Η σουηδική Saab ανακοίνωσε την επίσημη παράδοση στα ΗΑΕ του πρώτου, από τα τρία συνολικά αεροσκάφη που θα παραλάβουν τα ΗΑΕ, έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλού ρόλου GlobalEye, επί πλατφόρμας Global-6000 της Bombardier. Το σχετικό συμβόλαιο υπογράφηκε το Νοέμβριο του 2015 και είναι συνολικού ύψους $ 1,27 δισεκατομμυρίων ($ 423 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος). Το σύστημα GlobalEye βασίζεται στο ραντάρ EriEye ER (Extended Range), που αποτελεί εξέλιξη του ραντάρ EriEye, που διατηρεί σε υπηρεσία και η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ).

Το GlobalEye είναι ένα σύστημα πολλαπλού ρόλου, το οποίο μπορεί να εντοπίσει στόχους στον αέρα, τη θάλασσα και το έδαφος και προσφέρεται τόσο ως νέο σύστημα, όσο και ως πακέτο αναβάθμισης. Το EriEye ER είναι ραντάρ AESA που λειτουργεί στην ζώνη συχνοτήτων S και είναι τεχνολογίας στοιχείων νιτριδίου του γαλλίου (GaN).

Η εμβέλεια αποκάλυψης στόχων επιπέδου F-16 είναι πάνω από τα 450 χιλιόμετρα. Παράλληλα, διατηρεί την ικανότητα να έχει εικόνα επιφανείας εντοπίζοντας ακόμα και μικρές λέμβους στην επιφάνεια της θάλασσας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το GlobalEye λειτουργεί με κάλυψη 360ο, ενώ λειτουργεί και ως σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.

Για τα ελληνικά EriEye και την προοπτική αναβάθμισης τους μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: