Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Θάνος Ντόκος είπε ότι είναι μεγάλη αποτυχία για τη χώρα ότι δεν έχει σήμερα βιώσιμα ναυπηγεία.

Ωστόσο είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι η χώρα θα εκμεταλλευτεί αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας» που της ανοίγεται για εξέλιξη. «Από γεωπολιτική διάσταση πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα έρθει κάποιος από το εξωτερικό για να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» για λογαριασμό μας.

Υπάρχουν ευκαιρίες, τίποτα δεν θα μας έρθει ωστόσο δωρεάν, θα πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε να διεκδικήσουμε και να αποκτήσουμε», συμπλήρωσε. Μπορούμε να αντιστρέψουμε την τάση διαρροής εγκεφάλων από τη χώρα μας, είναι μια ευκαιρία τόσο για την κρατική αμυντική βιομηχανία όσο και για τον ιδιωτικό τομέα να «τραβήξει» τέτοια μυαλά, υποστήριξε ο κ. Ντόκος.

«Ο Νόμος Βενιζέλου μπορεί να λειτούργησε αποτρεπτικά στο να γίνουν κάποια πράγματα, αλλά τα προβλήματα διορθώθηκαν και πλέον δεν αποτελεί πρόβλημα ή δικαιολογία». «Το 30% της επένδυσης στο πρόγραμμα των φρεγατών πρέπει να μείνει στην χώρα μας. Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσό. Από τα 5 δις ευρώ που είναι η συνολική αξία του προγράμματος, να μείνει το 1.5 δις ευρώ. Αυτό θα δώσει μία μεγάλη ανάσα στη χώρα και ώθηση στην αμυντική βιομηχανία», τόνισε και δήλωσε αισιόδοξος ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει αυτά τα κονδύλια.

Comments

 1. Συμφωνώ, το 30% να μείνει στην χώρα, αλλά…αυτήν την στιγμή πώς να μείνει αφού ναηπηγεία δεν υπάρχουν και δεν μπορούμε ούτε λιμενικά να φτιάξουμε; Έτσι θα πάμε για φρεγάτες με τελευταία λέξη της τεχνολογίας;
  Για να φτιαχτούν τα ναηπηγεία, θέλει πρώτα 5 χρόνια επένδυση σε υποδομές και προσωπικό.
  Κάποιοι μιλάνε και για ναυπήγηση τριών φρεγατών εδώ και μιας έξω…δεν είναι εφικτό, δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε.
  Θα πάθουμε τα ίδια όπως με τις ΤΠΚ που τις περιμένουμε 20 χρόνια και ακόμα δεν λέει να τελειώσει.
  Επειδή οι 4 νέες φρεγάτες, ενδιάμεση λύση και ο εκσυγχρονισμός δε φτάνουν και κάποια πρέπει να αποσυρθούν , θα ήταν καλό όλοι μας και τα ναυπηγία μας ν’ασχοληθούμε σοβαρά με το εθνικό πλοίο.

 2. Αυτός, ή ο Πρωθυτπουργός που τον έχει σύμβουλο;
  Εδώ ξέρουν και οι πέτρες τί σημαίνει ΕΛΙΑΜΕΠ, τί αυτό συμβολίζει, απο πού χρηματοδοτείται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *