Η ιταλική Leonardo ανακοίνωσε ότι απέσπασε συμβόλαιο από την Lockheed Martin Canada για την προμήθεια τεσσάρων πυροβόλων 127/64 LW (Light Weight), τα οποία έχουν την ικανότητα βολής των κατευθυνόμενων πυρομαχικών Vulcano. Τα πυροβόλα προορίζονται για τον εξοπλισμό των φρεγατών Type-26, τις οποίες ο Καναδάς έχει επιλέξει για την αντικατάσταση των φρεγατών κλάσης «Halifax». Να σημειωθεί ότι το πυροβόλο 127/64 LW επιλέχθηκε έναντι του Mk.45 Mod.4 της BAE Systems. Το σύστημα 127/64 LW αποτελείται από το πυροβόλο, το αυτόματο σύστημα διαχείρισης πυρομαχικών AAHS (Automated Ammunition Handling System), το σύστημα υποστήριξης ελέγχου πυρός και τα πυρομαχικά Vulcano. Η αναχορηγία του πύργου είναι 56 πυρομαχικά, ανά 14 σε κάθε γεμιστήρα

Το Vulcano έχει αναπτυχθεί τόσο ως κατευθυνόμενο, όσο και ως μη-κατευθυνόμενο βλήμα για τα διαμετρήματα 76, 127 και 155 χιλιοστών. Στη κατευθυνόμενη έκδοση το βλήμα διαθέτει και αντιαεροπορικές ικανότητες. Συγκεκριμένα το Vulcano διατίθεται στην μη-κατευθυνόμενη έκδοση BER (Ballistic Extended Range) με προγραμματιζόμενο, πολλαπλών λειτουργιών, πυροκροτητή, στην κατευθυνόμενη έκδοση GLR (Guided Long Range) με υπέρυθρο αισθητήρα, για την προσβολή στόχων επιφανείας, και στην έκδοση GLR με σύστημα καθοδήγησης IMU/GPS, για την παροχή πυρών υποστήριξης κατά παράκτιων στόχων (επικουρικά το βλήμα μπορεί να δεχθεί και αισθητήρα ημί-ενεργού λέιζερ). Για τα πυροβόλα των 127 χιλιοστών, το μέγιστο βεληνεκές της έκδοσης BER είναι 60 χιλιόμετρα, ενώ της GLR είναι 90 χιλιόμετρα. Για τα πυροβόλα των 76 χιλιοστών το μέγιστο βεληνεκές ανέρχεται στα 40 χιλιόμετρα, για την έκδοση GLR.

Περισσότερα για το Vulcano, τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά των ναυτικών πυροβόλων, και την αξία των ναυτικών πυροβόλων μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω άρθρα:

Comments

  1. Σαν μία μαλλον χαμηλού κόστους λύση θα ήταν composite hull stealth patrol crafts( π.χ Skjold-class, μαλλον μπορούν και τα δικά μας ναυπηγεία να κατασκευάσουν 45m-50m 180t-250t σκάφη) για το ΠΝ με 4D radar , 76mm VOLCANO, RAM-Blk2, 2x20mm και Link16 για να «δείχνουν» στόχους(σαν Radar pickets – gunboats) στις μεγαλύτερες μονάδες του ΠΝ αλλά και στην ΠΑ. Παράλληλα θα μπορούσαν με το VOLCANO να ρίξουν και σε στόχους ευκαιρίας κάνοντας κάποια ζημία(βγάζοντας τα προσωρινά εκτός?) και μετά να τελειώσουν την δουλειά οι μεγαλύτερες μονάδες του ΠΝ ή η ΠΑ, ενώ μπορούν να παρέχουν και πυρά υποστήριξης σε μαχόμενες μονάδες στα νησιά χωρίς τον φόβο να αποκαλυφθουν(λόγω stealth design). Για την δε κλάση Visby λένε πως όταν πλησιάζει σε περιοχή με μεγάλη κίνηση ανοίγει radar reflectors γιατί δεν το ποιάνουν τα radar ούτε στα 2miles!

    1. Σε περίπτωση που επιλέξουν την Meko A200 θα μπορούν να έχουν και τα 2 πυροβόλο 127mm και 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους, παρά το σχετικά μικρό εκτόπισμα του πλοίου.
      Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνουν όμως συμβιβασμοί στους αντιαεροπορικούς πυραύλους για να μη ξεφύγουν τα έξοδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *