Νομοσχέδιο που αφορά την άρση του εμπάργκο για πωλήσεις οπλικών συστημάτων προς την Κύπρο θα καταθέσει σύντομα ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων με τη συνάντηση που είχε στο Καπιτώλιο με τον επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Yπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όπου έλαβε μέρος στο συνέδριο του AIPAC, της μεγαλύτερης οργάνωσης του αμερικανο-εβραϊκού λόμπι.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης το ζήτημα του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία και για το οποίο αναμένεται σύντομα ο γερουσιαστής Μενέντεζ και μέλη του Κογκρέσου να παρουσιάσουν νομοσχέδιο για την κατάργησή του.

«Είχα πάντα την άποψη για την άρση του εμπάργκο όπλων», είπε ο δημοκρατικός γερουσιαστής.«Νομίζω ότι βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά και πρέπει να αποδώσουμε εύσημα στην κυπριακή κυβέρνηση για μια σειρά ενεργειών που νομίζω ότι καθιστούν δυνατή αυτή την κίνηση», πρόσθεσε.

Ο κ. Μενέντεζ χαρακτήρισε σημαντική τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών.

«Είμαστε πραγματικά ενθουσιώδεις για τον ηγετικό ρόλο που η Κύπρος συνεχίζει να διαδραματίζει στην περιοχή. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την εξερεύνηση (ερευνητικές γεωτρήσεις) που γίνεται και την ικανότητα της Κύπρου να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για την Ευρώπη. Είναι κάτι το οποίο επικροτούμε και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσει να συμβεί», ανέφερε.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ θεωρεί ότι η Κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να παίξει πολλούς ρόλους στην περιφερειακή συνεργασία και στην στρατηγικό σχεδιασμό της Ανατολικής Μεσογείου.

«Ελπίζουμε να αποτυπώσουμε κάποιους από αυτούς στη νομοθεσία. Αλλά ελπίζω ότι αυτή η νομοθεσία θα έχει διακομματική στήριξη στο εγγύς μέλλον», συμπλήρωσε.

Σε δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι εκείνο που προκύπτει μέσα από την συνάντηση με τον κ. Μενέντεζ είναι ότι «από πλευράς νομοθετικής εξουσίας υπάρχει ξεκάθαρη πρόθεση το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα επιτρέπουν την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και γενικότερα μέσα από την αναγνώριση του ρόλου της Κυπριακή Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης, που δραστηριοποιείται έντονα τους τελευταίους μήνες με μέλη του Κογκρέσου προωθώντας την κατάργηση του εμπάργκο, αποκάλυψε για το νομοσχέδιο ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ και οι βουλευτές Ντόιτς, Σιτσιλίνε και Μπιλιράκης, ετοιμάζουν αυτό που μπορεί να είναι “το πιο σπουδαίο νομοσχέδιο υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και του Ισραήλ στην ιστορία του Κογκρέσου”.

«Είναι για την ανατολική Μεσόγειο. Θα μας βοηθήσει και με το εμπάργκο αλλά και με πολλά άλλα πράγματα, όπως την ενέργεια και τις διμερείς σχέσεις. Και αυτό δείχνει ότι το Κογκρέσο έχει βάλει στο μυαλό του πόσο σημαντική είναι η Ανατολική Μεσόγειος και ότι όσον αφορά την περιοχή οφελεί την στρατηγική της Αμερικής να είναι γύρω από τις τρεις δημοκρατίες της περιοχής, την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ», σημείωσε.

Νωρίτερα την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον βοηθό Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Ντέιβιντ Χέιλ. Όπως αναφέρει δήλωση από το γραφείο του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Χέιλ «συζήτησαν την πρόσφατη πρόοδο στη σχέση ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Επιβεβαίωσαν τη δέσμευση να ενδυναμώσουν τη συνεργασία σε ένα εύρος κοινών συμφερόντων, συμπεριλαμβανόμενης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, κακόβουλης επιρροής, της ενίσχυσης της ασφάλειας στη θάλασσα και στα σύνορα και της προαγωγής της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρεται.

ΠΗΓΗ: LIBERAL

Προσεχώς θα ακολουθήσει άρθρο μας για τα Αμερικανικά οπλικά συστήματα που ενδιαφέρουν την Εθνική Φρουρά.