Τουρκία Γερμανός

Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σε έναν Γερμανό άνδρα να φύγει από τη χώρα, καθώς όπως υποστηρίζουν τον βαραίνουν κατηγορίες για υποστήριξη σε τρομοκρατική ομάδα σύμφωνα με όσα ανέφερε το πρακτορείο Reuters τη Δευτέρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας παρέχει συμβουλευτική βοήθεια στον 56χρονο Adnan Sütçü, ο οποίος κρατήθηκε λίγο μετά την άφιξή του στην πρωτεύουσα της Άγκυρας στις 27 Δεκεμβρίου για να παρακολουθήσει την κηδεία της μητέρας του, ανέφερε η υπηρεσία, επικαλούμενη την γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Ο Sütçü κατηγορείται για θέσεις κοινωνικών μέσων που ζητούν ανεξάρτητο Κουρδιστάν, κάτι το οποίο θεωρείται παράνομο στην Τουρκία.

Ο 56χρονος είχε πει ότι δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα ενώπιον δικαστηρίου που θα εξετάσει την υπόθεσή του το επόμενο έτος, αφού ερωτηθεί από την αστυνομία και στη συνέχεια απελευθερωθεί, ανέφερε.

«Γνωρίζουμε την υπόθεση και η πρεσβεία παρέχει συμβουλευτική βοήθεια», ανέφερε ένας υπάλληλος στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπάρχουν 49 Γερμανοί που φυλακίστηκαν στην Τουρκία, εκ των οποίων πέντε κρατούνται για «προφανώς πολιτικούς λόγους», σύμφωνα με το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο δεκαετής κάτοικος Γερμανίας Sütçü, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ποτέ δεν είχε υποστηρίξει καμία τρομοκρατική οργάνωση και δεν γνώριζε σε ποια ομάδα του κατηγορήθηκε ότι υποστήριζε.

Να θυμίσουμε ότι ο όρος «τρομοκρατική οργάνωση» στην Τουρκία είναι συνώνυμο του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), μιας ένοπλης κουρδικής ομάδας που βρίσκεται σε πόλεμο για ανεξαρτησία στην Τουρκία για πάνω από 30 χρόνια.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει φυλακίσει χιλιάδες ανθρώπους υπό σαρωτικές αντιτρομοκρατικές νομοθεσίες.