Η αναβαθμισμένη έκδοση Mk.2 του ινδικής σχεδίασης και ανάπτυξης μαχητικό αεροσκάφος Tejas LCA Mk.1 (Light Combat Aircraft), βρίσκεται στην τελική φάση δοκιμών, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ινδικού τύπου. Στην έκδοση Mk.2 το αεροσκάφος θα έχει μικρότερους χρόνους ανάρτησης οπλισμού, αυξημένο επίπεδο επιβίωσης στο πεδίο μάχης, καλύτερο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και καλύτερο ραντάρ.

To Tejas προορίζεται για την αντικατάσταση των MiG-21. Ήδη η Ινδία βρίσκεται σε τελική φάση διαπραγμάτευσης, με την HAL (Hindustan Aeronautics Limited), για την προμήθεια 83 Tejas, πιθανής συνολικής αξίας $ 3 δισεκατομμυρίων (αν και η αρχική τιμή που έχει δώσει η HAL είναι της τάξεως των $ 5 δισεκατομμυρίων). Συνολικά το πρόγραμμα ανάπτυξη του Tejas έχει κοστίσει $ 6,9 δισεκατομμύρια, μέχρι σήμερα.

Τα 83 υπό προμήθεια Tejas της Ινδίας θα ανήκουν στην έκδοση Mk.1A και θα ενσωματώνουν ραντάρ AESA της ισραηλινής Elta, τύπου ELM-2052. Επίσης θα ενσωματώνουν και το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ELL-8222WB, επίσης της Elta, σε ατρακτίδιο. Επίσης, θα εξοπλίζονται με το βλήμα αερομαχίας μεγάλου βεληνεκούς Meteor.

Comments

  1. Τοσα χρονια και λεφτα πεταμενα ενω θα μπορουσαν ανετα να παρουν τα δικαιωματα παραγωγης του Μ2000 να του φορεσουν ενα σορο ισραηλινα καλουδια και να το μοσχοπουλησουν….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *