Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Aselsan, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι δοκιμαστικές βολές του υπό ανάπτυξη τροχοφόρου αυτοκινούμενου πυροβόλου, το οποίο αναπτύσσει η Aselsan σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Στρατιωτικών Εργοστασίων του Τουρκικού Στρατού, στο πλαίσιο του προγράμματος εξέλιξης του ρυμουλκούμενου πυροβόλου Panther των 155 χιλιοστών της MKEK.

Η ιδέα ενσωμάτωσης του πυροβόλου Panther σε τροχοφόρο όχημα ξεκίνησε το 2010, αλλά καθυστέρησε να εφαρμοστεί, λόγω αδυναμίας εξεύρεσης οικονομικών πόρων. Τελικά, το πρόγραμμα ξεκίνησε αλλά έλαβε χαμηλή προτεραιότητα, άρα και μικρότερη χρηματοδότηση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η τοποθέτηση του πυροβόλου στο όχημα, άρα η δημιουργία του πρωτότυπου έγινε μόλις το 2016, ενώ οι δοκιμές αποδοχής του πρωτότυπου ολοκληρώθηκαν το 2018.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ο σερβομηχανισμός και τα υδραυλικά του Panther, τα ηλεκτρονικά υπό-συστήματα και το σύστημα διασύνδεσης χειριστή-πυροβόλου (MMI : Man-Machine Interface) αντικαταστάθηκαν με νέα. Επικουρικά, το πυροβόλο ενσωματώνει ψηφιακές επικοινωνίες, σύστημα τακτικής διαχείρισης πυρών ADOP-2000 και βαλλιστικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, όλα της Aselsan, σύμφωνα με την οποία πλέον όλες οι λειτουργίες του πυροβόλου είναι αυτοματοποιημένες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Aselsan, εντός του 2018 θα ολοκληρωθούν και οι τελικές δοκιμές πιστοποίησης της καλής λειτουργίας του πυροβόλου, οπότε και θα είναι διαθέσιμο για παραγωγή ή ως πακέτο αναβάθμισης των εν υπηρεσία Panther, εάν και εφόσον φυσικά επιλεγεί από τον Τουρκικό Στρατό.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Τουρκικός Στρατός διατηρεί σε υπηρεσία 138 πυροβόλα Panther. Η ανάπτυξη του, η οποία ξεκίνησε στη δεκαετία του 1990, προήλθε από την εμπειρία που αποκόμισε η Τουρκία μέσω των προγραμμάτων αναβάθμισης των πυροβόλων M-44A1 και M-52 στο επίπεδο M-44T και M-52T αντίστοιχα, ενώ σημαντική τεχνική βοήθεια χορηγήθηκε από την εταιρία Singapore Technology Kinetics, η οποία έχει αναπτύξει το ρυμουλκούμενο πυροβόλο τύπου FH-2000 (σε γενικές γραμμές το Panther θεωρείται η τουρκική έκδοση του FH-2000).

Το πυροβόλο άρχισε να παράγεται το 2001 με τα έξι πρώτα πυροβόλα να παραδίδονται στον Τουρκικό Στρατό τον Ιούλιο του 2002. Σύμφωνα με την αρχική απαίτηση η Τουρκία θα αποκτούσε 400 πυροβόλα του τύπου με ρυθμό παραγωγής 12 πυροβόλα κατ’ έτος.

Ωστόσο στα μέσα της δεκαετίας του 2000, το πρόγραμμα των Panther, όπως και αυτό των T-155 Firtina, αναθεωρήθηκε και τελικά αποφασίστηκε να κατασκευαστούν μόνο 138 Panther. Οι παραδόσεις ολοκληρώθηκαν το 2012.

Το Yavuz της MKEK

Σε περίπτωση ενδιαφέροντος από τον Τουρκικό Στρατό και σχετικού διαγωνισμού, το αυτοκινούμενο Panther αναμένεται να ανταγωνιστεί το υπό ανάπτυξη τροχοφόρο πυροβόλο Yavuz της MKEK, το οποίο βρίσκεται σε φάση εκτέλεσης δοκιμαστικών βολών. Το Yavuz, που και αυτό βασίζεται στο πυροβόλο του Panther, υπηρετείται από πέντε άτομα και έχει μέγιστο βάρος μάχης 20 τόνους. Επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 90 χιλιομέτρων την ώρα (σε οδό) και μέγιστη εμβέλεια 600 χιλιόμετρα.

Με πυρομαχικά αυξημένου βεληνεκούς επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές της τάξεως των 40-50 χιλιομέτρων. Ο μέγιστος ρυθμός βολής είναι έξι βλήματα το λεπτό, ενώ έχει αναχορηγία 18 βλημάτων, τα οποία μεταφέρονται με τη χρήση ηλεκτρικού ημί-αυτόματου συστήματος γέμισης, ελεγχόμενου ηλεκτρονικά. Ο εντατικότερος ρυθμός βολής είναι τρία βλήματα ανά 15 δευτερόλεπτα, ενώ ο τυπικός συνεχόμενος ρυθμός βολής είναι δύο βλήματα το λεπτό.

Για την αυτοπροστασία του το Yavuz είναι εφοδιασμένο με ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών, ενώ η θωράκιση του προστατεύει από φυσίγγια διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών.