών F-16 Block.52 στο επίπεδο Viper.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος αναμένεται να αλλάζει ο χαρακτήρας και οι δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας, δεδομένων των ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης που θα «φορούν» τα αναβαθμισμένα μαχητικά. Παράλληλά, με τα απάρτια των Block.52+ και Advanced Block.52+ που θα προκύψουν θα μπορεί να αναβαθμιστούν τα 38 F-16 Block.50 και τα 32 F-16 Block.30 σε ανώτερο επίπεδο.

Όπως σημείωσε ο κ. Πλέσσας ένα τεράστιο μέρος της αναβάθμισης θα γίνει στην Ελλάδα. Η φάση της μηχανολογικής ανάπτυξης αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2020, οπότε και έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του πρωτοτύπου και η πιστοποίηση των συστημάτων.

Το 2021 θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των συστημάτων στα ελληνικά μαχητικά, ενώ το 2022 θα ξεκινήσει η εκπαίδευση, η οποία θα είναι «γρήγορη και σύντομη», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλέσσας. Ο κ. Πλέσσας δήλωσε επίσης ότι τα ραντάρ APG-83 είναι «κατά 95% κοινά σε software και 75% σε hardware με εκείνα του F-35 … τα αναβαθμισμένα ελληνικά F-16 θα μπορούν να πετούν και να είναι διαλειτουργικά με τα F-35».