Κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης ναυτικών συστημάτων MADEX 2017, που πραγματοποιήθηκε στις 24-27 Οκτωβρίου στη Νότιο Κορέα, η Σεούλ ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει μια τορπίλη υπερύψηλης ταχύτητας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η Νότιος Κορέα αναπτύσσει και δοκιμάζει δύο τεχνολογίες: Την υδροδυναμική σχεδίαση της τορπίλης και την τεχνολογία πρόγνωσης των υδροδυναμικών δυνάμεων.

Η ανάπτυξη της νέας τορπίλης ξεκίνησε το 2013 και μέχρι σήμερα βρίσκεται στο στάδιο της σχεδίασης και των δοκιμών σε ελεγχόμενο περιβάλλον δεξαμενής, οι οποίες ξεκίνησαν το 2015. Οι πρώτες δοκιμές στη θάλασσα έχουν προγραμματιστεί για το 2020, ενώ η ένταξη σε υπηρεσία προσδιορίζεται για το 2025.

Η τορπίλη που χρησιμοποιείται στις δοκιμές ανήκει στο διαμέτρημα των 125 χιλιοστών (συγκριτικά, η ρωσική τορπίλη αντίστοιχης τεχνολογίας VA-111 Shkval ανήκει στο διαμέτρημα των 533 χιλιοστών και εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1977).

Ωστόσο, στόχος της Σεούλ είναι το τελικό διαμέτρημα της τορπίλης να είναι τα 324 ή τα 533 χιλιοστά και η μέγιστη εμβέλεια της να είναι 20 χιλιόμετρα.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών χρησιμοποιήθηκε κινητήρας στερεού καυσίμου και επιτεύχθηκαν ταχύτητες 100 μέτρων το δευτερόλεπτο (360 χιλιόμετρα την ώρα ή 194 κόμβοι την ώρα). Δηλαδή, η τορπίλη θα προβάλει στόχο στο μέγιστο βεληνεκές των 20 χιλιομέτρων σε 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα!

Επίσης, η νέα τορπίλη θα ενσωματώνει δύο σονάρ για την κατεύθυνση της, ένα στην κεφαλή και ένα στα πίσω πτερύγια.