Τα Υπουργεία Άμυνας της Σλοβακίας και της Φιλανδίας υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την προμήθεια, από τη Σλοβακία, τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων AMV (8 x 8) της φιλανδικής Patria.

Η προμήθεια αφορά σε 81 οχήματα, ενώ οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2019 και θα ολοκληρωθούν δέκα χρόνια αργότερα, το 2029, προκειμένου το τελικό κόστος να κατανεμηθεί σε περισσότερους προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του μνημονίου τα πρώτα τρία οχήματα θα κατασκευαστούν στη Φιλανδία, ενώ τα υπόλοιπα 78 στη Σλοβακία.

Παράλληλα, η Σλοβακία έχει εκκινήσει και το πρόγραμμα προμήθεια 404 τακτικών οχημάτων 4 x 4, αλλά ακόμα δεν έχει επιλεγεί η ανάδοχος εταιρία.

Το AMV ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του 2001 και εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2004 από τη Φιλανδία (24 οχήματα στην έκδοση όλμου AMOS των 120 χιλιοστών). Στη συνέχεια η Φιλανδία προμηθεύτηκε και 62 AMV στην έκδοση οχήματος μεταφοράς προσωπικού εξοπλισμένα με τηλεχειριζόμενο πύργο μάχης Protector.

Εκτός από τη Φιλανδία και τη Σλοβακία, το AMV βρίσκεται σε υπηρεσία από τη  Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Νότιο Αφρική, την Κροατία, τα ΗΑΕ και τη Σουηδία.