Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε τη πρώτη δοκιμαστική πτήση ενός νέου υπερηχητικού βλήματος. Την ανακοίνωσε έκανε ο Αντιναύαρχος Τέρη Μπένεντικτ, Διευθυντής του Προγράμματος Στρατηγικών Συστημάτων του Αμερικανικού Ναυτικού (SSP : Strategic Systems Program).

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε προκειμένου να συλλεχθούν δεδομένα υπερηχητικής πτήσης, μέγιστης εμβέλειας και ατμοσφαιρικής πτήσης μακράς ακτίνας.

Ως υπερηχητικό ορίζεται ένα βλήμα το οποίο κινείται με ταχύτητες μεταξύ Mach 5 και Mach 10 ή μεταξύ 3.106-15.534 μιλίων την ώρα (4.721-23.612 χιλιομέτρων την ώρα). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία και η Κίνα επενδύουν μαζικά στην ανάπτυξη της υπερηχητικής τεχνολογίας σε μια «κούρσα εξοπλισμών» που θυμίζει τη δεκαετία του 1950 και την προσπάθεια απόκτησης όπλων μαζικής καταστροφής.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύπου υπερηχητικών πυραύλων. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι πύραυλοι HGV (Hypersonic Glide Vehicles), οι οποίοι εκτοξεύονται στην ατμόσφαιρα από τον φορέα τους και στη συνέχεια διολισθαίνουν (glide) προς το στόχο σε υψόμετρο 40+ χιλιομέτρων. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι πύραυλοι HCM (Hypersonic Cruise Missiles), που είναι βλήματα τεχνολογίας cruise που κινούνται με υπερηχητική ταχύτητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *