Σε γενικές γραμμές, τα αντιαρματικά όπλα μπορούν να κατανεμηθούν σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο της τακτικής χρησιμοποίησης τους: (α) Όπλα σχεδιασμένα για να διασπούν τους εχθρικούς σχηματισμούς, να καθυστερούν ή να διοχετεύουν την κίνηση του εχθρού σε στενωπούς και να προκαλούν μερικό αριθμό απωλειών (β) Όπλα που χρησιμοποιούνται για την καταστολή και/ή την ελάττωση της αποτελεσματικότητας του άμεσου και του έμμεσου εχθρικού πυρός (γ) Όπλα σχεδιασμένα για καταστροφή τεθωρακισμένων οχημάτων.

Να τονιστεί πως κάθε Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του Έβρου ή της ΑΣΔΕΝ διαθέτει Λόχο Αντιαρματικών με KORNET. Τα TOW ανήκουν στα Τάγματα Πεζικού ενταγμένα στους ΛΥΤ όπως και τα MILAN.

Η σωστή χρησιμοποίηση των αντιαρματικών όπλων προϋποθέτει την απόλυτη εκμετάλλευση των σημείων στήριξής τους. Με άλλα λόγια, η εκτέλεση εύστοχων και αποτελεσματικών πυρών απαιτεί τη σωστή τοποθέτηση, την κίνηση και τη χρήση τους. Η βασική αρχή στην τοποθέτηση των αντιαρματικών όπλων είναι η ενέδρα. Θα πρέπει να τοποθετηθούν έτσι ώστε να μπορούν να βάλουν από κρυμμένη και αν είναι δυνατό από προστατευμένη θέση. Θα πρέπει επίσης να έχουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και της εμπλοκής με τον εχθρό από πίσω και πλάγια. Η κάλυψη, απόκρυψη, ο αιφνιδιασμός, τα κριτήρια εμπλοκής και οι βολές στα πλάγια των εχθρικών δυνάμεων είναι οι βασικές αρχές κατά τη διαδικασία της τοποθέτηση τους. Άλλα κριτήρια είναι η διασπορά, η αμοιβαία υποστήριξη και η εκμετάλλευση του μεγάλου βεληνεκούς τους.

Η κάλυψη και η απόκρυψη είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των αντιαρματικών οπλικών συστημάτων. Για παράδειγμα, τα αντιαρματικά συστήματα TOW-2, που βρίσκονται σε υπηρεσία τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία, έχουν αρκετές αδυναμίες με κυριότερη ότι το βλήμα εκτελεί πτήση μεγάλης διάρκειας. Από την άλλη πλευρά, ο εκτοξευτής του βλήματος διαθέτει αργό ρυθμό πυρός, ενώ το ίδιο το βλήμα έχει χαρακτηριστικό σύστημα πυροδότησης, το οποίο αναγκάζει το χειριστή να εκτίθεται κατά την παρατήρηση/ανίχνευση, εκτός από την περίπτωση που βρίσκεται εντός οχήματος. Οι συνέπειες των μειονεκτημάτων αυτών μπορεί να μειωθούν εάν το σύστημα καλύπτεται ή αποκρύπτεται.

Bολή από εκτοξευτή M901 ITV. Η καθοδήγηση του βλήματος γίνεται ενσύρματα.

Στο μέτρο του εφικτού, τα αντιαρματικά στοιχεία θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 150 μέτρα μεταξύ τους, έτσι ώστε να μην εξουδετερώνονται δύο ή περισσότερα στοιχεία μαζί από μία μόνο εχθρική βολή. Θα πρέπει επίσης να εφαρμόζουν την αρχή της αμοιβαίας υποστήριξη με βάση τις θέσεις τους (σε σχέση με τις φιλικές και τις εχθρικές δυνάμεις) και τις δυνατότητες τους. Για παράδειγμα, η τμηματική χρήση των αντιαρματικών όπλων οδηγεί στην αμοιβαία υποστήριξη ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα αντιαρματικά στοιχεία. Αν μία ομάδα δέχεται επίθεση ή αναγκάζεται να μετακινηθεί, η άλλη μπορεί να συνεχίσει να καλύπτει τον τομέα και των δύο ομάδων. Για να επιτευχθεί αυτό, οι ομάδες τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε τα πυρά τους να κατευθύνονται προς τους ίδιους τομείς βολής. Με άλλα λόγια οι επικαλυπτόμενοι τομείς πυρός είναι ζωτικοί για την αμοιβαία υποστήριξη.

Τα αντιαρματικά όπλα θα πρέπει να τοποθετούνται έτσι ώστε να βάλλουν κατά αρμάτων μάχης ή τεθωρακισμένων οχημάτων από τα πλάγια. Οι πλάγιες βολές κατά εχθρικών αρμάτων μάχης ή τεθωρακισμένων οχημάτων παρέχουν σημαντικά πλεονεκτήματα: (α) Η ισχυρότερη θωράκιση και η προστασία των αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων οχημάτων βρίσκεται στο εμπρός μέρος, άρα είναι λιγότερο πιθανό να καταστραφεί, εάν γίνει μετωπική βολή (β) Ο εχθρός είναι πιο πιθανό να ανιχνεύσει και να καταστείλει τις επιτιθέμενες αντιαρματικές μονάδες, εάν βληθεί από τα μπροστά (γ) Ένα άρμα μάχης ή τεθωρακισμένο όχημα δημιουργεί μεγαλύτερο στόχο από τα πλάγια.

Η συγκέντρωση πυρών επιτυγχάνεται με τη συσπείρωση ισχύος, στον κατάλληλο χρόνο και τόπο, για να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα εναντίον του εχθρού. Το πλεονέκτημα πυροδότησης ενός αντιαρματικού, αντί του βασικού όπλου του άρματος (πυροβόλου), είναι η ακρίβεια του, έως τα 2 km (MILAN) ή τα 3,75 km (TOW-2) ή τα 5,5 km (Kornet).

To βεληνεκές ασφάλειας, για παράδειγμα του συστήματος TOW-2, δεν απαιτεί από τους πυροβολητές να βάλλουν εναντίον τεθωρακισμένων οχημάτων, ανάμεσα στα 2.000 και τα 3.750 μέτρα, διότι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Για να ξεπεράσει τα 2.000 μέτρα, το βλήμα TΟW-2 απαιτεί επιπλέον χρόνο ανίχνευσης. Έτσι όμως αυξάνεται η πιθανότητα λάθους εκ μέρους του πυροβολητή. Στις μετωπικές βολές, το μειονέκτημα αυτό δίνει στον εχθρό περισσότερα χρονικά περιθώρια αντίδρασης, μέσω ελιγμών, ενώ, στις πλευρικές βολές, δίνεται στον εχθρό περισσότερος χρόνος για να καλυφθεί. Οι δυσκολίες αυξάνονται αν ο πυροβολητής πρέπει να ανιχνεύσει το στόχο μέσω της θερμικής νυχτερινής παρατήρησης ή μέσω οποιασδήποτε μορφής συσκότισης.

Ωστόσο, ορισμένα τεθωρακισμένα οχήματα έχουν τη δυνατότητα εκτόξευσης αντιαρματικών κατευθυνόμενων βλημάτων από το πυροβόλο τους (π.χ. το Leopard-2HEL μπορεί να εκτοξεύσει το ισραηλινό αντιαρματικό βλήμα LAHAT). Τα βλήματα αυτά έχουν βεληνεκές 4.000 μέτρων περίπου. Εναλλακτικά, τεθωρακισμένα οχήματα εξοπλισμένα με όλμους των 120mm, μπορούν να παράξουν άμεση σκόπευση και έμμεσο πυρ.

Τα αντιαρματικά πυρά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε βάθος, διότι τα μεγάλη βεληνεκή των αντιαρματικών όπλων, επιτρέπουν τη μετακίνηση και τη συγκέντρωση πυρών από θέσεις που είναι διασκορπισμένες σε πλάτος και σε βάθος. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον αριθμό και τα διαφορετικά οπλικά συστήματα, περιπλέκει τον έλεγχο πυρός. Οι αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου πυρός εξασφαλίζουν ότι οι φίλιες δυνάμεις της πρώτης γραμμής χρησιμοποιούν το κάθε οπλικό σύστημα στην αποστολή, για την οποία έχει σχεδιαστεί, εμπλέκονται με τον εχθρό όσο το δυνατό νωρίτερα, εκθέσουν μόνο τα όπλα που είναι απολύτως απαραίτητα για την εμπλοκή, κατανέμουν τα πυρά ώστε να εξασφαλισθεί η πλήρης κάλυψη των στόχων και εμπλακούν πρώτα με τους πιο επικίνδυνους στόχους. Ακόμη, ο έλεγχος πυρών επιτρέπει τη συγκέντρωση πυρών από ευρέως διασκορπισμένες θέσεις, τόσο σε βάθος όσο και πλάτος, αποτρέπει πυροδοτήσεις που φανερώνουν τη θέση του όπλου, διατηρώντας έτσι το πλεονέκτημα της πρώτης βολής, ενώ ο σωστός έλεγχος πυρός αποτρέπει λανθασμένη εμπλοκή με φίλιες δυνάμεις.

Kάθε νησί της ΑΣΔΕΝ διαθέτει Λόχο Αντιαρματικών.

Κατά τις επιθετικές επιχειρήσεις τα αντιαρματικά όπλα λειτουργούν ως τμήμα παροχής υποστήριξης πυρών. Οι αντιαρματικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τις ίδιες τεχνικές κίνησης που χρησιμοποιούν για άλλες επιθετικές επιχειρήσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εχθρικές δυνάμεις χρησιμοποιούν μεγάλη ποικιλία από πηγές συλλογής πληροφοριών, για να μάθουν την τοποθεσία, τις ικανότητες και τους σκοπούς των φίλιων μονάδων. Οι πηγές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τμήματα αναγνώρισης εδάφους, πληροφορίες από αεροφωτογραφίες ή από μη επανδρωμένα αεροσκάφη κ.ά. Το κλειδί για την ασφαλή λειτουργία των αντιαρματικών όπλων είναι η μείωση των ηλεκτρονικών, οπτικών και θερμικών χαρακτηριστικών. Για να είναι αποτελεσματική η ασφαλής λειτουργία, τα αντιαρματικά στοιχεία θα πρέπει να διακρίνουν τον εχθρό πριν αυτός διακρίνει αυτά.

Κατά τη διάρκεια αμυντικών επιχειρήσεων τα αντιαρματικά πυρά θα πρέπει να σχεδιάζονται και να τάσσονται σε βάθος. Τα αντιαρματικά όπλα, εντεταγμένα σε αντιαρματικές ομάδες ή διμοιρίες, μπορεί να τοποθετηθούν σε προωθημένες θέσεις, στις πρώτες γραμμές και σε βάθος. Τα αντιαρματικά όπλα που τοποθετούνται στις πρώτες γραμμές, σχηματίζουν αντιαρματικές ενέδρες προς καταστροφή των στόχων που έχουν αναγνωριστεί. Η ύπαρξη γραμμών συντονισμού αναγνωρίσιμες στο σκοτάδι, δίνει τη δυνατότητα στους πυροβολητές αντιαρματικών όπλων να ανοίξουν πυρ μέσα στα όρια εμπλοκής τους.

Κατά την άμυνα, τα αντιαρματικά πυρά λειτουργούν ως μέρος της δύναμης ασφάλειας, σαν στοιχείο της κυρίως αμυντικής τοποθεσίας ή σαν υποστήριξη των δυνάμεων αντεπίθεσης. Οι αντιαρματικές δυνάμεις μπορούν επίσης να ενισχύσουν μία μονάδα, η αποστολή της οποίας είναι η προετοιμασία και η υπεράσπιση ενός σημείου στηρίγματος. Στην περίπτωση που τα αντιαρματικά όπλα υποστηρίζουν την άμυνα ως δύναμη ασφάλειας, αναπτύσσονται μπροστά από το μέτωπο έτσι ώστε να παράσχουν προειδοποίηση για τις ενέργειες του εχθρού, να εμποδίσουν την εχθρική παρατήρηση επί της κύριας αμυντικής τοποθεσίας, να βοηθήσουν στη σύμπτυξη μέσω μιας κατεχόμενης τοποθεσίας ή να εξαπατήσουν και να αποδιοργανώσουν τον εχθρό.

Τετραπλός εκτοξευτής Kornet.

Η δύναμη ασφάλειας τοποθετείται σε μέρη όπου καλύπτει τις εχθρικές προσβάσεις προς τον κύριο αμυντικό τομέα, δηλαδή σε παρατηρητήρια σ’ όλο το μήκος του μετώπου. Καθώς πλησιάζει ο εχθρός, τα αντιαρματικά όπλα εκτελούν βολές από το βεληνεκές ασφάλειας. Το πυροβολικό και όλμοι συμμετέχουν ενεργά στην αντιαρματική άμυνα εκτελώντας έμμεσα πυρά, με πρώτο στόχο τη διάσπαση του εχθρικού σχηματισμού και, κατόπιν, την καταστροφή του. Τα πυρά αυτά καθιστούν δυσδιάκριτους τις φίλιες δυνάμεις και μειώνουν την εχθρική πίεση επί της γραμμής του μετώπου, κάτι το οποίο διευκολύνει την απαγκίστρωση των φίλιων δυνάμεων προς τα μετόπισθεν, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Καθώς πλησιάζει ο εχθρός, η δύναμη ασφάλειας αποσύρεται προς άλλες θέσεις, αλλά συνεχίζει να βάλλει κατά του εχθρού.

Στα όρια της κύριας αμυντικής τοποθεσίας ο εκάστοτε διοικητής οργανώνει τις δυνάμεις του ανάλογα με την τακτική κατάσταση, Συνήθως, τα αντιαρματικά όπλα αναπτύσσονται μαζικά, αλλά μπορεί και να προβεί και σε απόσπαση ορισμένων στοιχείων για να ενδυναμώσει την αντιαρματική άμυνα σε ένα συγκεκριμένο σημείο του μετώπου. Εναλλακτικά, ισχυρές αντιαρματικές δυνάμεις μπορεί να τοποθετηθούν για την κάλυψη προσβάσεων, που διαθέτουν πεδία μεγάλου βεληνεκούς.

Σε περιοχές όπου τα πεδία βολής είναι μικρότερα και περιορισμένα, η αντιαρματική άμυνα βασίζεται στα άρματα μάχης, λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας που διαθέτουν σε σχέση με τα αντιαρματικά όπλα. Για τη συγκέντρωση πυρών σε συγκεκριμένη περιοχή, οι αντιαρματικές δυνάμεις τοποθετούνται σε βάθος ή πλευρικά σε σχέση με το μέτωπο. Για την επίτευξη βάθους, οι αντιαρματικές δυνάμεις τοποθετούνται σ’ όλο το βάθος του αμυντικού τομέα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να μετακινούνται από τις μπροστινές γραμμές προς εναλλακτικές ή συμπληρωματικές θέσεις, να συγκεντρώνουν τα πυρά τους και να διατηρήσουν το βεληνεκές ασφάλειας τους.

Τα επιθετικά ελικόπτερα και τα ΑΤ όπλα αποτελούν τις δύο πιο θανατηφόρες απειλές για τα άρματα μάχης.

Η επιδέξια ενσωμάτωση, στο αμυντικό δίκτυο, αντιαρματικών πυρών και κωλυμάτων, εμποδίζει τον εχθρό να βάλλει με ευκολία κατά φίλιων αντιαρματικών συστημάτων. Έτσι οι φίλιες δυνάμεις επιβραδύνουν το ρυθμό κίνησης τους. Με άλλα λόγια αυξάνεται ο χρόνος εμπλοκής των αντιαρματικών βλημάτων και συνεπώς αυξάνεται και η πιθανότητα καταστροφής ενός εχθρικού στόχου. Ανεξάρτητα από το εάν τα αντιαρματικά όπλα επιχειρούν μόνα τους η σε συνεργασία με τις δυνάμεις ελιγμού (άρματα μάχης ή τεθωρακισμένα οχήματα), τοποθετούνται χωριστά και πάντα επιλέγουν πολλαπλές θέσεις πυρός, έτσι ώστε να καλύψουν βασικούς και δευτερεύοντες τομείς πυρός.

Σε κάθε περίπτωση, οι αντιαρματικές δυνάμεις μπορούν να βάλλουν κατά δύο ή περισσότερους στόχους πριν αλλάξουν θέση βολής. Όταν η απόσταση από τον στόχο είναι μικρότερη του βεληνεκούς ασφαλείας, τότε τα αντιαρματικά όπλα μετακινούνται κατάλληλα έτσι ώστε να επανακτήσουν το απαιτούμενο βεληνεκές ασφάλειας. Διαφορετικά, θα πρέπει να αλλάζουν θέση μετά από κάθε εμπλοκή.

Ο έλεγχος και η σειρά μετακίνησης των αντιαρματικών δυνάμεων χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Οι αδυναμίες των τεθωρακισμένων οχημάτων, αλλά και των αντιαρματικών συστημάτων που είναι τοποθετημένα πάνω σε οχήματα, μπορεί να μειωθούν, εάν υπάρξει προσεκτική σχεδίαση και έλεγχος κατά τη μετακίνηση. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την μετακίνηση μιας αντιαρματικής δύναμης είναι η ταχύτητα προσέγγισης του εχθρού, τα κωλύματα που επηρεάζουν την εχθρική κίνηση, η απόσταση από τις επόμενες θέσεις, οι διαδρομές υπό κάλυψη, η απόκρυψη προς τις επόμενες θέσεις, η διαθεσιμότητα των τεθωρακισμένων δυνάμεων και η ορατότητα.

Ιδιαίτερα ως προς την ορατότητα, υπό το φως της ημέρας, οι αντιαρματικές δυνάμεις μετακινούνται πρώτα, ακολουθεί το πεζικό και έπονται τα άρματα μάχης. Σε περίπτωση περιορισμένης ορατότητας, πρώτα μετακινούνται τα άρματα μάχης, μετά τα αντιαρματικά όπλα και τέλος μετακινείται το πεζικό. Η προσεκτική αναγνώριση των δρομολογίων και των επόμενων θέσεων, μειώνει το χρόνο της κίνησης. Σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας τα διαθέσιμα όργανα νυχτερινής παρατήρησης των αντιαρματικών όπλων δίνουν τη δυνατότητα στον σκοπευτή να βάλλει κατά στόχων, αν και οι παράγοντες του περιβάλλοντος μειώνουν την απόσταση εμπλοκής των στόχων αυτών.

Comments

  1. Μιλάμε για αποβατική άκατο: Να βυθίσει δύσκολο (πρέπει να πετύχει το πλοίο κάπου στην ίσαλο γραμμή), αλλά να πλήξει το πλοίο μπορεί, είτε κατακόρυφα, στο χώρο που βρίσκεται το αποβατικό τμήμα (αν το αντιαρματικό εκτελέσει βολή από ύψωμα προς τη θάλασσα, για παράδειγμα), είτε να προσβάλει τη ράμπα αποβίβασης (διάτρηση) και η έκρηξη να εξουδετερώσει μέρος του αποβατικού τμήματος. Ένας ρόλος των αντιαρματικών μας στα νησιά είναι και η προσβολή αποβατικών μέσων.

  2. Αν μιλάμε για αποβατικά πλοία όχι.Μπορεί όμως να του προκαλέσει καίρια ζημιά. δηλαδή ένας αντιαρματικός εκτοξευτής κατηγορίας KORNET με εμβέλεια 5,5χλμ ταγμένος σε ένα λοφίσκο απέναντι από την παραλία που θα προσεγγίζει το αρματαγωγό να βάλει κατά της θύρας του καταπέλτη και να την αχρηστεύσει οπότε το πλοίο δεν βυθίζεται αλλά το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τα μαζέψει και να φύγει καθώς δεν θα μπορεί να αποβιβάσει τα τεθωρακισμένα. Τώρα αν μιλάμε για φουσκωτά, βάρκες, ταχύπλοα,RHIB, και ΑΒΑΚ ναι αυτά τα βυθίζει.

 1. Πρέπει στα hummer αντί για τους μονούς με εκτεθειμένο το χειριστή να τοποθετήσουμε τετραπλούς εκτοξευτές για τα kornet καθώς επίσης και στα vbl.Τέλος πρέπει να σκουπίσουμε τα μεταχειρισμένα milan των Ιταλών, Γάλλων και Βέλγων.

    1. εδώ αποσύρουν τα javelin και δεν τους ζητάμε ούτε 10-20 εκτοξευτές για ΟΥΚ/ΕΤΑ. Μιλάμε εντάξει μάλλον θα ετοιμάζονται για νέους διεθνείς διαγωνισμούς.

 2. Πολύ ωραίο το άρθρο σας. Μπράβο. Το μόνο που καταλαβαίνω είναι και πάλι την αξία ενός συστήματος C4I που λείπει από τον ΕΣ.Σε αποστολές άμυνας θα ήταν πραγματικό εργαλείο. Ας σκεφτούμε τι αντιαρματική δύναμη θα μπορούσαμε να συντονίσουμε(μίας και μόνο ταξιαρχίας) απλά τάσσοντας ως ενιαία δύναμη σε χώρο καταστροφής των 24 α/τ εκτοξευτών TOW, 12 Milan και 12 Kornet που έχουν κατ’ελάχιστον οι ελληνικές ταξιαρχίες(πολλές φέρουν περισσότερα συστήματα) και πόσο επιπλέον θα μπορεί να προστεθεί στη δύναμη και μια 4αδα KIOWA με 16 ακόμα Hellfire συν αν αγοράζονταν τα μεταχειρισμένα sperwer(ώστε να φτάναμε σε ένα σύστημα 4 αεροσκαφών ανά ταξιαρχία που θα δίνουν στοιχεία βολής από τα 100χλμ) την ύπαρξη όλμων των 120mmμε ανάγκες για 12-18 ανά ταξιαρχία(πάνω από 300 απέσυραν οι Αμερικανοί πεζοναύτες με κάτω από 10 χρόνια υπηρεσίας) που θα βάλλουν βλήματα όπως τα strix και τα 18 Μ-109 με αντιαρματικά βλήματα όπως bonus/krasnopol-m και άλλα. απλά θα λέγαμε στους στρατιώτες μείνετε στα ορύγματα και μετά από μισής ώρας βολές βγείτε να μαζέψετε τα τουρκικά αποκαΐδια(εννοείται το τραβάω λίγο καθώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα αλλά απλά θέλω να δείξω τι έχει φέρει η νέα εποχή και εμείς το μόνο που θέλουμε είναι τα F-35. Ας ξεκινήσουν από τα απλά πρώτα στα επιτελεία).

  1. Εξαιρετικό σχόλιο!!

   Δείχνει ότι Ακόμα και με πολύ περιορισμένο μπορούν να γίνουν κινήσεις χαμηλού κόστους που θα αυξήσουν κατακόρυφα την αποτρεπτική ικανότητα

   Κάποιοι η κοιμούνται η δεν ενδιαφέρονται

   Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς!

   Να μην ζητάμε ούτε καν τους όλμους των 120mm !!

   1. Ευχαριστώ. Αρχίζοντας από το τέλος δεν τους ζητάνε γιατί απλά δεν θα δώσουν λεφτά για νέα βλήματα. οπότε 4,2» μέχρι να σβήσει ο ήλιος για τον ΕΣ. Αλλά ακόμα και με αυτούς δεν δικαιολογούνται κάποια πράγματα που πραγματικά δεν κοστίζουν τπτ. η αφασία με ενοχλεί όχι η οικονομική δυσπραγία.

  2. C4I τί είπες τώρα.
   Σκέψου στον τομέα μίας Μ/Κ ΤΑΞ πόσα Α-Τ όπλα υπάρχουν.Σκέψου τώρα και τις δυνάμεις που θα δράσουν στον ίδιο τομέα ως αντεπίθεση Μεραρχίας και Σώματος. Μιλάμε για πολύ Α-Τ (χώρια τα άρματα, από LEO 2 HEl-2a4, 1A5). Πες τώρα πως εμφανίζεται 1 στόχος μέσα στον καπνό- σκόνη κλπ.(με δεδομένο ότι οι αποστάσεις από το ποτάμι μέχρι τα πρώτα υψώματα είναι περίπου 2,5-4 χλμ)
   Ποιός θα πρωτορίξει; ΟΛΟΙ μαζί σίγουρα. 1-2 βλήματα από τον τομέα του εμπρός λόχου, 1-4 βλήματα από τον ΛΥΤ του Τάγματος, 1-4 βλήματα από τον ΛΑΤ της ΤΑΞ και τέλος 4-13 βλήματα από τα άρματα που θα βρίσκονται στην περιοχή
   Η ύπαρξη συστήματος όπως πχ ο Ηνίοχος τουλάχιστον στους ΛΑΤ (εννοείται και σε όλες τις Επιλαρχίες) και η κεντρική διοίκηση (επιλογή και καταμερισμός στόχων) θα απέτρεπε την άσκοπη κατανάλωση πυρκων.

   Θα μου πεις από την άλλη υπάρχει τομέας ευθύνης . Αμφιβάλλω εάν θα υφίσταται τομέας ευθύνης, για πολλούς λόγους.

   1. ακριβώς αυτό είναι όπως αναφέρεις το πρόβλημα που λύνει ένα C4I. Η εκμετάλλευση tτων υπαρχόντων υλικών προς επίτευξη του τελικού σκοπού είναι κάτι που στον Β’ΠΠ το είδαμε να εκτελείται από μικρότερους στρατούς που αντιμετώπισαν έτσι μεγαθήρια. Οι φινλανδοί για παράδειγμα το έκαναν συνεχώς με το πυροβολικό και έπαθαν την πλάκα τους οι σοβιετικοί με τα χιλιάδες κανόνια που δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως οi λιγότεροι φινλανδοί είχαν τεράστια μάζα πυρός. Γιατί απλά είχαν ευρύτερο συντονισμό. Έτσι ένα σώμα στρατού με 2-3 μεραρχίες και περίπου 120-150 πυροβόλα μοιρασμένα στα συντάγματα και το πεζικό όταν υπήρχε εντοπισμός της κύριας επιθετικής προσπάθειας ο διοικητής πυροβολικού του σώματος λάμβανε κατά προτεραιότητα χωρίς να ρωτά τους μεράρχους το σύνολο του πυροβολικού με την χρήση ειδικής τηλεφωνικής γραμμής ώστε να αντιμετωπιστεί η σοβιετική υπεροπλοία. Και το φοβερό είναι ότι το ένα σύστημα τέτοιου επιπέδου ακόμα και στην απλή μορφή(άλλωστε δεν θα κάνουμε διηπειρωτικές επιχειρήσεις) είναι και στις δυνατότητες επιλογής και κατασκευής μας και σετικα΄φθηνή λύση.

    1. Άφησε με να αμφιβάλλω για την αποτελεσματικότητα των σχεδίων, τα οποία εάν λειτουργήσουν, θα με εκπλήξουν ευχάριστα.
     Ωστόσο οι ελλείψεις στην εκπαίδευση, σε όλα τα επίπεδα, με κάνουν να πιστεύω τα παραπάνω. Μπορεί να είμαι απαισιόδοξος αλλά…

 3. Αυτό που καίει και τσουρουφλάει είναι να βρούμε και να αγοράσουμε anti-drone συστήματα γιατί με την εξέλιξη που έχουν οι απέναντι στο όπλο δεν θα προλάβουμε να χρησιμοποιήσουμε αντιαρματικά στο πεδίο μάχης!
  !!! Τα javelin πρέπει να ενταχθούν στο οπλοστάσιο του Ε.Σ.

 4. Τα ATGM σήμερα είναι εξαιρετικά αποτρεπτικά όπλα όχι μόνο κατά θωρακισμένων στόχων αλλά και κατά πεζικού. Αυτό έχει δείξει ο πόλεμος στην Συρία. Αρκεί να τα έχεις σε ικανό αριθμό και να μην κινδυνεύεις απο επιθέσεις αέρος ή απ το αντίπαλο πυροβολικό. Χειρότερα για την ψυχολογία του εχθρού κι απο ελεύθερους σκοπευτές, αν κι αυτοί χρειάζονται.

  Τα δε καινούρια που έχουν βεληνεκές >4 km πχ spike ER, spike NOLS, javelin , MMP, ας έχουμε υπόψη και την εξέλιξή του με το πρόγραμμα EU BLOS που προτίθενται να συμμετάσχουν Κύπρος, Βέλγιο και Γαλλία, σε συνδυασμό με uav είναι πρακτικά όπλα άρνησης περιοχής για το πεζικό. Και χωρίς τρομακτικό κόστος.

  Οι τουρκαλάδες έχουν και πολλά ελικόπτερα που δύσκολα τα χτυπάς με ATGM οπότε θέλουμε και ένα αφιέρωμα σε manpads, και επίσης ένα αφιέρωμα πως θα έπρεπε να δομηθούν οι ομάδες μάχης κι η εθνοφυλακή στα νησιά ώστε να εκμεταλλευτούν τέτοια όπλα.

 5. το μεγιστο προβλημα ειναι η παντελης αδιαφορια του κρατους κ των πολιτων προς τα σωματα ασφαλειας ολα τα οπλικα συστηματα ειναι παναρχαια κ δεν τα αναβαθμιζουμε μιλαμε για μιλαν που αποσυρουν απαντες 20 χρονια πισω αντι τανκ τι να κανει σε ενα αρμα με πουλατ εστω? αερα? θελουμε αντι ντρον -ντρον νεα τεθωρακισμενα κ αναβαθιση στα 7 των λεο βαλτε καινουργιες φρεγατες αεροπλανα βαλτε μεταφορικα τορπιλες κλπ στο απολυτο μηδεν ειμαστε κ πληρης αδιαφορια μεχρι να γινουν νεα ιμια …

 6. πεποίθηση μου είναι ότι το πλέον αξιόλογο αντιαρματικό όπλο που διαθέτουμε με εξαιρετικές δυνατότητες είναι το smart 155.

  Απαιτεί εξελιγμένες μεθόδους στοχοποίησης που μερικώς διαθέτουμε αλλά είναι ένα game changer

  Διαθέτουμε περί τα 1000 βλήματα

  Στον πόλεμο του κόλπου απαιτούνταν περί τα 3 πυρομαχικά για την εξουδετέρωση ενός άρματος

  τα βλήματα επιτρέπουν στο ΠΒ να αποδυναμώσει εχθρικές επιθετικές ενέργειες πριν αυτές φτάσουν να αντιμετωπίσουν τα φιλια τμήματα

 7. Nα υπενθυμισω τα αντιαρματικα μιας χρησης που εχουμε που αχρηστευονται και φυσικα αποσυρονται χωρις αντικατασταση λογω ληξης του οριου ζωης ..Μιλαω για τα RPG-18 και τα LAW..
  Απολυτη αδιαφορια και σε αυτο το τοσο σημαντικο και μικρο σε κοστος προγραμμα αντικαταστασης με νεας τεχνολογιας εκτοξευτη ..
  Ουτε μερικες χιλιαδες μεταχειρισμενα δεν αγοραζουν απο αποθεματα αλλων χωρων Που σιγουρα θα παραχωρουνταν δωρεαν η σε αστειο συμβολικο κοστος .
  Ηδη η Γαλλια αποσυρει APILAS αλλα περα βρεχει στους διαδρομους των γραφειων των κρατικων κηφηνων,
  Θυμαμαι ακομη το ARIS V και την ανοησια ορισμενων να μην το θεσουν σε παραγωγη.
  Eνα τοσο πρωτοποριακο για την εποχη του συστημα που ακομη και σημερα φανταζει συγχρονο ..
  http://www.military-today.com/firearms/aris_4.htm
  Ελλαδα η χωρα των χαμενων ευκαιριων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *