Θετικά και αισιόδοξα χαρακτηρίζονται τα νέα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής έδωσε τα κεντρικά στίγματα των πολιτικών που θα ακολουθήσει η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

 Ο ΥΦΕΘΑ τόνισε τα ακόλουθα κεντρικά σημεία:

Στον τομέα των εξοπλιστικών συνεχίζεται απρόσκοπτα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της ΠΑ. Για το ΠΝ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «προχωρούμε σε προμήθεια νέων φρεγατών». Οι πληροφορίες του γράφοντος αναφέρουν πως μέχρι τέλος του 2019 ή αρχές του 2020 θα έχει συναφθεί η σύμβαση για τις δύο πρώτες γαλλικές φρεγάτες. Ο ΥΦΕΘΑ με διακλαδική αντίληψη και όραμα αναγνωρίζει πως το ΠΝ αποτελεί τη πρώτη προτεραιότητα. Σε άριστη συνεργασία με τον ΥΕΘΑ και τον πρωθυπουργό έχει δρομολογήσει ήδη σημαντικές εξελίξεις στη κατεύθυνση να αποκτηθούν οι δύο υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες.

Επίσης, τόνισε πως δεν τίθεται ζήτημα νέων περικοπών στους προϋπολογισμούς των τριών κλάδων αλλά αντιθέτως αναμένεται αύξηση. Με ενέργειες και κατευθύνσεις του ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή δεν τίθεται κανένα θέμα νέων μειώσεων.

Δεν είναι τυχαίο να σημειώσουμε πως ο νυν ΥΦΕΘΑ ως Α/ΓΕΣ υλοποίησε δύο κομβικά προγράμματα: τα ελικόπτερα Kiowa και τα Chinook που αμφότερα έκαναν την Αεροπορία Στρατού το κυρίαρχο Όπλο του Ελληνικού Στρατού.

Επιπλέον έθεσε ευθέως το ζήτημα της υποστελέχωσης απόρροια των διαδοχικών μειώσεων θητείας και της γήρανσης του προσωπικού. Άποψη μας είναι πως εδώ πρέπει να ξανά τεθεί η αύξηση της θητείας. Και φυσικά οι προσλήψεις νέου προσωπικού τουλάχιστον για τις Ειδικές Δυνάμεις.

Για το μεταναστευτικό όπως είπε δεν θα υπάρξει περαιτέρω εμπλοκή των ΕΔ. Επιπροσθέτως, εκτιμά πως για τη Τουρκία η Ελλάδα είναι πέμπτο ή έκτο πρόβλημα σε επίπεδο υψηλής στρατηγικής. Συγκεκριμένα: «Στη σύγχρονη Στρατηγική δεν εξετάζεις τις προθέσεις του αντιπάλου. Ο αντίπαλος επειδή έχει το πλεονέκτημα μπορεί να αλλάζει προθέσεις συνεχώς. Εξετάζεις τις δυνατότητες του».

Στα πλαίσια της ελληνοαμερικανικής προσέγγισης επισήμανε δύο βασικούς πυλώνες: τη μετατροπή της Ελλάδας σε βάση υποστήριξης των αμερικανικών ελικοπτέρων Chinook και τη συνεργασία στα πλαίσια της αμυντικής βιομηχανίας. Σε πρώτη φάση εκσυγχρονίζονται οι ελληνικές υποδομές που χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Συνεχίζει τη συνέντευξη του λέγοντας πως: «ο πολιτικός και στρατιωτικός πυλώνας ισχύος έρχονται και παραλληλίζονται στην υλοποίηση των πολιτικών που έχουν αποφασιστεί».

Ένα άλλο νευραλγικό σημείο της συνέντευξης του είναι η ταχεία λήψης απόφασης και οι αλλαγές στη δομή δυνάμεων.

Η συνέντευξη του ΥΦΕΘΑ χαρακτηρίζεται ως μεστή, ουσιώδη και στοχευμένη απόρροια του γεγονότος ότι ο νυν ΥΦΕΘΑ γνωρίζει την κατάσταση των ΕΔ εκ των έσω. Ήταν μια τεχνοκρατική συνέντευξη η οποία προαναγγέλλει πολύ θετικές εξελίξεις.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής δρομολογεί εξελίξεις που αφορούν την ανασυγκρότηση της Εθνοφυλακής και της Εφεδρείας. Χθες ο ΥΦΕΘΑ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της ΛΕΦΕΔ Έφεδρο Ταγματάρχη Πεζικού Ιωάννη Σιδηρόπουλου και τον περιπολάρχη ώστε να τους μεταβιβάσει τα συγχαρητήρια του για το αργυρό μετάλιο της ΛΕΦΕΔ στη διεθνή άσκηση Cambrian Patrol του Αγγλικού Στρατού.

Ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής παραχώρησε τη συνέντευξη στον στρατιωτικό συντάκτη Βασίλη Νέδο της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

Comments

 1. Οι φρεγάτες με αυτό το κόστος πρέπει να αποτελέσουν μοχλό για ΑΩ φουλ και ας αφήσουν κατά μέρους τα και καλά πολιτικά γραμμάτια. Ναι πολιτικό γραμμάτιο είναι και αποπληρώνεται γι αυτό δεν θα γίνει διαγωνισμός. Όμως πάει αυτό. στο πρακτικό επίπεδο. Τα ελάχιστα που θα πρέπει να δώσουν είναι ακόμα τις 2 lafayette με εκσυγχρονισμό τους στα γαλλικά πρότυπα(κόστος 70 εκατ η μία είναι) και εμείς να προμηθευτούμε τους sylver για aster15, και υποχρεωτικά αποδέσμευσης για εμάς και των υπολοίπων της κλάσης όταν οι Γάλλοι τις αποσύρουν στην τιμή μόνο του εκσυγχρονισμού τους(εννοείται δωρεάν αν παραγγείλουμε και την option για ακόμα δυο belhara). Από εκεί και πέρα ο δρόμος είναι ανοιχτός, με τορπίλες, sperwer uav, έστω 12-16 Mirage2000-5f, vbl/VAB/AMX-10RC, πετρελαιοφόρο κλάσης Durance, ακόμα και τα ραντάρ smart των Cassard, και ότι άλλο. Δεν είναι δύσκολο, θέληση για προσήλωση στον στόχο θέλει.

   1. Οι La Fayette θέλουν πολύ περισσότερη δουλειά από αυτή την αναβάθμιση που κάνουν οι Γάλλοι.
    Τις έφτιαξαν για ψάρεμα και τώρα απλά τις αναβαθμίζουν για καρχαρίες. Για περίπτωση πραγματικής μάχης που μπορεί να τις χρειαστούμε εμείς, θέλουν αρκετά περισσότερα. Χωρίς έστω Aster 15? Σοβαρά τώρα? Δυστυχώς δηλαδή. Τουλάχιστον τους προσθέτουν σόναρ και κάποια ηλεκτρονικά.

    1. Δεν θέλω και να απαξιώσω. Σαν πλοία είναι πολύ καλά και σχεδιασμένα πολύ καλά και αρκετά καλά συστήματα έχουν επάνω. Αλλά έχουν και 3-4 χτυπητές αδυναμίες που αν τις πάρουμε, θα πρέπει να τις διορθώσουμε εμείς.

  1. Τι να τις κάνουμε τις Lafayette???
   Με τον εκσυχρονισμό τους οι γάλλοι θα αφαιρέσουν τους crotale και θα βάλουν sadral
   Θα βγάλουμε πλοίο 3500tn στο αιγαίο με sadrak και χωρίς ciws?
   Το πυροβόλο θέλει επίσης άλλαγμα
   Ποιος θα πληρώσει για την ολοκλήρωση των aster στο cms/radar?
   Και το radarθέλει άλλαγμα!
   Τα πλοία είναι OPVs!!

   1. Τα πλοία είναι ναι μεν υποεξοπλισμένα αλλά είναι έτοιμα πλοία. Σε επίπεδο εξοπλισμού τώρα τα πλοία έχουν ήδη την ικανότητα για εξοπλισμό τους με τους aster15 επομένως πλήρως ολοκληρωμένοι(γαλλικά όπλα σε γαλλικό cms και ραντάρ που είναι ικανό ραντάρ αλλιώς μπορεί να λάβει το smart απο τις cassard) επομένως πληρώνεις την εγκατάσταση. σε επίπεδο asw θα λάβουν το αντίστοιχο πακέτο με τις υπο εκσυγχρονισμό γαλλικές https://www.navalnews.com/naval-news/2019/09/french-navy-names-3-la-fayette-class-frigates-selected-for-mid-life-update/, Που όπως έχουν πει οι Γάλλοι κοστίζει 70 εκατ. το πλοίο. Εξοπλισμό επιφανείας μόνο αλλαγή πυροβόλου με αυτό των 76mm από παλαιότερες φρεγάτες. Έτσι θα είχαμε 2 σκάφη με 1 πυροβόλο των 76, 16aster,8exocet, και δυο sadral(αν τα θέλουμε αλλιώς μπορούμε RAM/PHALANX) και κόστος 70 συν όσο κοστίσει το σύστημα aster. Δεν νομίζω να βρούμε άλλες φρεγάτες που μπορούν να μας καλύψουν τις ανάγκες με τέτοιο κόστος. ¨Εχουν δε τα χρόνια για να παραμείνουν πολύ καιρό ακόμα σε υπηρεσία. Στην τελική με 150 εκατ. ανά πλοίο παίρνεις μια πλήρη φρεγάτα(όσο κόστισε μια SV).

    1. Εδώ δεν προχωρήσανε με τις Adelaide στα 180 mil για τα 2 πλοία
     και σκοπεύουν να δώσουν 100-150 για τις…4 meko!!!

     Το νέο CMS είναι από ότι έχει μπει στο CdG οποτε είναι ok gia ASTER
     τα Radar είναι παλιά και θέλουν και αυτά άλλαγμα
     Sensors and
     processing systems: 1 × DRBN34 navigation radar
     1 × DRBN34 landing radar
     1 × Air/Surface DRBV 15C sentry radar
     https://en.wikipedia.org/wiki/La_Fayette-class_frigate

     Βεβαια το πλοίο με τα παραπάνω θα γίνει Ακόμα πιο αργό από ότι είναι!

     1. Καλά δεν το συζητώ αυτό με τα λεφτά για ΜΕΚΟ ή adelaide απλά άλλη προοπτική για να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα καθώς φαίνεται να είναι ειλημμένη απόφαση για τις fti δεν βλέπω να υπάρχει. Σχετικά με το βάρος δεν θα υπάρχει κάποια μεγάλη αλλαγή. λίγο ελαφρύτερο το 76ρι πυροβόλο σε σχέση με το 100αρι οι aster στην θέση του crotale, και ή 2 sadrale ή ένα μεταξύ phalanx/ram. τέλος μπορούμε αντί του DRBV 15C το smart-s από τις cassard. Αν πηγαίναμε πάντως με αυτή την συμφωνία συν αυτή την option θα μπορούσαμε να έχουμε 4 belhara, 4-5 lafayette και 4 ΜΕΚΟ όλες μέχρι το 2025 δηλαδή πλήρης ανανέωση στόλου και αναζήτηση διαδόχων σκαφών μετά το 2030/35. Ας ελπίσουμε ότι θα κάνουμε μια ολοκληρωμένη δουλειά για μια φορά. μην ψάχνουμε πάλι τι έγινε.

   2. Μια χαρά είναι η La Fayette.
    Εκτός κ αν θεωρείς τις 3μη εκσυχρονισμενες S που πρακτικά είναι τυφλες, καλύτερες κ πιο αξιομαχες .
    Αν βγάλουν οι Γάλλοι τα crotale (θα τα βγάλουν στις τρεις που θα εκσυχρονισουν) έχουμε εμείς crotale NG που ανήκουν στο Π. Ν για να βάλουμε κ ταυτόχρονα θα μπορούσε να μπει κ ένα Phalanx από τις 3μη εκσυχρονισμενες S κ ταυτόχρονα να μπουν κ τα oto 76 των S με ταυτόχρονη μεταφορά των πυροβολων των La Fayette σε άλλα πλοία του στόλου όπως στα αρματαγωγα.
    Άσε που Το Ραντάρ των La Fayette είναι πολύ καλύτερο από ότι έχουμε αυτήν την στιγμή.
    Το σόναρ είναι ένα θέμα αλλά για να λέμε του στραβού το δίκιο στο Αιγαίο ο εντοπισμός κ η καταστροφή των εχθρικών υποβρυχίων είναι δουλειά των ελικοπτέρων.

    1. Μάλλον αναφέρεται στο κόστος του εκσυχρονισμού τους που θέλουν να κάνουν οι Γάλλοι σε πλοία περίπου το ίδιο δίνεις και εσύ

     1. νομίζω είναι 70 εκατ.ανά πλοίο άρα 3 πλοία 210 εκατομμύρια. τα 390 δεν το έχω δει χωρίς βέβαια να γνωρίζω ότι δεν ισχύει

     2. Κάπου είχα διαβάσει 370mil για τον εκσυχρονισμό των 3 Lafa
      Θα το ψάξω εάν βρω χρόνο
      ΤΟ 70mil/ ανά πλοίο που το έχεις βρει?

     3. Επίσημα δεν υπάρχει καμία δημοσιευση του κόστους των 3 λαφαγιέτ…
      Υπάρχει μια πρόταση για 5 πλοία στα 500 εκ απο την εταιρεία, και μια διαμόρφωση 3 πλοίων όπως την ζήτησε το l’État-Major de la Marine (EMM) για 390 εκ και 3 πλοία, με προαίρεση για άλλα 2…
      Από εκεί και πέρα τέλη ’17 η DGA (Direction générale de l’armement) ανακοίνωσε απλά την σύμβαση για τα 3 πλοία…

      Η τιμή 130εκ ανα πλοίο φαίνεται μάλλον λογική για όσα θέλουν να κάνουν…

   1. @shadowfax:

    110mil/ανά πλοίο?

    Εμενα μου φαίνεται υπερβολική!

    Νέο cms

    νέα data links

    sonar – hull mounted

    αντικατάσταση crotal με sadral

    επισκευές ηλεκτρολογικά klpa

    αυτά στα 110 mil???!!!!

    και εμείς θέλουμε να εκσυχρονίσουμε τις 4 MEKO στα 150mil!!

 2. Αφου λεφτα για προσληψεις δεν υπαρχουν, επαναφορα θητειας στους δωδεκα μηνες, με σοβαρη εκπαιδευση και πραγματικη αξιοποιηση εφεδρων αξκων και υπαξκων. Και μια στο τοσο, καντε και καμια εκπαιδευση στην εφεδρεια.

  1. Πάλι θα ανακαλύψουμε τον τροχό μου φαίνεται. Ας πάρουν μέτρα που μπορούν εύκολα να περάσουν και να γίνει σωστή δουλειά. Θητεία ακόμα και έτσι όπως είναι στου 9 μήνες(είναι λίγο αλλά ξέρω ότι αυτό δεν τολμούν να το αλλάξουν) τουλάχιστον όλοι στα 18 (αποφυγή φυγοστρατίας ειδικά τώρα που ξεκίνησε και η μπιζνα με τα πληρωμένα μεταπτυχιακά-όλοι θα κάνουν από ένα, που επεκτείνει δηλαδή την διάρκεια αναβολής) όσοι πηγαίνουν ειδικές δυνάμεις όπως και οι έφεδροι αξιωματικοί να πάνε στο 14μηνο αλλά πληρωμένο(έστω και 300 ευρώ εκτός των όσων θα παίρνουν όπως όταν εκτελούν άλμα)και μοριοδότηση ακόμα πιο αυξημένη για μοριοδότηση για ειδικούς φρουρούς,λιμενικό,πυροσβεστική συν δίπλωμα οδήγησης πλωτών ή αναρριχητών, καταδύσεων θα κάνει νέα παιδιά να «παρακαλάνε» να πάνε καταδρομείς. τέλος για ειδικότητες όπως πληροφορικής, μηχανικού, ακόμα και νοσηλευτών άνετα περνάει με ευρωπαϊκά κονδύλια για μικρές επεκτάσεις θητείας σαν πρακτική(εννοείται η συνέχιση αυτής της θητείας όσο γίνεται πιο κοντά στο σπίτι του στρατεύσιμου). Τέλος αποδέσμευση ΕΠΟΠ προς άλλους φορείς δημοσίου για να απαλλαχθεί ο προυπολογισμός άμυνας από μισθούς.

    1. Εννοείται προφανώς και συγγνώμη που δεν το ανέφερα μιλάω για μετατάξεις. Δηλαδή εκεί που τα υπόλοιπα υπουργεία ζητάνε Ειδικούς φρουρούς, οδηγούς ασθενοφόρων, πυροσβέστες, δασοφύλακες κ.α. να προηγηθούν μετατάξεις ΕΠΟΠ πρώτα.

 3. Τα εξοπλιστικά που επικαλούνται οι κυβερνώντες είναι αστεία και μηδαμινά.
  Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Belharra υπάρχει εδώ και δυο χρόνια.

  Ο υπουργός μας ενημέρωσε πως η αγορά των δυο Belharra βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο.
  Με δύο δεν καλύπτονται οι ανάγκες μας ο στόλος μας είναι απαρχαιωμένος.
  Οι 9 S κοντεύουν να σαρανταρίσουν και οι 4 Meko κοντεύουν τα 30 χρόνια.
  Αν πούμε και για τα υποβρύχια εκτός από τα 4 κλάσης Παπανικολής ( U214) και το ένα κλάση Ωκεανός (U209) όλα τα υπόλοιπα είναι της δεκαετίας του 1970.

  Με τη σαλαμοποίηση και αγορά δυο Belharra αν όταν και εφόσον δεν καλύπτονται οι ανάγκες.

  Εδώ θα έπρεπε να πάμε σε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό και για μεγαλύτερο αριθμό φρεγατών.

  Ένα τραγικό λάθος πάλι της κυβέρνησης ήταν για εμένα η πρόσφατη συμφωνία για Σούδα και βάσεις.

  Από οπλικά συστήματα δεν πήραμε τίποτα σε ανταλλάγματα.

  Θυμίζω

  Αρχές του 1990 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε υπογράψει νέα συμφωνία μόνο για τη Σούδα και είχε πάρει τα εξής ανταλλάγματα σε οπλικά συστήματα:

  4 αντιτορπιλικά ADAMS

  60 A7 Corsair

  30 F4E

  Αρκετές εκατοντάδες άρματα M60

  Πυρομαχικά και τροχαίο υλικό.

  Τα ανταλλάγματα αυτά δόθηκαν μόνο για τη βάση της Σούδας.

  Στην πρόσφατη νέα συμφωνία εκτός από τη Σούδα δόθηκαν στους Αμερικάνους και βάσεις σε ολόκληρη της επικράτεια (Αλεξανδρούπολη, Βόλο ,Λάρισα κτλ.)

  Ούτε Arleigh Burke ούτε Tico ούτε Abrams Bradley MLRS ούτε τίποτα.

  Μόνο λόγια παχιά και ουσία μηδέν.

 4. Αυτό που πρέπει να προηγηθεί όλων είναι συστήματα anti-drone και τορπίλες για τα 214. Καλές οι φρεγάτες αλλά αν πλακώσει ένα σμήνος οπλισμένων uav απο πάνω τους, θα κλαίμε τα δις που δώσαμε. Επίσης επιμένω για πρόγραμμα αύξησης βεληνεκούς των α/κ 155/52 και RM-70 / MLRS. Το ενισχυμένο πυροβολικό στα νησιά θα μας δώσει ισχυρό πλεονέκτημα

 5. Αφήνοντας στην άκρη τη παραπάνω συζήτηση για τις Lafayette θα θελα να κάνω Μερικά σχόλια περί της συνέντευξης :

  Δηλώνει πως με δικες τους ενέργειες δεν θα γίνουν περικοπές στο budget του υπουργείου

  Υπουργός δεν υπάρχει??

  Το χει συζητήσει με τον αρμόδιο Σκυλακάκη ??

  Ο προυπολογιμσος του 020 πρέπει να έχει ήδη βγει οποτε θέλει λίγο ψάξιμο να βρούμε τι προβλέπεται

  Επιπλέον

  Μάλλον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου

  Μάλλον επιβεβαιώνεται και από το ύφος της συνέντευξης

  Δεν μπορεί υφυπουργός να δηλώνει πως με δικες του ενέργειες άλλαξε τον προϋπολογισμό του υπουργείου

  Υπενθυμίζω πως το ΠΡΏΤΟ ΘΈΜΑ είχε βγάλει πως ο υφυπουργός είχε προσπαηtισει να κάνει άσκηση γενικής επιστράτευσης Σχέδιο E εν αγνοια του υπουγού και της ηγεσίας των ενοπλων δυνάμεων που βρίσκονταν sth Κύπρο με αφορμή τη παρέλαση της 1hsΟκτωβρίου

  Η άσκηση αυτή μπορεί να διαταθεί μονο από τον Υπουργό

  Η άσκηση ακυρώθηκε από τον Υπουργό

  Γραφει kai to defencenet με πιο μελοδραματικό τόνο σήμερα

  Δεν σχολιάζω το έργο του ως αρχηγού GES

  το έχουμε συζητήσει σε άλλο topic

  Έπρεπε να είχε πάει σπίτι του μαζί με τον τωρινό αρχηγό GES

  τη στίgμη που είχαμε έλληνες στρατιωτικούς αιχμαλωτους από τους γείτονες από το 74!!

  1. O «αρμοδιος Σκυλακακης» εχει ζητησει περικοπες 50.000.000, και πιθανοτατα θα του περασει, αν κρινυμε απο τη νεα μειωση εισακτεων στη ΣΜΥ. Συνεπως το «κατοπιν ενεργειων μου» που επικαλειται ο καθ’ ολα αξιολογος κ. Στεφανής δεν ισχυει. Οπως δεν ισχυουν βςβαιως και τα περι αυξησης.

 6. https://www.defence-point.gr/news/einai-ora-gia-tin-katarripsi-ton-tessaron-epikindynon-quot-mython-quot-tis-ethnikis-amynas

  Το φιλοκυβερνητικό defencpoint μας προετοιμάζει.

  Πολυτέλεια τα μαχητικά οι φρεγάτες και τα άρματα.

  Δεν υπάρχουν πόροι λέει και ανθρώπινο δυναμικό!

  Βεβαίως και υπάρχουν ατελείωτοι πόροι για το κομματικό κράτος τους διορισμούς ημετέρων και για να υπηρετούν τα ντόπια και ξένα συμφέροντα.

  Οι φωνές από κυβερνητικά σαιτ και εφημερίδες το λένε σιγά σιγά τώρα το ψιθυρίζουν αργότερα θα είναι η επίσημη γραμμή.

  Πάμε σε μικρές Ένοπλες Δυνάμεις με τις μισές οροφές και πιο κάτω σε όλους τους κλάδους και κάποιοι συνεχίζουν να σπάνε τα κεφάλια τους (μεταξύ αυτών κι εγώ) για το αν Belharra ή FFGX ή Arleigh Burke και Tico.

  Προβλέπω και σύμφωνα με τις ¨επιλεγμένες¨ διαρροές στα επόμενα 10 χρόνια οροφή μαχητικών κάτω από 150 μαχητικά ίσως και λιγότερα φρεγάτες 6-8 και ψαλίδι μεγάλο σε άρματα πυροβολικό κτλ.

  Το πολιτικό προσωπικό αποφάσισε να πάμε σε συνδιαχείρηση παντού με τους Τούρκους σε εθνικές τραγωδίες για τον Ελληνισμό μόνο και μόνο να μην πειράξουν το πελατειακό κράτος τη φαυλότητα και τη διαπλοκή που τους ταίζει όλους αυτούς.

  Μακάρι να κάνω λάθος αλλά δυστυχώς δεν κάνω λάθος.

  1. Λογικές είναι οι θέσεις του άρθρου!

   Οι οροφές μονάδων και υλικού πρέπει να προσαρμοστούν στα πραγματικά οικονομικά και πληθυσμιακά δεδομένα

   Αυτό φωνάζουμε αρκετοί εδώ και πολύ καιρό πως πρέπει να γίνει
   ριζικός εκσυχρονισμός της δομής των ενοπλων δυνάμεων

   1. Οκ, αλλά εγώ όλα αυτά τα ακούω βερεσέ. Δηλαδή το ’70 η Ελλάδα ήταν πιο πλούσια ή πιο πολυπληθής? ή στα 80’s? Δικαιολογίες είναι αυτά για να μην γίνονται αυτά που πρέπει.
    Αν θέλεις να μειώσεις λίγο τις οροφές, οκ να το κάνεις. Αλλά για το αξιόμαχο, θα πρέπει να αυξήσεις ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ κατακόρυφα την ποιότητα των δυνάμεων. Θες να πας π.χ. τα άρματα από 1353 σε 1000 (από τα 1750 που είχες πριν κάτι χρόνια?), οκ κάντο. Εκσυγχρόνισε τα 353 Leo 2 σε επίπεδο Α7+ ή V, πάρε και 647 νέα A7V και κάνε τα 1.000. Αλλά 1.000 με την παρούσα σύνθεση, άστο καλύτερα. ΠΟΥΛΑ ΤΑ ΟΛΑ και κάνε τα λεφτά διακοποδάνεια και επιδόματα για τους μετανάστες και όλα καλά. Δεν θα ξοδεύεσαι και καθόλου.
    Και άμα δεν βγαίνουν και τα λεφτά, γιατί να ζοριστούμε? ας καταργήσουμε τις Ε.Δ., ας κάνουμε μια πολιτοφυλακή με 10-20 χιλ. άτομα έτσι για τα μάτια του κόσμου και όλα καλά. Μαζί με ένα Λιμενικό σώμα με πυροβολάκια των 30mm, θα γλιτώναμε και παντελώς και τα λεφτά του Π.Ν. Και τέλος, μια αερολέσχη με καμιά 50αριά εκπαιδευτικά οπλισμένα, μια χαρά θα ήταν για Π.Α.
    Και στο κάτω κάτω, εγώ ζω Αθήνα. Τι με νοιάζει αν στην Καβάλα μιλούν Τουρκικά? Τι με νοιάζει αν το μισό Αιγαίο μιλάει Τουρκικά? Εγώ έτσι αλλιώς, ούτε Κω , ούτε Ρόδο πάω διακοπές ούτε Μύκονο. Τον Μωριά έτσι και αλλιώς δεν τον παίρνουν, ούτε την Αττική και τη Ρούμελη. Και να τα πάρουν, τι με νοιάζει? Θα ζω εγώ τότε ? Όχι. Γιατί να πληρώσω?

    1. Εξαιρετικός φίλε gdmast! Και θα συμφωνήσω ναι στην μείωση οροφών αλλά συγκεκριμένα ,με σχεδιασμό και αύξηση της επιχειρησιακής δύναμης αυτών που θα απομείνουν. Και ναι να αποσύρω πχ τις 10 S και να τις αντικαταστήσω με 6 πλοία αλλά αυτά θα πρέπει να είναι τούμπανο.

 7. Δεν τίθεται θέμα απόκτησης lafayette ή Cassard. Ο στόχος πρέπει να είναι οι 2+2 Belharra με 32 κελιά για Aster 15 και Aster 30 καθώς και ένα ciws (ram ή Millennium). Με 32 κελιά, ciws και όλο τον υπόλοιπο εξοπλισμό τα πλοία είναι εξαιρετικά.

  1. https://defence-point.com/2019/10/12/hellenic-navy-offer-of-two-cassard-class-destroyers-from-the-french-until-belh-rra-frigates-arrive/

   Είχαν βγει κάποιες πληροφορίες περί Cassard από τον Ιούλιο

   Αλλου έχει γραφει για 2 FREMM με leasing ως ενδιάμεση λύση

   Με 32 aster και ram νομίζω πως είμαστε
   Δεν μπορεί να θεωρηθεί βεβαια φρεγάτα AAW αλλα είναι ένας αποδεκτός συμβιβασμός

   Να δούμε και τι τιμή!

   Αυτό που φοβάμαι είναι πως θα περάσει των γάλλων και θα μας φορτώσουν πλοία ίδια με τα δικά τους που είναι απαράδεκτα από άποψη αριθμού πυραυλων

   Βεβαια το μεγάλο ερώτημα είναι με τι θα αντικαταστήσεις τις 9S που πρέπει να φύγουν το 2030

   Οποτε εδώ κολλάνε οι Cassatd, Lafayette, FREMM,???

   1. Μακάρι. Και πραγματικά λόγω αριθμών θα ήθελα να τις αγοράσουμε όλες. Άλλωστε οι Γάλλοι θα τις αποσύρουν όσο θα παραλαμβάνουν belhara. Καλύτερα αγορά μόνο 2 «τούμπανες» Belhara (32 aster30, ESM/ECM, RAM, πυροβόλο των 127mm) και προμήθεια των 5 lafayette(με 16 aster15 και RAM) συν εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ πλήρως με διπλασιασμό των κελιών για 32 ESSM, εγκατάσταση και τρίτου καταυγαστήρα STIR(από τις αποσυρόμενες S), NS-200, harpoon block IIER, PHALANX Block1B και νέο ASW εξοπλισμό παρά 4 belhara γαλλικής διαμόρφωσης, μικρό εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ και ο υπόλοιπος στόλος στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Πιστέυω ότι το ΠΝ έχει ένα πολύ καλό momentum για να λύσει το πρόβλημα του στόλου επιφανείας με μια συνολική πρόταση και στα οικονομικά μας δεδομένα.

  2. μόνο για τις λαφαγιετ θα είχε νόημα που είναι νεώτερες, μπορούν να δεχθούν έναν ικανοποιητικό εκσυγχρονισμό και είναι κατηγορίας stealth. Γιατί κάπως πρέπει να αντικατασταθούν οι S ακόμα και αν πηγαίναμε για 4 belhara.

   1. Ακριβώς. Άντε και με τις 2+2 Bel να καλύψουμε το κενό της α/α. Με τις S τι κάνουμε? οεο?
    Άσε που σε 10 ακριβώς χρόνια, θα πρέπει να αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή και το πρόγραμμα (!!??!!) αντικατάστασης των ΜΕΚΟ (λέμε τώρα).

    1. Μπουχαρα—> αντικαταστατης ΜΕΚΟ
     Μεκο + οτι τσιμπησεις μτχ (αν τσιμπησεις)—-> αντικαταστατες S
     ΥΓ: Εμενα παλι για Α.Ω. εκεινα τα γαλλικα Ν/ΘΗ πολυ μου αρεσουν, αν παμε σε πλοια, αλλιως τα Μ2000-5F ακατεβατα…

 8. Σχετικά με τον γαλλικό εκσυγχρονισμό εδώ http://lefauteuildecolbert.blogspot.com/2018/10/accroissement-du-perimetre-de-la.html αναφέρει 500 εκατ. για 5 πλοία ή 390 για 3 (στην πλήρη έκτασή του). Οπότε δικό μου μάλλον λάθος(στο άρθρο αναφέρει ότι ήταν για 78 εκατομμύρια ο εκσυγχρονισμός αλλά ανέβηκε οπότε κόλλησα στην πρώτη τιμή) τώρα αν γίνει στα πλαίσια ακόμα και αυτών των τιμών με 130 εκατ. (με την προυπόθεση βέβαια των aster15) θα ήταν μια δυνατή λύση. Και να μην το συνεχίσω άλλο εδώ.

 9. οι μειωσεις στης οροφες δυστυχως ειναι εκ των ουκ ανευ μειωση πλυθυσμου μειωση χρηματων μειωση οπλων το ιδιο ανακοινωσε κ η νοτια κορεα. Ηδη η π.α ετοιμαζεται για αποσυρση φ4,μπλοκ30 κ παλια μιραζ αν λαβει κατι αυτο θα ειναι μια μοιρα φ35, ο ΕΣ λογικα θα μειωσει τα τεθωρακισμενα κυριως τα μολφ κι αν καταφερει να παρει 100 αμπραμς θα ναι θαυμα το ΠΝ θα παρει 4 μπελαρα κι αλλες 4 μεκο κ θα διατηρησει οσο καλυτερα μπορει καποιες κορτεναερ ενω ισως παει για καρελ ντουρμαν,στα υποβρυχια περα απο τα 5 ενεργα τα υπολοιπα θα φυγουν αναγκαστικα κ αν καταφερουμε εκεινα τα 2 214 να λαβουμε καλα θα ειναι.
  ΥΓ. καποιος εγραψε για το 70 κι αν ειμασταν καλα λοιπον αν εξερεσεις την χουντα το 70 στρατο πηγε το λεγομενο baby boom μετα το β παγκοσμιο (για εμας εμφυλιο) οποτε ειχες επανδρωση και νεανικο πλυθυσμο απο της αρχες του 90 αυτο εχει τελειωσει κ ο πλυθυσμος εχει μεγαλωσει κ δεν υπαρχει νεα γενια οποτε θα γινουν αναλογες μειωσεις.

  1. Εγώ έγραψα παραπάνω. Και μιλάω μετά τη χούντα φυσικά. Τα λεφτά ήταν και τότε πάρα πολύ δύσκολα. Και μάλιστα πολύ πιο ακριβά, γιατί πληρώναμε σε σκληρό συνάλλαγμα (δολάριο). Όσο για τον πληθυσμό, ήταν περισσότερα τα παιδιά. Αλλά εδώ δεν μιλάμε για στρατεύσιμους. 60 χιλ. περίπου στρατεύσιμοι υπάρχουν και τώρα. Δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι τώρα ότι αντί να υπάρξουν προσλήψεις επαγγελματιών στις Ε.Δ., προσλήψεις γίνονται οπουδήποτε αλλού. Αυτή τη βδομάδα, σε γνωστό νοσοκομείο για παιδιά, πήγα στο πρωτόκολλο και ήταν εκεί 7 άτομα αν έχουμε το θεό μας. Δηλαδή αν υπήρχαν 3 που υπερεπαρκούν για δουλειά πρωτοκόλλου και οι 4 που πληρώνει το Ελληνικό κράτος έτσι και αλλιώς είχαν προσληφθεί σε κάποιο όπλο θα πείραζε?
   Και στο κάτω κάτω, όταν είχε ανάγκη το κράτος (το ’70), η θητεία ήταν 28, 30 και 32 μήνες για κάθε όπλο.

   1. δεν διαφωνο απλα νομιζω οτι αυτο που θα γινει στο τελος ειναι αυτο που περιγραφω και ειναι τραγικο για το εθνος μας. Οσο για της προσληψεις δεν ξερω καποιο σαιτ που δε θυμαμαι εγραψε οτι θα απολυσουν περι τους 25,000 εποπ την επομενη πενταετια .

    1. Αυτό λέω και εγώ. Ότι τελικά λύσεις υπάρχουν και για το προσωπικό και για τα κονδύλια. Και εγώ αγωνιώ για το που πάει αυτό το καράβι.

   2. Ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα. Η πρεμούρα για την οικονομική δυσπραγία έρχεται όταν μόνο μιλάμε για το άμυνας. αλλού όλα πάνε καλά.

    1. Ε, μα. Και είναι και το άλλο (ένα ένα μου έρχονται). Λες αυτό, σου λένε ακριβό, λες το άλλο, πανάκριβο, λες το τρίτο, σου λένε ακριβούτσικο. Και ρωτάω εγώ τώρα ο χαζός. Εντάξει ρε παιδιά το α,β,γ είναι πανάκριβα. Έχουμε κάνει όμως όλα τα ΦΤΗΝΑ προγράμματα που μπορούν να τρέξουν? Και πάλι ΟΧΙ. Που σημαίνει ότι ΔΕΝ είναι θέμα χρημάτων, αλλά βούλησης. Και δεν μου το βγάζει ουδείς από το μυαλό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *