Αμερικανικά Στρατεύματα

Οι αμερικανικές σημαίες κυμμάτιζαν πάνω από τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα των ΗΠΑ που διέρχονται από τη βορειοδυτική συριακή πόλη Manbij την Κυριακή, καθώς καθ’ένα από αυτά φέρει εμφανή ένοπλο στρατιώτη, ανέφερε η Agence France Press.

Τα στρατεύματα των Η.Π.Α. συνεχίζουν να περιπολούν στην πόλη που συνορεύει με την Τουρκία, παρά την απόφαση του αμερικανικού προέδρου Donald Trump να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία, δήλωσε η AFP.

Η πόλη ελέγχεται από τις Δημοκρατικές Δυνάμεις των Κουρδικών Συρίων (SDF) και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες η Τουρκία θεωρεί ως επέκταση του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση κατά των ελεγχόμενων από το YPG περιοχών στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και ότι ο τουρκικός στρατός έχει διαθέσει προσωπικό και εξοπλισμό στα συριακά σύνορά του από τότε.

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει προστασία από την επικείμενη τουρκική απειλή, η SDF άρχισε συνομιλίες με τη Δαμασκό, μετά την απόφαση του Trump να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Το YPG, το οποίο αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του αμερικανικού συνασπισμού που αγωνίζεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να στείλει στρατεύματα στο Manbij.

Λίγες ώρες αργότερα, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι είχε εισέλθει στο Manbij, το αρχηγείο αμερικανικών και κουρδικών στρατευμάτων που παλεύουν το ISIS στα ανατολικά και βορειοανατολικά της χώρας.

Οι κάτοικοι του Manbij, επιφυλακτικοί σε μια πλησιέστερη τουρκική επίθεση, ένιωσαν ανακούφιση όταν εντόπισαν τουλάχιστον δύο περιπολίες των ΗΠΑ την Κυριακή, ανέφερε η AFP.

«Η παρουσία των Αμερικανών είναι καθησυχαστική για τους ανθρώπους, καθώς η κατάσταση έχει γίνει τεταμένη από τότε που ακούσαμε την απόφασή τους να αποσυρθούν», δήλωσε ο Mohammed Ahmad, ιδιοκτήτης καταστήματος, δήλωσε στην AFP.

«Η παρουσία του αμερικανικού συνασπισμού είναι μια δύναμη για τον Μανμπίν», δήλωσε ο Αχμάντ. «Αν αποσυρθούν, η επιστροφή (στην Συρία) του καθεστώτος στην πόλη θα ήταν καλύτερη» από ό, τι θα γινόταν με τους φιλοτουρκικούςαντάρτες, αναφέροντας ως παράδειγμα τη στήριξη που παρείχαν οι τελευταίοι στους Ελεύθερους Συριακούς (FSA) μαχητές.

«Η αποστολή δεν έχει ξεκινήσει», δήλωσε ο Nuri Mahmud, εκπρόσωπος της YPG, στην AFP.

Η Άγκυρα, η οποία βλέπει όπλα που παρέχονται στο YPG ως απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, πιθανότατα θα αντιταχθεί σε οποιοδήποτε σχέδιο που θα επέτρεπε στους Κούρδους μαχητές να κρατήσουν τα όπλα που διέθεταν στις ΗΠΑ.