Ανακοινώθηκε και δημοσιεύθηκε χθες η αναμενόμενη επιθεώρησης άμυνας και ασφάλειας της Μεγάλης Βρετανίας, με κύρια χαρακτηριστικά τις περικοπές, τη μείωση των οροφών οπλικών συστημάτων, τη δημιουργία νέων αμυντικών δομών και την απόκτηση συστημάτων υψηλής τεχνολογίας. Πολλές από τις αποφάσεις δεν αποτέλεσαν έκπληξη καθώς είχαν διαρρεύσει νωρίτερα και για τις οποίες σας είχαμε ενημερώσει με σχετικές αναρτήσεις μας. Επιγραμματικά, οι αποφάσεις του Λονδίνου για τις Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι οι εξής:

Προσωπικό: Μείωση του προσωπικού κατά 10.000 άτομα μέχρι το 2025, οπότε και η οροφή προσωπικού θα διαμορφωθεί στις 72.500.

Τεθωρακισμένα οχήματα: Το πρόγραμμα WCSP (Warrior Capability Sustainment Program) αναβάθμισης 275 τεθωρακισμένων οχημάτων Warrior, που θα πραγματοποιούσε η Lockheed Martin, ακυρώνεται, ενώ αποφασίστηκε η απόσυρση του συνόλου των 789 τεθωρακισμένων οχημάτων Warrior και η αντικατάσταση τους από τουλάχιστον 500 τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα Boxer (8 x 8) με ορίζοντα το 2025 (τα Warrior ολοκλήρωσαν τη σχεδίαση του το 1980 και άρχισαν να εντάσσονται σε υπηρεσία το 1984). Επίσης το πρόγραμμα προμήθειας 589 νέων αναγνωριστικών οχημάτων Ajax, που θα αντικαταστήσουν τα 891 Bulldog  θα συνεχιστεί κανονικά.

Άρματα μάχης: Επιβεβαιώθηκε η απόφαση για διατήρηση σε υπηρεσία 148 αναβαθμισμένων Challenger-2 στο πλαίσιο προγράμματος προϋπολογισμού £ 1,3 δισεκατομμυρίων. Τα υπόλοιπα 79, από το σύνολο των 227 Challenger-2, που διατηρεί σε υπηρεσία ο Βρετανικός Στρατός θα αποσυρθούν. Πριν από λίγες ημέρες η γερμανική Rheinmetall προανήγγειλε την επιλογή της ως ανάδοχος εταιρία του προγράμματος.

Πυροβολικό: Συνολικά θα επενδυθούν τουλάχιστον £ 1,05 δισεκατομμύρια για την προμήθεια νέων συστημάτων. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον £ 250 εκατομμύρια θα δαπανηθούν μέχρι το 2030 για την προμήθεια προηγμένων ρουκετών GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System), ενώ τουλάχιστον £ 800 εκατομμύρια θα δαπανηθούν, τη δεκαετία του 2030, για την προμήθεια ενός νέου πυροβόλου των 155 χιλιοστών που θα αντικαταστήσει τα 89 AS-90 Braveheart.

Αεροπορία Στρατού: Θα αποσυρθούν εννέα (9) CH-47 Chinook αρχικών εκδόσεων και θα αντικατασταθούν από νέα ελικόπτερα μεγάλης μεταφορικής ικανότητας και με μεγαλύτερη εμβέλεια. Τα 30 πρώτα CH-47C Chinook (Chinook HC Mk.1) αγοράστηκαν το 1978 με τις παραδόσεις να ξεκινά το Δεκέμβριο του 1980. Σ’ αυτά προστέθηκαν άλλα οκτώ (8), τα οποία παραδόθηκαν την περίοδο 1984-1986 με τους κινητήρες T55-L-712 των CH-47D (τα 30 πρώτα αποκτήθηκαν με τους κινητήρες T55-L-11E). Τα 38 Chinook HC Mk.1 αναβαθμίστηκαν με νέες συνθετικές έλικες, αντί των μεταλλικών, και μετονομάστηκαν σε Chinook HC Mk.1B. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 το σύνολο των 38 ελικοπτέρων αναβαθμίστηκε στο επίπεδο Chinook HC Mk.2 (CH-47D), ενώ αποκτήθηκαν και τρία (3) καινούργιας κατασκευής του ίδιου τύπου. Το 1995 αποκτήθηκαν άλλα έξι της έκδοσης Chinook HC Mk.2A, ενισχυμένης ατράκτου στο τμήμα του πιλοτηρίου για την δομική υποστήριξης συστήματος εναέριου ανεφοδιασμού. Τα εννέα (9) ελικόπτερα που θα αποσυρθούν, λογικά θα προέρθουν από τα 30 πρώτα που αποκτήθηκαν το 1978.

Πολεμικά πλοία: Αποφασίστηκε ο πρόωρος παροπλισμός δύο (2) φρεγατών Type-23 καθώς και ο παροπλισμός αδιευκρίνιστου και σε αδιευκρίνιστο χρόνου αριθμού πλοίων ναρκοπολέμου κλάσης «Hunt» (παρόμοια με αυτό που απέμεινα να υπηρετεί στο ΠΝ μετά την απώλεια του M-63 «Καλλιστώ», συνολικά το Βρετανικό Ναυτικό διατηρεί σε υπηρεσία έξι πλοία). Επίσης αποφασίστηκε η δρομολόγηση του προγράμματος ανάπτυξης των νέων φρεγατών Type-32 και των νέων αντιτορπιλικών Type-83, τα οποία και θα αντικαταστήσουν τα εν υπηρεσία Type-45 από τα τέλη της δεκαετίας του 2030.

Περιπολικά πλοία: Θα υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα ναυπήγησης μιας νέα γενιάς περιπολικών ανοιχτής θαλάσσης, πολλαπλού ρόλου (MROSS : Multi-Role Ocean Surveillance Ship), με ισχυρότερο οπλισμό απ’ αυτόν που έχουν τα περιπολικά κλάσης «River».

Πλοία Γενικής Υποστήριξης: Επιβεβαιώθηκε η υλοποίηση του προγράμματος ναυπήγησης τριών (3) νέων Πλοίων Γενικής Υποστήριξης FSS (Fleet Solid Support) για την αντικατάσταση των «Fort Rosalie», «Fort Austin» και «Fort Victoria», τα οποία εντάχθηκαν σε υπηρεσία τον Απρίλιο του 1978, τον Μάιο του 1979 και τον Ιούνιο του 1990 αντίστοιχα.

Αμφίβιες δυνάμεις: Τουλάχιστον £ 50 εκατομμύρια θα δαπανηθούν για την τροποποίηση ενός (1) πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων κλάσης «Bay» έτσι ώστε να αποκτήσουν ικανότητας εκτόξευσης πυρός σε εχθρική παράκτια περιοχή. Σε επίπεδο δομής θα δημιουργηθεί μια Ταξιαρχία με αποστολή την υποστήριξη των Ειδικών Δυνάμεων και τη συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές. Η διαδικασία συγκρότησης της συγκεκριμένης Ταξιαρχίας θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των £ 120 εκατομμυρίων.

Μαχητικά αεροσκάφη: Θα αποσυρθούν 24 EuroFighter της έκδοσης Tranche-1 μέχρι το 2025, ενώ παραμένει σε ισχύ η δέσμευση για την προμήθεια περισσότερων των 48 F-35B Lighting II, αλλά δεν διευκρινίζεται ο χρόνος που θα γίνει αυτό, ούτε η ποσότητα. Τα εναπομείναντα EuroFighter θα ενισχυθούν με την πιστοποίηση χρήσης του βλήματος SPEAR Cap.3 (Select Precision Effects At Range Capability 3), ενώ θα εφοδιαστούν και με ραντάρ AESA. Επίσης, £ 2 δισεκατομμύρια θα δαπανηθούν για το πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικούς αεροσκάφους νέας γενιάς Tempest.

Εκπαιδευτικά αεροσκάφη: Αποφασίστηκε η γρηγορότερη απόσυρση και αντικατάσταση του συνόλου των Hawk. Ο αρχικός προγραμματισμός καλούσε για την αντικατάσταση των 75 Hawk T1 την περίοδο 2027-2030 και στη συνέχεια των 28 νεότερων Hawk T2. Ωστόσο, σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα το σύνολο των 103 Hawk θα πρέπει να αντικατασταθεί μέχρι το 2025.

Μεταφορικά αεροσκάφη: Επιβεβαιώθηκε η απόφαση της απόσυρσης του συνόλου των 14 C-130J Super Hercules μέχρι το 2023. Το κενό θα καλύψουν αεροσκάφη A400M. Επίσης, το 2022 θα αποσυρθούν τα έξι (6) μεταφορικά αεροσκάφη BAE-146. Για την περίπτωση των 14 C-130J είχαμε αναφερθεί εκτενώς σε σχετικό μας άρθρο και πιστεύουμε ότι είναι μια καλή περίπτωση που πρέπει να αξιολογήσει η Ελλάδα για την αντικατάσταση των C-130B/H Hercules. (διαβάστε το σχετικό άρθρο ΕΔΩ)

Αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου: Εντός του 2021 θα αποσυρθούν τα αεροσκάφη E-3D Sentry και θα αντικατασταθούν από τρία (3) E-7A Wedgetail, από το 2023 και μετά.

Διάστημα: Θα δαπανηθούν £ 5 δισεκατομμύρια στο πρόγραμμα νέων δορυφορικών επικοινωνιών Skynet-6. Επιπλέον θα δαπανηθούν άλλα £ 1,4 δισεκατομμύρια για την απόκτηση ενός συνόλου δορυφόρων με αποστολή τη συλλογή πληροφοριών, την επιτήρησης και την αναγνώριση.