Η σουηδική Saab ανακοίνωσε την επίσημη παράδοση στα ΗΑΕ του πρώτου, από τα τρία (3) συνολικά αεροσκάφη που θα παραλάβουν τα ΗΑΕ, έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλού ρόλου GlobalEye, επί πλατφόρμας Global-6000 της Bombardier. Το σχετικό συμβόλαιο υπογράφηκε το Νοέμβριο του 2015 και είναι συνολικού ύψους $ 1,27 δισεκατομμυρίων ($ 423 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος). Το σύστημα GlobalEye βασίζεται στο ραντάρ EriEye ER (Extended Range), που αποτελεί εξέλιξη του ραντάρ EriEye, που διατηρεί σε υπηρεσία και η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ).

Το GlobalEye είναι ένα σύστημα πολλαπλού ρόλου, το οποίο μπορεί να εντοπίσει στόχους στον αέρα, τη θάλασσα και το έδαφος και προσφέρεται τόσο ως νέο σύστημα, όσο και ως πακέτο αναβάθμισης. Το EriEye ER είναι ραντάρ AESA που λειτουργεί στην ζώνη συχνοτήτων S και είναι τεχνολογίας στοιχείων νιτριδίου του γαλλίου (GaN).

Η εμβέλεια αποκάλυψης στόχων επιπέδου F-16 είναι πάνω από τα 450 χιλιόμετρα. Παράλληλα, διατηρεί την ικανότητα να έχει εικόνα επιφανείας εντοπίζοντας ακόμα και μικρές λέμβους στην επιφάνεια της θάλασσας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το GlobalEye λειτουργεί με κάλυψη 360ο, ενώ λειτουργεί και ως σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.

Για τα ελληνικά EriEye και την προοπτική αναβάθμισης τους μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Comments

 1. Εργαλείο σε ένα Global-7500 ακόμα καλύτερα… μεγάλη κόντρα με τα ραντάρ του Hawkeye 4D!!!

  Ελπίζω στα δικά μας ραντάρ να δούμε κάποια στιγμή την τεχνολογία GAN και μια αναβάθμιση στα ECM/ELINT

 2. Τα δικά μας EriEye πρέπει να αναβαθμιστούν σε ER εχθές! Επίσης, κάποια στιγμή να δούμε την πιθανότητα απόκτησης της πλατφόρμας Ρ99. Αρκετά με τον θίασο του ΠΑΠΑ(ρα) 3!

 3. Φοβερή αναβάθμιση θα ήταν και για τα δικά μας erieye αλλά δυστυχώς προ covid εποχή τα όνειρα. Πολύ θετική εξέλιξη είναι η πτήση δύο erieye τις προάλλες όπως αναφέρουν αρκετοί στο twitter. Μπράβο.

 4. Πρεπει να εξεταστει η αναβαθμιση και των δικων μας Erieye,ειδικα η δυνατοτητα των GlobalEye να διεξαγουν ηλεκτρονικο πολεμο ειναι ιδιαιτερα χρησιμη ενω τα τουρκικα ΑΣΕΠΕ διαθετουν ηδη αυτη τη δυνατοτητα..

 5. Ιδιαίτερα χρήσιμο και θετικό είναι ότι το νέο σύστημα συνδιάζει δυνατότητες εναέριας και θαλάσσιας επιτήρησης όπως και ικανότητα GMTI για παρακολούθηση στο έδαφος με το δεύτερο ραντάρ που φέρει.

  Μια αναβάθμιση των erieye ίσως να μην φέρει όμως τα ελληνικά αεροσκάφη στο επίπεδο του νέου Globaleye, αφού πρακτικά πρόκειται για άλλο αεροσκάφος με μεγαλύτερη εμβέλεια. Οι καθυστερήσεις που συνηθίζονται στα προγράμματα εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα είναι άλλο ένα σημείο που δεν με κάνει αισιόδοξο ότι θα ήταν η σωστή λύση. Μια αντικατάσταση ίσως να είναι προτιμότερη, όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές δυνατότητες, αφού αναμένεται ύφεση από τα περιοριστικά μέτρα που ληφθήκαν σε όλη την Ευρώπη, με εξαίρεση την Σουηδία όπως αναφέρθηκε.

 6. Υπάρχει το Erieye (που έχουμε εμείς), το Erieye ER (extended range) που είναι η εξέλιξη του δικού μας και το Global eye, που νομίζω ότι είναι απλά το Erieye ER που απλά είναι φορεμένο σε αεροσκάφος Global (εξ ού και το πρώτο συνθετικό του) αντί για του Embraer (που είναι το δικό μας).

  Θα ήταν χρήσιμο αν μπορούσαμε να κάνουμε αναβάθμιση που να είναι φτηνή, θυμάμαι ότι στην αρχή οι Σουηδοί πουλούσαν πανάκριβα την αναβάθμιση, αλλά έβγαλαν πακέτο οι Βραζιλιάνοι που ήταν παρεμφερές και φτηνό.

  Για νέα αγορά χλωμό, αφού τα λεφτά τα έφαγε το P3 (ενώ πλάκα πλάκα ίσως το Global eye να μπορούσε να κάνει και τον δικό τους ρόλο σε μεγάλο βαθμό)

  Πως συγκρίνεται σε επιδόσεις αυτό με το Erieye ER και με το ΑΣΕΠΕ των Τούρκων?

 7. Εμείς αποφασίσαμε ότι θέλουμε P3 και δεν κουνήθηκε φύλλο. Όταν τυφλωσουν τα ρανταρ μας, θα ψάχνουμε με κυάλια τις Τουρκικές δυνάμεις. Αλλά Αβραμόπουλος και Καμμένος δε πρόκειται να λογοδοτήσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *