Ισραήλ Drone

Ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) πέρασε στον εναέριο χώρο του Λιβάνου από τα Τείχη του Γκολάν την Τρίτη, σύμφωνα με την Elnashra.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Elnashra, το drone παρατηρήθηκε στον ουρανό πάνω από τις νότιες περιοχές του Hasbaya και Arkub, περνώντας παράλληλα επίσης σε χαμηλό υψόμετρο πάνω από τα σύνορα με τη Συρία κοντά στο Όρος Hermon.

Να θυμίσουμε, ότι το Ισραήλ διενεργεί τακτικά πτήσεις στο έδαφος του Λιβάνου, δίνοντας αρκετά πατήματα προκειμένου να αναμοχλέυεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα η περίφημη απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία σφράγισε το τέλος του πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά του το Ισραήλ δίνει εξηγήσεις για την στάση που κρατάει αναφερόμενο στη παρουσία της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και τη Συρία, την οποία η χώρα θεωρεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται επίσης ότι η

Χεζμπολάχ είχε σχέσεις με το Ιράν, το οποίο το Ισραήλ θεωρεί ως τον κύριο ανταγωνιστή του στην περιοχή.

Στις 26 Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου απέστειλε καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ, μετά από αεροπλάνα της IAF που επιτέθηκαν στη Δαμασκό από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Η καταγγελία ανέφερε ότι «η χρήση του ουρανού του Λιβάνου από τις ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις για να επιτεθεί μια επίθεση εναντίον της αδελφικής χώρας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με το υπουργείο, το Ισραήλ παραβίασε τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου 1.417 φορές μόνο το 2018.