Στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κας. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε μία συζήτηση με θέμα την αμυντική εκβιομηχάνιση και τις διεθνείς συμμαχίες. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας είναι σε εξέλιξη.

Παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα, στα 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης, έμεινε πίσω και η Τουρκία την ξεπέρασε, αλλά και ότι διαταράχθηκαν οι ισορροπίες. «Για αυτό είναι πολύ σημαντικό τώρα η χώρα μας να αυξήσει την αμυντική της ισχύ», τόνισε. Η χώρα μας έχει κάνει σειρά διεθνών επαφών και υπάρχει ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές να επενδύσουν στην αμυντική βιομηχανία της χώρας.

«Είναι στρατηγικοί επενδυτές από χώρες που εμπιστευόμαστε, όπως η Lockheed Martin από τις ΗΠΑ ή εταιρίες από το Ισραήλ, χώρα με την οποία μας συνδέουν κοινές αξίες», συμπλήρωσε. Το «πλέγμα» της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας είναι πολύπλοκο και σε αυτό θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέργειες του δημόσιου τομέα με ιδιωτικές εταιρίες.

Η ελληνική γεωπολιτική έχει εξελιχθεί πάρα πολύ ενώ η Τουρκία έχει αποκοπεί από όλους στην περιοχή. «Οι καλές μας σχέσεις σε γεωπολιτικό επίπεδο μας ανοίγουν προοπτικές για επενδύσεις στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας». Τόνισε ότι δεν είναι λίγα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

«Το πρόγραμμα των φρεγατών αναμφίβολα συνδέεται και με την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. Αν θα υπάρξει ενοποίηση των ναυπηγείων είναι κάτι που θα το δούμε στο μέλλον. Τα ναυπηγεία μας τώρα πρέπει να γίνουν φιλικά προς το περιβάλλον, να γίνουν επισκευές, αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα.

Είναι αλήθεια ότι τα ναυπηγεία παρήκμασαν, αλλά τώρα μπορούμε να τα ξαναφτιάξουμε, έχουμε πολύ κέφι και όρεξη για αυτό», συμπλήρωσε.