Η σουηδική Saab και η ολλανδική Damen ανακοίνωσαν ότι σε συνεργασία μεταξύ τους σχεδίασαν ένα νέο υποβρύχιο (αρχική σχεδίαση) με στόχο το πρόγραμμα αντικατάστασης των υποβρυχίων κλάσης Walrus του Ολλανδικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η συνεργασία των δύο εταιριών ξεκίνησε το 2015 και δεν αφορά μόνο στο ολλανδικό πρόγραμμα, αλλά και σε άλλα διεθνή προγράμματα ναυπήγησης νέων υποβρυχίων. Η νέα σχεδίαση αποτελεί εξέλιξη των υποβρυχίων Α26 της Saab (Kockums) με έμφαση στη σπονδυλωτή σχεδίαση.

Ένα χαρακτηριστικό της σχεδίασης είναι η πρόβλεψη για υποβρύχιο σύστημα άφεσης και περισυλλογής υποβρύχιων καταδρομέων, στο ρύγχος του υποβρυχίου, δίπλα από τους τορπιλοσωλήνες, με οριζόντια κατεύθυνση και δυνατότητα άφεσης έως και οκτώ ατόμων ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με τις εταιρίες πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα σε σχέση με τα υπάρχοντα, τα οποί επιτρέπουν την άφεση των καταδρομέων κάθετα και ένα άτομο τη φορά. Ο σωλήνας άφεσης έχει διάμετρο 1,5 μέτρο και θα μπορεί να λειτουργεί και ως σημείο άφεσης και περισυλλογής μη-επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων.