Τεσσεράμισι χρόνια μετά τη συμφωνία παραλαβής του νέου, ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών Tetra Sepura ή Tetra eXTRAS και σχεδόν έναν χρόνο μετά την ενεργοποίηση σύμβασης ύψους 1,6 εκατ. ευρώ τον χρόνο με την εγκαταστάτρια εταιρεία, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε να επιστρέψει στο τεχνολογικά ξεπερασμένο αναλογικό σύστημα επικοινωνιών.
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ για τη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Με εμπιστευτικό έγγραφό του, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ενημέρωσε τις υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) ότι στο εξής ως βασικό σύστημα επικοινωνιών θα χρησιμοποιείται το αναλογικό, ενώ το ψηφιακό καθίσταται πλέον βοηθητικό.
Στη διαταγή, την οποία υπογράφει ο προϊστάμενος του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. Ανδρέας Δασκαλάκης και φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ», επισημαίνεται ότι «από λήψεως της παρούσης και μέχρι νεωτέρας ορίζεται ρητώς: α) η λειτουργία του υφιστάμενου και ήδη χρησιμοποιούμενου από τις υπηρεσίες αναλογικού συστήματος (VHF) ως βασικού συστήματος επικοινωνιών και β) η μετάπτωση του ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών Tetra eXTRAS ως βοηθητικού, συμπληρωματικού συστήματος επικοινωνιών, το οποίο θα χρησιμοποιείται παράλληλα προς το βασικό σύστημα».
Το Tetra eXTRAS παραχωρήθηκε υπό μορφήν δωρεάς στην Ελληνική Αστυνομία τον Δεκέμβριο του 2014, το διάστημα που στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρισκόταν ο Βασίλης Κικίλιας.
Επειτα από παλινωδίες ετών αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την εγκαταστάτρια εταιρεία, τον Οκτώβριο του 2017 ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας αποφάσισε να προχωρήσει στην παραλαβή του ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών. Το ετήσιο τίμημα για τη συντήρηση του συστήματος είχε συμφωνηθεί στο 1,6 εκατ. ευρώ, από 2,2 εκατ. που προέβλεπε η αρχική συμφωνία, ενώ η ανάδοχος εταιρεία θα προχωρούσε στη δωρεά 30 περιπολικών εν είδει αντισταθμιστικών ωφελημάτων.
Η σύμβαση τέθηκε σε ισχύ αρχές Ιουλίου του 2018 και την ίδια περίοδο η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. συμφώνησε να προμηθευτεί 2.000 καινούργιους ασυρμάτους, καθώς αυτοί που είχαν δοθεί στους αστυνομικούς είχαν συμπληρώσει πάνω από 15 χρόνια ζωής και είτε δεν λειτουργούσαν είτε λειτουργούσαν με διακοπές. Η συμφωνία προέβλεπε την παραχώρηση επιπλέον 1.000 ασυρμάτων από την ανάδοχο εταιρεία υπό μορφήν δωρεάς.
Μετά τις παραιτήσεις του Νίκου Τόσκα και του πρώην αρχηγού Κωνσταντίνου Τσουβάλα, το διάστημα μετά την τραγωδία στο Μάτι, η συμφωνία πάγωσε. Αντ’ αυτού, η νέα ηγεσία αναζήτησε τρόπους να καταγγείλει τη σύμβαση (είναι πενταετούς διάρκειας), ενώ πρόσφατα στελέχη του υπουργείου έδωσαν το «παρών» σε έκθεση στη Βαρκελώνη, σε αναζήτηση νέου συστήματος επικοινωνιών.
Το επιχείρημα είναι ότι οι ψηφιακοί ασύρματοι δεν λειτουργούν, όπως αποτυπώνεται σε αναφορές των Διευθύνσεων Αμεσης Δράσης και Αστυνομικών Επιχειρήσεων που η «Κ» είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας πρόσφατα.
Την ίδια στιγμή, πάντως, καλά ενημερωμένες πηγές έχουν επισημάνει στην «Κ» ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει τηρήσει ούτε κατ’ ελάχιστον τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της για τη συντήρηση του συστήματος, με συνέπεια, για παράδειγμα, η κεραία που έχει εγκατασταθεί στην Αίγινα και καλύπτει όλο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής να μη λειτουργεί επειδή τρωκτικά έχουν καταστρέψει τα καλώδια. Η χρήση του αναλογικού συστήματος είχε συσχετιστεί με μια σειρά από κωμικοτραγικές καταστάσεις, όπως π.χ. Ρομά να παρεμβαίνουν στη συχνότητα και να βρίζουν τους αστυνομικούς ή οι συχνότητες των ασυρμάτων της ΕΛ.ΑΣ. να μπλέκονται με εκείνες των ραδιοταξί…