Θετικά και αισιόδοξα χαρακτηρίζονται τα νέα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής έδωσε τα κεντρικά στίγματα των πολιτικών που θα ακολουθήσει η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

 Ο ΥΦΕΘΑ τόνισε τα ακόλουθα κεντρικά σημεία:

Στον τομέα των εξοπλιστικών συνεχίζεται απρόσκοπτα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της ΠΑ. Για το ΠΝ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «προχωρούμε σε προμήθεια νέων φρεγατών». Οι πληροφορίες του γράφοντος αναφέρουν πως μέχρι τέλος του 2019 ή αρχές του 2020 θα έχει συναφθεί η σύμβαση για τις δύο πρώτες γαλλικές φρεγάτες. Ο ΥΦΕΘΑ με διακλαδική αντίληψη και όραμα αναγνωρίζει πως το ΠΝ αποτελεί τη πρώτη προτεραιότητα. Σε άριστη συνεργασία με τον ΥΕΘΑ και τον πρωθυπουργό έχει δρομολογήσει ήδη σημαντικές εξελίξεις στη κατεύθυνση να αποκτηθούν οι δύο υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες.

Επίσης, τόνισε πως δεν τίθεται ζήτημα νέων περικοπών στους προϋπολογισμούς των τριών κλάδων αλλά αντιθέτως αναμένεται αύξηση. Με ενέργειες και κατευθύνσεις του ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή δεν τίθεται κανένα θέμα νέων μειώσεων.

Δεν είναι τυχαίο να σημειώσουμε πως ο νυν ΥΦΕΘΑ ως Α/ΓΕΣ υλοποίησε δύο κομβικά προγράμματα: τα ελικόπτερα Kiowa και τα Chinook που αμφότερα έκαναν την Αεροπορία Στρατού το κυρίαρχο Όπλο του Ελληνικού Στρατού.

Επιπλέον έθεσε ευθέως το ζήτημα της υποστελέχωσης απόρροια των διαδοχικών μειώσεων θητείας και της γήρανσης του προσωπικού. Άποψη μας είναι πως εδώ πρέπει να ξανά τεθεί η αύξηση της θητείας. Και φυσικά οι προσλήψεις νέου προσωπικού τουλάχιστον για τις Ειδικές Δυνάμεις.

Για το μεταναστευτικό όπως είπε δεν θα υπάρξει περαιτέρω εμπλοκή των ΕΔ. Επιπροσθέτως, εκτιμά πως για τη Τουρκία η Ελλάδα είναι πέμπτο ή έκτο πρόβλημα σε επίπεδο υψηλής στρατηγικής. Συγκεκριμένα: «Στη σύγχρονη Στρατηγική δεν εξετάζεις τις προθέσεις του αντιπάλου. Ο αντίπαλος επειδή έχει το πλεονέκτημα μπορεί να αλλάζει προθέσεις συνεχώς. Εξετάζεις τις δυνατότητες του».

Στα πλαίσια της ελληνοαμερικανικής προσέγγισης επισήμανε δύο βασικούς πυλώνες: τη μετατροπή της Ελλάδας σε βάση υποστήριξης των αμερικανικών ελικοπτέρων Chinook και τη συνεργασία στα πλαίσια της αμυντικής βιομηχανίας. Σε πρώτη φάση εκσυγχρονίζονται οι ελληνικές υποδομές που χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Συνεχίζει τη συνέντευξη του λέγοντας πως: «ο πολιτικός και στρατιωτικός πυλώνας ισχύος έρχονται και παραλληλίζονται στην υλοποίηση των πολιτικών που έχουν αποφασιστεί».

Ένα άλλο νευραλγικό σημείο της συνέντευξης του είναι η ταχεία λήψης απόφασης και οι αλλαγές στη δομή δυνάμεων.

Η συνέντευξη του ΥΦΕΘΑ χαρακτηρίζεται ως μεστή, ουσιώδη και στοχευμένη απόρροια του γεγονότος ότι ο νυν ΥΦΕΘΑ γνωρίζει την κατάσταση των ΕΔ εκ των έσω. Ήταν μια τεχνοκρατική συνέντευξη η οποία προαναγγέλλει πολύ θετικές εξελίξεις.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής δρομολογεί εξελίξεις που αφορούν την ανασυγκρότηση της Εθνοφυλακής και της Εφεδρείας. Χθες ο ΥΦΕΘΑ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της ΛΕΦΕΔ Έφεδρο Ταγματάρχη Πεζικού Ιωάννη Σιδηρόπουλου και τον περιπολάρχη ώστε να τους μεταβιβάσει τα συγχαρητήρια του για το αργυρό μετάλιο της ΛΕΦΕΔ στη διεθνή άσκηση Cambrian Patrol του Αγγλικού Στρατού.

Ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής παραχώρησε τη συνέντευξη στον στρατιωτικό συντάκτη Βασίλη Νέδο της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».